Η Ομάδα Γαστρονομίας διακρίθηκε και στη φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Φιστικιού για το κέφι, τη δημιουργικότητα, τη ζωντάνια και την αποτελεσματικότητά της. Χρόνια τώρα καταφέρνει να λειτουργεί ως άξια πρέσβειρα του νησιού και της τοπικής μας γιορτής με τις πολύ-προβεβλημένες από τα ΜΜΕ δράσεις της. Η βαθιά αγάπη όσων την απαρτίζουν γι αυτό που κάνουν, το μεράκι, ο ενθουσιασμός που κρατιέται το ίδιο ζωντανός όπως και στην αρχή της διαδρομής τους, νίκησε την «λιτότητα» μέσων, πόρων, ακόμα και στοιχειωδών διευκολύνσεων. Γιατί φέτος, όχι μόνο χορηγίες ή κονδύλια δεν υπήρχαν, στο βαθμό που υπήρχαν άλλες χρονιές, αλλά ούτε καν επαρκής γραμματειακή υποστήριξη, απ’ όσο γνωρίζουμε.
Έτσι, παρακαλέσαμε την συντονίστρια της Ομάδας κ. Ράνια Κορναράκη – Πετρά να μας μιλήσει για την πιο πετυχημένη συνταγή τους απ’ όλες: πώς καταφέρνουν με το τίποτα να κάνουν θαύματα.
Βικτώρια Τράπαλη: «Πότε και πώς δημιουργήθηκε – συσπειρώθηκε η ομάδα γαστρονομίας; Και ποια είναι η “ταυτότητα” που έχει καταφέρει να κατακτήσει μέσα σ’ αυτά τα χρόνια;»
Ράνια Κορναράκη – Πετρά : «Ήταν μεγάλη τιμή και χαρά μου όταν μου προτάθηκε από τους τότε Δημοτικούς Συμβούλους κ. Νίκο Οικονόμου και κ. Φίλιππο Τζίτζη, το 2011 στο 3ο Φεστιβάλ Φιστικιού να αναλάβω τον τομέα της γαστρονομίας. Θεώρησα ότι το κλειδί της επιτυχίας βασίζεται στην ομαδικότητα και στην συνεργασία, έτσι επέλεξα να δημιουργήσω μια ομάδα που ασχολείτο επαγγελματικά και ερασιτεχνικά με την γαστρονομία. Στο πέρασμα των τεσσάρων φεστιβάλ βοήθησαν και πλαισίωσαν την ομάδα πολλά άτομα με ζήλο, ξεπερνώντας τα όποια προβλήματα προέκυπταν και πολλές φορές και τις δυνάμεις τους για να επιτευχθεί το θεμιτό αποτέλεσμα.
Ο βασικός πυρήνας, ο οποίος άντεξε μέχρι και το φετινό φεστιβάλ είναι η Ελένη Κουνελάκη, η Σωζία Μαρτή, η Αγγελική Σαΐνη, ο Φώτης Πούντος, pastry chef και εγώ σαν συντονίστρια της ομάδας. Βέβαια πάντα δίπλα μας με σημαντική προσφορά και από το ξεκίνημα του θεσμού είναι ο Δημήτρης Κάππος σεφ!!!! άτομο που από την αρχή του θεσμού αγκάλιασε και υποστήριξε την ιδέα. Στη συνέχεια ο Θωμάς Νικολαίδης σεφ, ο Κωνσταντίνος Σαΐνης σεφ, η Μαρία Κοτάκη και η Μαίρη Κουμπενάκη πλαισίωσαν την παρέα μας… Και μάλιστα μετά την τελευταία μας εκδήλωση άλλος ένας νέος chef ήρθε στην παρέα μας, o Παναγιώτης Μπέσης.
Σκοπός όλων μας είναι να αναδείξουμε μέσα από το θεσμό του φεστιβάλ το μοναδικό σε γεύση φιστίκι Αιγίνης.»
Β. Τ.: «Ποια η μέχρι τώρα διαδρομή σας; Κι ακόμα, η κατάκτηση του Ρεκόρ Γκίνες ήταν όντως ένα ορόσημο για το νησί; Και θεωρείτε ότι αξιοποιήθηκε αρκετά από τους υπεύθυνους για την προβολή της Αίγινας και του Φ.Φ.;»
Ράνια Κορναράκη – Πετρά: «Στο 3ο φεστιβάλ, στο ξεκίνημά μας δηλαδή, δημιουργήσαμε ένα πλήρες menu 9 πιάτων με φιστίκι Αιγίνης και τοπικά προϊόντα του νησιού μας. Σ’ αυτή την εκδήλωση θέλαμε να συνδυάσουμε τα παραδοσιακά μας προϊόντα με το φιστίκι αλλά και να δώσουμε την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους που έχουν σπουδάσει chef να παρουσιάσουν την δουλειά τους.
Στον πύργο του Μάρκελου διοργανώσαμε τα γλυκοκαμώματα, όπου τα παιδιά έπαιξαν, έφαγαν και δημιούργησαν γλυκάκια με φιστικόπαστα.
Το 2012 η συνεργασία της ομάδας ξεκίνησε γράφοντας 3 κείμενα για το επίσημο site του δήμου Αίγινας το discover Aigina με θέματα: Η Αιγινήτικη κουζίνα σήμερα, η Αιγινήτικη κουζίνα μέσα στους αιώνες και Αιγινήτικη κουζίνα με φιστίκι.
-4ο φεστιβάλ η ομάδα γαστρονομίας και οι αιγινήτες chef Δημήτρης Κάππος, Θωμάς Νικολαίδης και ο pastry chef Φώτης Πούντος συνεργάστηκαν πάντα σε εθελοντική βάση με τον executive pastry chef κο Τάσο Πρωτοψάλτη, ο οποίος διαθέτει 35 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας, είναι αρχιζαχαροπλάστης, υπεύθυνος καθηγητής ζαχαροπλαστικής & αρτοποιητικής τέχνης στην σχολή Le monde, συγγραφέας, μέλος της ομοσπονδίας αρχιμαγείρων Ελλάδος καθώς και μέλος της παγκόσμιας ένωσης αρχιμαγείρων.
Στα πλαίσια μίας προφεστιβαλικής εκδήλωσης στην Πέρδικα, στον υπέροχο χώρο του ‘Antzi Studios’ , όπου μας φιλοξένησε το μέλος της ομάδας μας, η κα Σωζία Μαρτή, μας παρουσίασαν ένα σεμινάριο ζαχαροπλαστικής υψηλού επιπέδου με φιλανθρωπικό χαρακτήρα.
Στην κεντρική μας εκδήλωση συνδυάσαμε το φιστίκι Αιγίνης, ένα προϊόν ΠΟΠ, με προϊόντα ΠΟΠ από όλη την Ελλάδα. Θέλαμε να δώσουμε για άλλη μια φορά έμφαση σε όλα αυτά τα τοπικά προϊόντα. Χορηγός μας σ΄ αυτή την εκδήλωση ήταν η περιφέρεια Aττικής, μέλος του εταιρικού σχήματος SusTEn του οποίου στόχος είναι η ανάπτυξη αειφόρων βιώσιμων Τουριστικών Επιχειρήσεων. Μέσα σ αυτό το πλαίσιο κάναμε μία μικρή αναφορά στο πώς το Φεστιβάλ Φιστικιού συμβάλει στην αειφόρο ανάπτυξη του νησιού. Επίσης μοιράσαμε σε όσους παρακολούθησαν την εκδήλωση ένα πολύπτυχο με τις συνταγές, το οποίο είχε τυπώσει η περιφέρεια.
Οργανώσαμε για δεύτερη φορά τα γλυκοκαμώματα, όπου οι chef Δημήτρης Κάππος και ο pastry chef Φώτης Πούντος έφτιαξαν με τα παιδιά πύργους με σουδάκια γεμισμένα με κρέμα φιστικιού. Μεγάλη χαρά έδωσε επίσης στα παιδιά η παρουσίαση της εκδήλωσης, από τον αγαπητό ηθοποιό Γιώργο Καπουτζίδη. Το Νοέμβριο του 2013 η ομάδα γαστρονομίας από αγάπη και μεράκι για την δραστηριότητα της, συμμετέχει σε μία αποστολή από την Αίγινα προς την Κρήτη, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό για τον πρωτογενή τομέα, καθώς και την διαχείριση των προϊόντων μέσω της αγροδιατροφικής σύμπραξης της Περιφέρειας και του Κρητικού Σύμφωνου ποιότητας, όπως αυτά παρουσιάστηκαν από την αντιπεριφερειάρχη Κρήτης κα Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη, φυσικά με δικά μας έξοδα…
Αυτό το ταξίδι είχε σαν αποτέλεσμα να σκεφτούμε ότι το φεστιβάλ φιστικιού έπρεπε να προχωρήσει μερικά βήματα παραπάνω από τον αυστηρά τοπικό του χαρακτήρα, να εξελιχτεί και να ανοίξει τους ορίζοντες του και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, προωθώντας έννοιες και ιδέες όπως η συνεργασία, η αλληλεγγύη, η ανταλλαγή γνώσεων και τεχνογνωσίας και φυσικά η φιλοξενία η οποία είναι ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό του λαού μας.
Στα πλαίσια λοιπόν του 5ου Φεστιβάλ Φιστικιού προσκαλέσαμε την περιφέρεια Κρήτης για να ζήσει από κοντά τον θεσμό του φεστιβάλ φιστικιού.
Στις 20 Σεπτέμβρη 2013, δίπλα στον Άγιο Νικόλα τον θαλασσινό παρουσιάσαμε την εκδήλωση με τίτλο “Ο βασιλιάς Μίνωας συναντά την Αφαία”, στηριζόμενοι στους άρρηκτους δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ Αίγινας και Κρήτης μέσα από μία σύντομη αναδρομή στην μυθολογία αλλά και μέσα από την μαγειρική αφού η παραδοσιακή μας κουζίνα έχει πολλά κοινά.
Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, στην παραλία της Αίγινας, στον εξωτερικό χώρο του κέντρου τύπου, ο chef Παναγιωτάκης Μιχάλης, αναπληρωτής πρόεδρος της λέσχης αρχιμαγείρων Κρήτης, μαζί με τον νέο chef Κωνσταντίνο Σαίνη, μαγείρεψαν ζωντανά μπροστά στο κοινό 3 υπέροχες συνταγές με φιστίκι Αιγίνης τις οποίες δημιούργησε ειδικά για το φεστιβάλ.
Την εκδήλωση πλαισίωσε η κα Μαρία Τζίτζη χημικός – οινολόγος και συγγραφέας – καθηγήτρια της σχολής Le monde η οποία μας έκανε οινολογικές προτάσεις για το κάθε πιάτο. Διοργανώσαμε για τρίτη συνεχή χρονιά, τα γλυκοκαμώματα, κατά την διάρκεια τον οποίων ο pastry chef Φώτης Πούντος, ο οποίος ήταν και χορηγός της βραδιάς, έδειξε στα παιδιά πως να φτιάξουν μπισκοτόσπιτα. Αυτήν την εκδήλωση την επαναλάβαμε παραμονές Χριστουγέννων στο σχολείο της Κυψέλης.
Στο 6ο φεστιβάλ καλέσαμε την λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος και φτιάξαμε ζωντανά μπακλαβά με 100 φύλλα και φιστίκι Αιγίνης, (και ο μπακλαβάς γωνία), παρουσία ξένων δημοσιογράφων και κεράσαμε 1300 μπακλαβαδάκια στους παριστάμενους που μας προσέφεραν απλόχερα τα ζαχαροπλαστεία του νησιού μας. Την εκδήλωση παρουσίασε η κα Ελισσάβετ Κωνσταντινίδου. Επίσης κάναμε στο Λαογραφικό Μουσείο μία μεταφεστιβαλική εκδήλωση, που σήμανε και την λήξη του φεστιβάλ, αφιερωμένη σε ένα άλλο τοπικό προϊόν του νησιού μας. το μέλι, και στους Αιγινήτες μελισσοκόμους, με τίτλο «Όταν το μέλι ανταμώνει το φιστίκι Αιγίνης» .
Το ρεκόρ Γκίνες που έκανε το παστέλι με φιστίκι Αιγίνης ήταν μία εκδήλωση που οργανώθηκε από τον κο Μανώλη Περατικό, χωρίς την δική μας συμμετοχή και σίγουρα δεν έχει αξιοποιηθεί όσο ήταν δυνατόν. Όχι μόνο το ρεκόρ Γκίνες αλλά γενικά το φεστιβάλ δεν έχει ακόμα τύχει της προβολής που του αξίζει. Είναι από μόνο του ένα πολύ δυνατό brand name που χρειάζεται πολύ οργανωμένη και επαγγελματική προβολή.
Β. Τ.: «Ποια ήταν η εμπειρία σας από τη φετινή διοργάνωση – σας παρείχαν τα μέσα για να προβάλλετε το έργο και τη δυναμική σας;»
Ράνια Κορναράκη – Πετρά: «Δυστυχώς φέτος για μας ήταν η πιο κουραστική διοργάνωση. Όχι τόσο σωματικά όσο ψυχολογικά. Βέβαια θέλουμε να πιστεύουμε ότι επηρεάστηκε από την μεταβατική περίοδο της αλλαγής της δημοτική και της περιφερειακής αρχής, αλλά κατά την γνώμη μας είχε επίσης να κάνει με την επιλογή ανθρώπων που δυστυχώς οι άλλες τους υποχρεώσεις δεν τούς επέτρεπαν παρά να ασχοληθούν από λίγο έως καθόλου με την οργάνωση του φεστιβάλ. Οπότε αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να επωμιστούμε καθήκοντα που μας αποσπούσαν από το δικό μας στόχο! Η ομάδα μας όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος με πολύ κέφι, όραμα και βέβαια «όρεξη», προετοιμαζόταν από τις αρχές του χειμώνα. Αλλά δυστυχώς μείναμε στο όραμα και μας κόπηκε η όρεξη. Από τις 4 εκδηλώσεις πραγματοποιήσαμε τις 2 … και εδώ οπωσδήποτε θα πρέπει να αναφέρουμε τον Γιώργο Σκαλτσιώτη σαν τον μοναδικό μας οικονομικό υποστηρικτή, χωρίς αυτόν η εκδήλωσή μας θα ακυρωνόταν 5 μέρες πριν την ημερομηνία πραγματοποίησής της. Όσο για την εκδήλωση με το μέλι ” Όταν το μέλι ανταμώνει το φιστίκι Αιγίνης” η οικονομική υποστήριξη του φεστιβάλ περιορίστηκε σε αφίσες και banner. Ο κος Σπυριδάκης γνωστός μελισσοκόμος της Αίγινας ανέλαβε την παρουσίαση του εργαστηρίου και την προμήθεια σε μέλι. Πολύ σημαντική ήταν η φιλική συμμετοχή του κου Άγγελου Κάψη, γεωπόνου της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων. Όσο για τους λουκουμάδες που κεράστηκαν, παρασκευάστηκαν από το μέλος της ομάδας μας pastry chef κον Φώτη Πούντο. Μετά από όλα αυτά καταλήγουμε ότι δυναμική υπάρχει …. Και όνειρα υπάρχουν. …. Το θέμα είναι πόσο αντέχουν; Μπορούν να περιμένουν άραγε;
Ενδεικτικά θέλω να πω ότι απογοητευτήκαμε ιδιαίτερα που πρώτη φορά στα 4 χρόνια παρουσίας μας στο Φεστιβάλ δεν καταφέραμε να γλυκάνουμε τους μικρούς, πιστούς μας φίλους με τα γλυκοκαμώματα.»
Β. Τ.: «Δυνάμει, τι θα μπορούσε να πετύχει η ομάδα σας, Και σε επίπεδο τουριστικής προβολής, και σε επίπεδο ανίχνευσης παράδοσης και πολιτισμού; Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας και τι προσδοκάτε από την νέα διοίκηση;»
Ράνια Κορναράκη – Πετρά: «Σε όλες μας τις εκδηλώσεις προσπαθούμε να αναδεικνύουμε τα τοπικά μας προϊόντα γιατί και θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα να συνεχίσουν αυτή την σημαντική δουλειά που κάνουν, και τους επαγγελματίες να εντάξουν όσο το δυνατόν περισσότερο στην κουζίνα τους το φιστίκι Αιγίνης. Όσον αφορά την ανίχνευση της παράδοσης έχουμε ξεκινήσει μία έρευνα ξεκινώντας από το φιλόξενο αρχείο της Γωγώς Κουλικούρδη, η οποία έχει ξεκινήσει μια καταγραφή των διατροφικών συνηθειών των Αιγινητών. Επίσης προσπαθούμε να παντρέψουμε την παραδοσιακή Αιγινήτικη κουζίνα με το φιστίκι που αν και είναι ένα προϊόν σχετικά πρόσφατο στην ιστορία του νησιού μας, μια και η καλλιέργεια του έχει ξεκινήσει πριν περίπου 100 χρόνια, παρόλα αυτά είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο για την μοναδική του γεύση. Μια μεγάλη μας επιθυμία είναι να συμμετάσχουμε σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με στόχο την προβολή του εξαιρετικού αυτού καρπού αλλά και του νησιού μας. Επίσης προσπαθούμε να δίνουμε σε νέους ανθρώπους την ευκαιρία να δείξουν την δουλειά τους και να δημιουργήσουν.
Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι η νέα δημοτική αρχή βλέπει πολύ θετικά την κίνηση της ίδρυσης του συλλόγου φίλων του φεστιβάλ (δοκιμασμένη με επιτυχία στο Λαογραφικό Μουσείο αλλά και στο Φεστιβάλ Μουσικής) από άτομα που οραματίστηκαν, ξεκίνησαν και δούλεψαν με επιτυχία από την πρώτη χρονιά του θεσμού, που άντεξαν στον χρόνο και που επιμένουν και προσπαθούν να συνεχιστεί αυτή η μεγάλη γιορτή … !!!!!!!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΩΣΑΤΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ….ΕΜΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ … ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΕ ΦΙΣΤΙΚΑΤΗ ΟΡΕΞΗ…»
Βικτώρια Τράπαλη