ΒΙΒΛΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Γιατί ο «Μόμπι Ντικ», που σήμερα συμπληρώνει 163 χρόνια ζωής, είναι ένα βιβλίο που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους;

Written by aeginalight

O Μόμπι Ντικ είναι ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας δημιουργία του Χέρμαν Μέλβιλ.

O Μόμπι Ντικ είναι ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας δημιουργία του  Χέρμαν Μέλβιλ.  Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρώτα στην Αγγλία στις 18 Οκτωβρίου 1851 με τον τίτλο «Η Φάλαινα» και ένα μήνα αργότερα (14 Νοεμβρίου 1851) στις ΗΠΑ, με τον τίτλο «Μόμπι Ντικ ή Η Φάλαινα». Ο Μόμπι Ντικ είναι μια θαλασσινή περιπέτεια, γεμάτη συμβολισμούς και μεταφορές. Με αφηγητή τον ναύτη Ισμαήλ, παρακολουθούμε το ταξίδι ενός σαλεμένου καπετάνιου, ονόματι Αχαάβ, που έχει βάλει σκοπό της ζωής του να ανακαλύψει και να σκοτώσει μια θηριώδη λευκή φάλαινα με το όνομα Μόμπυ Ντικ, η οποία σε ένα προηγούμενο ταξίδι τού είχε κόψει το πόδι σε μια μονομαχία τους στη θάλασσα. Ο Μέλβιλ, που είχε δουλέψει χρόνια ως ναυτικός, εστιάζεται σ” έναν «άνθρωπο που δε φοβάται Θεό, που μοιάζει με Θεό, είναι υπέροχος άνθρωπος ο Καπετάν Αχαάβ».

Ο «Μόμπι Ντικ» δεν είναι μόνο μια συναρπαστική ναυτική περιπέτεια, αλλά ένα φιλοσοφικό δοκίμιο για τη φύση του καλού και του κακού, για τον άνθρωπο και τη μοίρα του. Συν τοις άλλοις, είναι ένα εγκυκλοπαιδικό μυθιστόρημα, που δίνει στον αναγνώστη πληθώρα πληροφοριών για τη ζωή στη θάλασσα και τη φαλαινοθηρία.

moby-dick-3

Η αληθινή ιστορία που ενέπνευσε τον συγγραφέα

Τον Ιούλιο του 1852, ο 32χρονος τότε συγγραφέας Χέρμαν Μέλβιλ εξακολουθούσε να έχει υψηλές προσδοκίες για το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο «Μόμπι-Ντικ», παρά τις ανάμεικτες κριτικές και τις ταπεινές πωλήσεις που σημείωνε το βιβλίο.

Τον ίδιο μήνα επιβιβάστηκε σε ένα ατμόπλοιο με προορισμό το Νάντουκετ στον κόλπο της Μασαχουσέτης. Το λιμάνι του νησιού ήταν η βάση του μυθιστορηματικού χαρακτήρα του Καπετάνιου Αχαμπ και του φαλαινοθηρικού του «Πεκόντ». Εκεί, ο Μέλβιλ συναντήθηκε με διάφορες επιφανείς προσωπικότητες του τόπου, δείπνησε έξω και περιηγήθηκε στο χωριό που στο παρελθόν είχε μονάχα φανταστεί. Κατά την τελευταία μέρα διαμονής του στο Νάντουκετ είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον 60χρονο καπετάνιο του πλοίου «Εσεξ», το οποίο είχε βυθίσει το 1820 μία φάλαινα φυσητήρας, γεγονός το οποίο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή του Μόμπι Ντικ.

Ο καπετάνιος Τζορτζ Πόλαρντ Τζούνιορ ήταν μόλις 29 ετών όταν βυθίστηκε το «Εσεξ». Κατάφερε όμως να επιζήσει, να επιστρέψει στο Νάντουκετ για να διοικήσει ένα δεύτερο φαλαινοθηρικό υπό την ονομασία «Δύο Αδελφοί». Οταν όμως και αυτό το πλοίο προσέκρουσε, δύο χρόνια αργότερα, σε κοραλλιογενή ύφαλο, ο καπετάνιος έβγαλε φήμη «άτυχου» με τη θάλασσα, με αποτέλεσμα να μην τον εμπιστεύεται πλέον κανένας πλοιοκτήτης. Έκτοτε, ο Πόλαρντ πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του στη στεριά, τελώντας χρέη νυχτοφύλακα του χωριού.

Καθώς ανέφερε γραπτώς ο ίδιος ο συγγραφέας αργότερα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μέλβιλ στο νησί, οι δυο τους είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν μερικές κουβέντες. Ωστόσο, ο Μέλβιλ γνώριζε καλά πως το μαρτύριο του Πόλαρντ δεν είχε τελειώσει με τη βύθιση του «Εσεξ» και δεν ήθελε κατά κανένα τρόπο να αναμοχλεύσει τις φρικτές μνήμες, τις οποίες σίγουρα εξακολουθούσε να κουβαλάει ο γερο-καπετάνιος: «Για τους ντόπιους ήταν ασήμαντος… για μένα ήταν ο πιο εντυπωσιακός άνθρωπος που έχω γνωρίσει ποτέ».

Ο Πόλαρντ είχε διηγηθεί λεπτομερώς τη φρικτή ιστορία του σε συντροφιά συναδέλφων του κατά τη διάρκεια δείπνου έπειτα από την περιπέτειά του με το πλοίο «Εσεξ»: τις 92 μέρες αϋπνίας στη μέση του ωκεανού, μέσα σε μία βάρκα που έμπαζε νερά, δίχως τρόφιμα, με τα μέλη του πληρώματος του πλοίου να βυθίζονται στην παραφροσύνη, αναγκασμένοι για να επιζήσουν να τρέφονται με τα κουφάρια των αποθανόντων συντρόφων τους…

πηγή: infokids.gr

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.