ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

“Σοφία”: μια οικογενειακή ταβέρνα ετών 35 στις Πόρτες

Written by aeginalight
Οι Πόρτες είναι ένα ήσυχο ψαροχώρι στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Ειδυλλιακό το σκηνικό, με το μικρό λιμανάκι για τα ψαροκάικα, τη μεγάλη χαλικόστρωτη παραλία στην άλλη μεριά του κολπίσκου, τα νοικοκυρεμένα σπίτια, τις φροντισμένες αυλές με τις ολάνθιστες γλάστρες.
Στο έμπα του χωριού, από τη δημοσιά, το πρώτο κτίσμα που αντικρίζεις είναι μια πεντακάθαρη, καλόγουστη ταβέρνα, “η Σοφία”, που 35 χρόνια τώρα έχει χτίσει το καλύτερο όνομα για την περιποίησή της.
Παρότι η μυθική για την κουζίνα της και τη φιλοξενία της κυρά-Σοφίας δε βρίσκεται πια μαζί μας, η ονομασία δεν άλλαξε όταν πέρασε στα ισάξια χέρια της κόρης της, Μαρίνας Κρεούζη.
Η Μαρίνα πραγματικά συνεχίζει την παράδοση στην καλύτερή της έκφραση: το ψάρι που προμηθεύεται για τους πελάτες της είναι κατευθείαν όπως βγαίνει σπαρταρώντας από τα ψαροκάικα του χωριού στην επιστροφή από τ΄ανοιχτά της θάλασσας, τα κοκόρια της είναι δικά της, αλανιάρικα, που μόνη της εκτρέφει, κι οι τυχεροί που εμπιστεύτηκαν σ’ αυτήν το πασχαλινό τους τραπέζωμα απόλαυσαν ένα εξαιρετικό κατσικάκι, δικής της πάλι εκτροφής, με κρέας ζουμερό και πεντανόστιμο. Όλα τα πιάτα του μαγαζιού, από τη φάβα ως τις τηγανητές πατάτες έχουν τη νοστιμιά του σπιτικού, όσο για τις τιμές: “Όσο μπορούμε πιο λογικές, στις μέρες μας δε μπορείς να μην καταλαβαίνεις τα οικονομικά του άλλου. Το θέμα είναι να έρθει και να ευχαριστηθεί, να περάσει καλά.”
   Η Μαρίνα δείχνει με το χέρι γύρω της, τη διπλανή αλάνα που χρησιμεύει για πάρκιν, τη δημοσιά:
   “Παλιότερα ξέρεις τι γινόταν εδώ; Αυτοκίνητα, τουρίστες, μέχρι κάτω. Τώρα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, ο κόσμος δεν έχει χρήματα, συγκοινωνία δεν υπάρχει, όσοι έρχονται στην Αίγινα για μια μονοήμερη εγκλωβίζονται στην πόλη, κι αυτό ισχύει για όλη την περιφέρεια, όχι μόνο για μας. Μα να σου πω κάτι; Την υγειά μας να έχουμε και θα τα βγάλουμε πέρα.Όλες οι γενιές αντιμετώπισαν προβλήματα κι είναι τόσο όμορφο το νησί – όλη η Ελλάδα – που δεν πρόκειται να χαθούμε.”
   Το χαμόγελό της πλατύ, γεμάτο αισιοδοξία, τα εξίσου γελαστά πρασινόγκριζα μάτια, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για το μέλλον.
Την χαιρετάμε, ανανεώνοντας το ραντεβού μας για την Πρωτομαγιά, που θα μας περιμένει, πανέτοιμη, με κάθε λογής νοστιμιά.

Βικτώρια Τράπαλη
φωτό: Νέλλη Πετροπούλου

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.