ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

Τότε και τώρα

Written by aeginalight

Τότε: Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 ήταν μια μαζική διαδήλωση λαϊκής αντίθεσης στο καθεστώς

Τότε: Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 ήταν μια μαζική διαδήλωση λαϊκής αντίθεσης στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών.
Η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου 1973, με κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών από φοιτητές και σπουδαστές που κλιμακώθηκε σχεδόν σε αντιχουντική επανάσταση και έληξε με αιματοχυσία το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, μετά από μια σειρά γεγονότων που ξεκίνησαν με την είσοδο άρματος μάχης στον χώρο του Πολυτεχνείου και την επαναφορά σε ισχύ του σχετικού στρατιωτικού νόμου που απαγόρευε συγκεντρώσεις και την κυκλοφορία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

pol2

pol6

Τώρα: Υπό αστυνομικό κλοιό βρίσκονται οι σχολές στο κέντρο της Αθήνας, Νομική και ΑΣΟΕΕ, έπειτα από αίτημα των πρυτανικών αρχών, προκειμένου να αποτραπούν φοιτητικές καταλήψεις ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου. Ένταση σημειώθηκε μεταξύ αστυνομίας και φοιτητών που πραγματοποίησαν το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Νομική, με αποτέλεσμα δύο φοιτητές να καταλήξουν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο. Άγρια επίθεση των ΜΑΤ και στην απογευματινή πορεία, που πραγματοποίησαν φοιτητικές και πολιτικές συλλογικότητες στο κέντρο της Αθήνας το απόγευμα. Για αύριο το πρωί έχει προγραμματιστεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. 
Τα αστυνομικά μέτρα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΓΑΔΑ, είναι ίσως τα πλέον έντονα των τελευταίων ετών, λόγω και των κινητοποιήσεων στον χώρο της Παιδείας και το σύνολο της μάχιμης δύναμης από όλες τις υπηρεσίες της Αθήνας, που αριθμεί περισσότερους από 6.000 αστυνομικούς, θα είναι στον δρόμο μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης 18/11/2014, ενώ σε επιφυλακή έχουν τεθεί και οι επιτελικές υπηρεσίες, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αν παραστεί ανάγκη.

foitites3_0
foit (2)1415867643

Υ.Γ.  από τις σημερινά επεισόδια υπάρχουν πληροφορίες για δεκάδες τραυματίες φοιτητές (κάποια ΜΜΕ μιλούν για 40 συνολικά) ενώ τραυματίστηκε και ένας φωτορεπόρτερ.

Πηγές: tvxs, iefimerida, enet.gr, wikipedia, ertopen

 

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.