ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Αμαρτωλή ΚΕΔΑ» ή «η ληστεία του αιώνα»;

Σαν κάλαντα δεν ήχησαν, μήτε με λόγους ευοίωνους για το νέο έτος έμοιασαν όσα ακούστηκαν στη συζήτηση για την ΚΕΔΑ σήμερα νωρίς το απόγευμα, κατά την έγκριση του προϋπολογισμού και του Σχεδίου Δράσης της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου μας. Η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το 2014, συγκλήθηκε αναγκαστικά: «Δικαίως –ίσως- κάποιοι από την αντιπολίτευση θα διαμαρτυρηθούν, «βρήκατε την ημέρα να κάνουμε Δημοτικό Συμβούλιο», θα πουν, «παραμονή Πρωτοχρονιάς», για να προλάβω τους φίλους που λείπουν, μεσολάβησαν αργίες, εορτές… Αν δε γινόταν το Δημοτικό Συμβούλιο δε μπορεί να λειτουργήσει η ΚΕΔΑ χωρίς προϋπολογισμό και Σχέδιο Δράσης.», αιτιολόγησε το κατεπείγον της σημερινής συνεδρίασης ο δήμαρχος Αίγινας κ. Δημήτρης Μούρτζης.

Με μόνο παρόντα από την αντιπολίτευση τον επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Φίλιππο Τζίτζη, και δικαιολογημένα απόντες τους κ. Αντώνη Ντελή και Σωκράτη Δούκα, η συζήτηση επί των ζητημάτων της ημερήσιας διάταξης αποδείχθηκε αποκαλυπτική και καταγγελτική.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αίγινας, στη στοχοθεσία του 2015 είναι η πραγματοποίηση κοινωνικών δράσεων και πολιτιστικών δρωμένων, όσο και η τακτοποίηση παλαιών οφειλών του Νομικού Προσώπου. «Οι προσπάθειές μας και ο άξονας της νέας διοίκησης της ΚΕΔΑ αποφαίνονται στο Σχέδιο Δράσης και τον προϋπολογισμό. Υπάρχει πρόβλεψη για τις παλαιές οφειλές του Φεστιβάλ Φιστικιού των ετών 2009-2013, τις οποίες δε μπορούμε να τις περάσουμε στα τιμολόγια, να τα πάμε στην Επίτροπο και να τα εγκρίνει. Ο οργανισμός δεν έχει κεφαλαιουχική βάση.»


Υπόλογοι, αν και αναρμόδιοι, για τη Φιλαρμονική

«Επιπλέον έχουμε αναγνωρίσει τα χρέη της Φιλαρμονικής μετά την κατάργησή της. Εφόσον τα έχουμε αναγνωρίσει, έχουν εκδοθεί διαταγές πληρωμής και γι’ αυτό υπάρχει ένα «κόκκινο» στην ΚΕΔΑ, είμαστε υπόλογοι για κάτι που είμαστε αναρμόδιοι. Ένα Νομικό Πρόσωπο όπως η Φιλαρμονική, δε μπορεί να ενταχθεί, να απορροφηθεί απ’ ένα άλλο Νομικό Πρόσωπο, μπορεί, όμως, να υιοθετήσει τους σκοπούς του. Ο πρώην πρόεδρος κ. Νίκος  Τζίτζης παράτυπα έκανε συμβάσεις με πέντε μουσικούς με ετήσιες απολαβές 9.000-22.000 ευρώ. Δε θα έπρεπε η τότε διοίκηση να κάνει επ’ ουδενί αυτές τις συμβάσεις. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν αποφάσεις στα αστικά δικαστήρια. 22.000 ευρώ για πέντε παραστάσεις μηνιαίως. Γιατί να αναλάβει μία δέσμευση η ΚΕΔΑ, την οποία δε μπορεί να πληρώσει;», ανέφερε ο πρόεδρος της κ. Γιάννης Ζορμπάς. Σημείωσε δε, πως ανάμεσα στις παλαιές οφειλές υπάρχουν 47.000 ευρώ στον προϋπολογισμό μη τελεσίδικων αποφάσεων.


«
Είχαμε one man show στην ΚΕΔΑ»

Ο πρόεδρος του Σώματος Νίκος Οικονόμου, τοποθετήθηκε χαρακτηρίζοντας ωράριο κοροϊδίας, το καθημερινό τετράωρο κατά το οποίο η Επιχείρηση είναι ανοικτή, ενώ συνέχισε κάνοντας λόγο για «one man show» από τον πρώην πρόεδρο της ΚΕΔΑ κ. Νίκο Τζίτζη, τονίζοντας την αναγκαιότητα σύνταξης και δημοσιοποίησης του ανύπαρκτου έως τώρα προϋπολογισμού και του απολογισμού της 6ης Γιορτής Φιστικιού.

Η απάντηση του κ. Ζορμπά ήταν να ξεκαθαρίσει πως το ωράριο 7 με 11 το πρωί δε σημαίνει και την παύση των εργασιών για τις απαιτήσεις της ΚΕΔΑ, γνωρίζοντας στο Σώμα πως η μοναδική γραμματέας παίρνει εργασία και στο σπίτι. Στη συνέχεια προσέθεσε: «Κάνατε μία καταγγελία κ. πρόεδρε για τα εισιτήρια του Φεστιβάλ Θεάτρου. Εμείς τώρα, σαν προεδρείο, καλούμαστε να υπερασπιστούμε την ΚΕΔΑ, να τρέξουμε, του κ. Τζίτζη δεν του κάνατε τίποτα. Οι καταγγελίες μας, λοιπόν, θα πρέπει να είναι στοχευμένες.»

«Η ΚΕΔΑ είναι μία αμαρτωλή ιστορία από την προηγούμενη διοίκηση», αντέτεινε ο κ. Οικονόμου, ξεκαθαρίζοντας πως «καταγγελίες είχα κάνει πάμπολλες φορές, Συγκάλυψη για κανέναν δε θα κάνω! Υπόλογος είναι ο πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΑ.»

 

Ερωτήματα και ερωτηματικά

Η κ. Λένα Μαρίνη από την «Νέα Εποχή» παίρνοντας το μικρόφωνο, κατέθεσε μία σειρά ερωτημάτων προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΑ Γιάννη Ζορμπά, τόσο για τη νομιμότητα των αποφάσεων της Κοινωφελούς, οι οποίες και απουσιάζουν από το πρόγραμμα Διαύγεια, όσο και την εν κρυπτώ διεξαγωγή των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου. Κάνοντας αναφορά στα 123.000 ευρώ, χρέη από το 2009, διερωτήθηκε εάν ο δήμος, όσο και τα Νομικά του Πρόσωπα έχουν συνέχεια, άρα και ευθύνη αποπληρωμής των παλαιότερων οφειλών. Μιλώντας για καταιγισμό ερωτήσεων, ο κ. Ζορμπάς απάντησε μάλλον επιδερμικά, όπως ερμήνευσε αργότερα ο κ. Φίλιππος Τζίτζης, επιφυλασσόμενος να απαντήσει σε οποιοδήποτε ερώτημα δεν συγκράτησε, κατ’ ιδίαν ή και γραπτώς.

Ο κ. Γιώργος Θεοδωράκης από τη μεριά του εξέφρασε τη διαπίστωση ότι «όσες αμοιβές δεν πήρε ο πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΑ, τις άφησε ως χρέος.» Παράλληλα, είπε πως μπορεί μεν τα Νομικά Πρόσωπα να απορροφήθηκαν, αλλά στην εφορία δεν έχει γίνει διακοπή τους. Επίσης, έπειτα και από τις αναφορές Ζορμπά για φουσκωμένα τιμολόγια του Φεστιβάλ Φιστικιού, κατέθεσε την πρόταση να εξεταστεί το πραγματικό κόστος των προμηθειών, και όταν φτάσει η στιγμή της αποπληρωμής, να  υπάρξει συμψηφισμός. «Πρώτα να ξεκαθαρίσουμε τα παρελθόντα χρέη και μετά προχωράμε στα μελλοντικά.»

 

«Η ληστεία του αιώνα»

Σε υψηλούς τόνους, κατ’ ακολουθία όσων ακούστηκαν, η μοναδική γυναίκα δημοτική σύμβουλος, γραμματέας του Συμβουλίου και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΑ κ. Καίτη Σαλπέα, όχι απλώς άφησε υπόνοιες, αλλά κατηγόρησε τη διοίκηση της ΚΕΔΑ κατά τα έτη 2007-2010 για ληστεία. « Από το 2007 έως και το 2010 έγινε η ληστεία του αιώνα και εμείς αναρωτιόμαστε τι έγινε στα οικονομικά από το 2010 έως και το 2014; Ας το κοιτάξουν οι αρμόδιοι. Ζητώ και απαιτώ να μπει ορκωτός λογιστής και να ελέγχει από το 2007 έως και σήμερα τα οικονομικά δεδομένα της ΚΕΔΑ.»

Η αντίδραση σε όσα ακούστηκαν ήρθε από την αντιπολίτευση και τον κ. Τζίτζη«Είναι σοβαρές αυτές οι καταγγελίες της κ. Σαλπέα.» Δριμεία υπήρξε και η αντίδραση του Γιώργου Στριγγάρη από το Aegina Portal, ο οποίος και ζήτησε εξηγήσεις για τις καταγγελίες αυτές.

Λίγο πριν την ομόφωνη έγκριση του Σχεδίου Δράσης και του Προϋπολογισμού, ο κ. Ζορμπάς επισήμανε: «Η διοίκηση είναι φρέσκια. Θα τα βάλει όλα κάτω, θα πρέπει να κάνει εργασία, κι αν υπάρχουν ενδείξεις και σαφείς αποδείξεις θα προχωρήσει σε επίσημη καταγγελία».

Σε αυτό το κλίμα και με αυτά τα νέα δεδομένα, φαίνεται πως το νέο έτος, θα έχει πολλές αποκαλύψεις για τα Έργα και τις Ημέρες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής σχεδόν σε όλα τα πόστα της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος.

Ευχές για το 2015

Ευχές για ένα ειρηνικό 2015 έδωσε ο δήμαρχος Αίγινας Δημήτρης Μούρτζης, ωστόσο, μία διαφορετική ευχή με συγκεκριμένους μάλλον αποδέκτες έκανε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Φίλιππος Τζίτζης, ζητώντας «Το 2015 να έχει λιγότερους νταβατζήδες εντός και εκτός Αίγινας».

Ο κ. Μούρτζης έκλεισε τη σημερινή, τελευταία συνεδρίαση του έτους, καλώντας αιρετούς και πολίτες και δημοσιογράφους στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίττας, αύριο 1η Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί στο νέο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Καλή Χρονιά σε όλους!

Τόνια Ζαραβέλα

 

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.