ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ

Τα παιδιά πάνε πολιτισμό και παιδεία

Ξεκίνησαν σήμερα οι πανελλαδικές για τους 105 χιλιάδες μαθητές που διεκδικούν μία από τις περίπου 72 χιλιάδες θέσεις σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, με το μάθημα των Νέων Ελληνικών.Χωρίς προβλήματα έγινε και στην Αίγινα η διεξαγωγή τους, με τους υποψηφίους του Γενικού Λυκείου Αίγινας να διαγωνίζονται στο μάθημα της έκθεσης σε κείμενο του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου.
Οι πανελλαδικές θα συνεχιστούν την Παρασκευή με τα μαθήματα Γενικής Παιδείας: Φυσική, Βιολογία, Μαθηματικά και Ιστορία, ενώ για δεύτερη χρονιά, οι μαθητές του ΕΠΑΛ Αίγινας που ξεκινούν αύριο, θα εξεταστούν στο σχολείο τους που από πέρυσι αποτελεί εξεταστικό κέντρο.

Πέρα από τις ευχές σε όλους τους διαγωνιζόμενους να πετύχουν τα αποτελέσματα για τα οποία έχουν δουλέψει 12 χρόνια τώρα, ευκαιρία να κάνουμε μια άλλη αποτίμηση της προόδου της παιδείας τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας – που εξαρτάται κυρίως από το μεράκι μαθητών και εκπαιδευτών κι όχι απαραίτητα από την πολιτική του ίδιου του υπουργείου.
Διαβάζουμε στο διαδίκτυο ότι δώδεκα μαθητές και μαθήτριες της Α’ και της Β’ Γυμνασίου, του 3ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης, ηλικίας 12 έως 14 ετών,στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος «Η Νίκη πάει Σχολείο», δημιούργησαν ένα ηλεκτρονικό και ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, για τη Νίκη της Σαμοθράκης.
Και δεν είναι το μόνο παράδειγμα. Συχνά περνάνε στα “ψιλά” της φασαριόζικης καθημερινότητάς μας, απαρατήρητα σχεδόν, ανάλογα επιτεύγματα σχολείων όλων των βαθμίδων απανταχού της χώρας.
Και στο νησί έχουμε το μερτικό μας από τέτοιες ελπιδοφόρες δράσεις.
Ενδεικτικά απλώς, τις τελευταίες μόνο μέρες είχαμε τη χαρά να αναρτήσουμε τρία σχετικά θέματα, Το πρώτο ήταν η ταινία μικρού μήκους της πολιτιστικής ομάδας του ΓΕΛ Αίγινας “Καπράλος – Μόραλης – Νικολάου. Μια νεανική παρέα ωριμάζει στην Αίγινα.”
Το δεύτερο η ανάρτηση για το Γυμνάσιο Μεσαγρού που την Παρασκευή 30 Μαίου, στο Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας, μας καλεί να μας παρουσιάσει δυο σημαντικά θέματα τα οποία έχει επεξεργαστεί: το ένα είναι η ντοπιολαλιά του Μεσαγρού κι η αιγινήτικη διάλεκτος, και το άλλο μια καινοτόμος εφαρμογή – πρόταση των μαθητών για τα ιστορικά κτήρια του κέντρου της Αίγινας.
Κι η τρίτη ανάρτηση αφορά στην  Θεατρική Ομάδα του 2ου  Γυμνασίου Αίγινας, η οποία παρουσιάζει  το έργο  της  Β.Καρακατσάνη: «Το καντήλι», την  Κυριακή 1η Ιουνίου και ώρα 20.30 μ. μ.  στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου στην Κυψέλη, ενώ το έργο θα συνοδεύει με ζωντανή μουσική η ορχήστρα των μαθητών του σχολείου.
Και για να μην ξεχνάμε τα μικρότερα σπουργίτια μας την Τετάρτη 11 Ιουνίου θα δούμε το Β1 του 1ου δημοτικού σχολείου Αίγινας να μας παρουσιάζει τις Όρνιθες του Αριστοφάνη στην αυλή του σχολείου με τη συνδρομή δασκάλων, νηπιαγωγού, γονέων και καραγκιοζοπαίχτη.
Φυσικά δεν είναι τα μόνα που συμβαίνουν στο νησί, ανύποπτα, δημιουργικά, υπέροχα. Είπαμε, ενδεικτικά τα αναφέρουμε.
Έτσι, για να φύγει λίγο το άγχος των εξετάσεων.
Για να θυμηθούμε πως, όπως η ίδια η ζωή, έτσι και το σχολείο μπορεί να είναι μια πλούσια κι όμορφη εμπειρία.
Και πάντως, ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΠΑΙΔΙΑ, στον δικό σας αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο. 

Βικτώρια Τράπαλη

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.