ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ

Ο ΕΝΦΙΑ και οι απόλυτοι αριθμοί του Στέφανου Μάνου

Ο Στέφανος Μάνος αδιαμφισβήτητα δεν είναι επαναστάτης, αριστερός, αντι-συστημικός, ή ό,τι άλλο αδοκίμαστο μπορεί να φοβίζει τον μέσο Έλληνα ψηφοφόρο σαν εναλλακτική στη ρουφήχτρα που τα τελευταία χρόνια καταπίνει καθημερινά τα δικαιώματα και το εισόδημά του χειρότερα από μαύρη τρύπα του σύμπαντος.

Επίσης, δεν είναι τυχαίος. Διαβάζουμε στο βιογραφικό του: κατά τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας ανέλαβε αρκετές κυβερνητικές θέσεις. Την περίοδο 1977 – 1980 διετέλεσε υφυπουργός Δημοσίων Έργων, θέση από την οποία αποχώρησε λόγω κατάργησής της (Ν.1032/1980), για ν’ αναλάβει το νεοσύστατο Υπουργείο Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος. Στην κυβέρνηση Ράλλη ανέλαβε το Υπουργείο Βιομηχανίας και Ενέργειας (1980-81) ενώ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέλαβε αρχικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (1990-91),  στη συνέχεια το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας (1992) και τελικά το Υπουργείο Οικονομικών (1992-93).  Επίσης έχει χρηματίσει αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αλευροβιομηχάνων Ελλάδος και έφορος του δ.σ. του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ).

Ως υπουργός, αναμόρφωσε την περιοχή της Πλάκας, υπέγραψε την σύμβαση του ΜΕΤΡΟ, συνέβαλε στον σχεδιασμό της Αττικής οδού, καθιέρωσε την απόσυρση των ρυπογόνων αυτοκινήτων, μετέφερε το εργοστάσιο Γκαζιού από το κέντρο της Αθήνας στην Ελευσίνα κ.α.

Για όλα τα παραπάνω, οι αριθμοί από το δικό του στόμα αποκτούν μια ιδιαίτερη βαρύτητα.
Και σε χτεσινό του άρθρο στο 
news247.gr σκιαγράφησε με λίγες λέξεις εφιαλτικά τον τρόπο που η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης καταστρέφει καθημερινά ό,τι έχει απομείνει όρθιο σ’ αυτόν τον τόπο:

“Αν κρίνω από όσα διαβάζω, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να “διορθώσει” τα λάθη του ΕΝΦΙΑ και να αποστείλει νέα εκκαθαριστικά το Σεπτέμβριο. Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει με τον ΕΝΦΙΑ και τον συμπληρωματικό φόρο. Το μόνο που ίσως υποψιάζονται είναι ότι χάνουν ψήφους.

Στο κύριο άρθρο της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ της 9/8 παρατίθεται το ακόλουθο συγκλονιστικό στοιχείο: Το 2008, η συνολική αξία του συνόλου των ακινήτων εκτιμήθηκε σε 1 τρις ευρώ. Εκτιμάται ότι σήμερα η αξία αυτή έχει μειωθεί στα επίπεδα των 350-400 δις ευρώ. Η κύρια αιτία της ραγδαίας πτώσης της αξίας, είναι η εγκληματικά ασυνάρτητη φορολογία των ακινήτων που καταστρέφει την αξία τους.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για να εισπράξει το 2014, με τον ΕΝΦΙΑ, περί τα 3 δις ευρώ προκάλεσε μέχρι σήμερα την καταστροφή περιουσίας αξίας 600-650 δις ευρώ. Το εθνικό εισόδημα 3 και πλέον ετών! Θύματα όλοι σχεδόν οι πολίτες, που έχασαν τη δουλειά τους, είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται και να εξατμίζεται η περιουσία τους. Θύμα και το ίδιο το κράτος που δεν μπορεί να πουλήσει τη δική του ακίνητη περιουσία. Διότι ποιος θα αγοράσει ακίνητα (αν δεν δοθούν σε εξευτελιστική τιμή);”

Και καταλήγει ο βετεράνος πολιτικός:

“Κάπου διάβασα ότι ένα μεγαλοστέλεχος της ΝΔ αποφάνθηκε ότι “Η υπόθεση του ΕΝΦΙΑ έκανε κακό στην κυβέρνηση”. Δεν φαίνεται να καταλαβαίνει ότι έκανε τεράστιο κακό στην οικονομία και στους πολίτες.”


Βικτώρια Τράπαλη

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.