FEATURED ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αντ’ ευχών, από τον δήμαρχο Αίγινας

Με μία δεκάλεπτη ομιλία στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου, ο δήμαρχος Δημήτρης Μούρτζης,

Με μία δεκάλεπτη ομιλία  στη συνεδρίαση  του Δημοτικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου, ο δήμαρχος Δημήτρης Μούρτζης, ξεκαθαρίζοντας πως τρεις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα δε θα μιλήσει για έργα και διαδικασίες συναφείς, ευχήθηκε Χρόνια Πολλά στο Σώμα και τους Αιγινήτες , εντοπίζοντας και αναφέροντας –πάλι- τα προβλήματα, τα οποία και προκύπτουν καθημερινά από τον Καλλικράτη. Την τοποθέτηση Μούρτζη χαρακτήρισε ο κ. Λευτέρης Πάλλης ως εξομολόγηση.

«Σήμερα δε θα σας μιλήσω ούτε για έργα, ούτε για θέματα που άπτονται των όλων διαδικασιών που πρέπει να γίνουν, γιατί είμαι προβληματισμένος για την κατάσταση που βιώνει η κοινωνία μας και οι ευπαθείς αυτές ομάδες. Δυστυχώς αυτές  τις άγιες μέρες, σε δύο ημέρες η γέννηση του Χριστού, που είναι πιστεύω η μεγαλύτερη εορτή της χριστιανοσύνης, θα μας βρει όλους με μία αγωνία, με έναν προβληματισμό, γιατί από αυτά τα λίγα που μπορούμε να δώσουμε στην κοινωνία μας, οι καταστάσεις μάς έχουν κάνει σε τέτοιο βαθμό, να μη μπορούμε να ανταποκριθούμε ούτε στις υποτυπώδεις προσπάθειες που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπό μας. Εγώ θα έλεγα ότι αυτή η εποχή, είναι μια εποχή –θα το πω- αλληλεγγύης, και αλληλεγγύη είναι να συμφωνήσουμε όλοι ότι αυτή η κατάσταση που μας έχουν επιβάλλει –γιατί δεν ευθυνόμαστε εμείς για όλο το χάλι της κοινωνίας, το χάλι της κοινωνίας το έκαναν αυτοί που έκαναν διοίκηση κεντρική.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδίας όλους εσάς, μη κάνοντας κανένα διαχωρισμό συμπολίτευση και αντιπολίτευση, το θεωρώ υποχρέωσή μου, γιατί πραγματικά αυτό το λίγο διάστημα που βρισκόμαστε εδώ, μετά την έναρξη της νέας δημοτικής περιόδου –που δεν έχει κλείσει ακόμα ούτε τέσσερις μήvες ζωής-, οι συμπεριφορές όλων αξίζουν ιδιαίτερης μνείας. Και θα αναφερθώ στους ανθρώπους, όχι μόνο που λέγονται μειοψηφία, της αντιπολίτευσης, γιατί μειοψηφία δεν υπάρχει μειοψηφία μειοψηφία είμαστε όλοι εμείς.  Και χαίρομαι ιδιαιτέρως, που μέσα σε αυτήν την αίθουσα, κατατίθενται επιτέλους προτάσεις και χαράζεται μία νέα πολιτική, ούτως ώστε να ανταπεξέλθουμε όλοι στα μεγάλα προβλήματα που μας έχουν βάλει άλλοι.

Θέλω να πιστεύω ότι το 2015, θα είναι ένα έτος διαφορετικό, θα είναι ένα έτος το οποίο πιστεύω  -και η ελπίδα πάντα πεθαίνει τελευταία- θα δώσει το δικαίωμα και σε εμάς που εκπροσωπούμε τις τοπικές κοινωνίες, να πούμε επιτέλους «έχουμε και κάτι το οποίο μπορούμε να δρομολογήσουμε». Πιστεύω ότι αντιξοότητες διανύουμε όλοι, όλος ο λαός και βεβαίως ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Η καταστρατήγηση του Συντάγματος έτσι όπως έχει επιβληθεί και η επιβολή του Καλλικράτη ως νόμου, που απαξίωσε τελείως τον κοινωνικό ιστό, τις τοπικές κοινωνίες, διότι έγινε στο πόδι και όσοι το πίστευαν θεωρούν τώρα πως είναι ένα μεγάλο λάθος. Σας το λέω, διότι το Σάββατο συμμετείχα σε μία Ημερίδα στο Χίλτον, όπου όλοι μα όλοι, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, καθηγητές, ο πρύτανης του πανεπιστημίου, διατύπωσαν ότι ο Καλλικράτης ήταν ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο θεσμό αυτό. Οφείλω ως δήμαρχος να καταγγείλω όλους όσοι συνέβαλαν στο να χτίσουν ένα νόμο, ο οποίος έχει μία παγκόσμια πρωτοτυπία: έδωσαν αρμοδιότητες που δε συνοδεύτηκαν  από πόρους, δηλαδή πραγματικά, θα πω ότι είναι φαιδρό σήμερα να μιλάμε για έναν νόμο που δε θα εφαρμοστεί ποτέ, έναν νόμο, ο οποίος είναι πάρα πολύ ωραίος στα λόγια, κι επειδή δε θέλω να κάνω τον μικρό ή τον μεγάλο κομμουνιστή, όποιος θα διαβάσει Μαρξ, θα δει πως είναι τόσο ωραία φτιαγμένα όλα. Το λέω, κύριοι συνάδελφοι, γιατί εάν το διαβάσεις τρελαίνεσαι.

Ο Καλλικράτης λέει μέσα ότι, ο δήμαρχος ενός νησιού θα είναι ένας μικρός κυβερνήτης, ένας μικρός Ομπάμα, ένας μικρός Σαμαράς, έτσι είπανε. Δυστυχώς σήμερα ο δήμαρχος, ή το δημοτικό συμβούλιο που είναι το ανώτατο όργανο του θεσμού μας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δε λαμβάνουν υπόψιν τους τις αποφάσεις.  Αυτό, λοιπόν, δείχνει τι γίνεται, που έχουν φτάσει το θεσμό μας, ο οποίος και είναι το κύτταρο της Δημοκρατίας. Αν συνεχίσουμε έτσι, φοβάμαι, ότι εκείνους τους τέσσερις δήμους που θέλουν να κάνουν, τέσσερις κεντρικούς δήμους, που θα λέγονται μητροπολιτικοί, θα σας πω εγώ τι έχουν να τραβήξουν οι νησιωτικές κοινωνίες. Το λέω με κάθε επίγνωση, και οι τριακόσιοι μες στο Κοινοβούλιο μάς θεωρούν υπαλλήλους, δε μας θέλουν μες τα πόδια τους. Πρέπει να αντισταθούμε και να περισώσουμε ό,τι μπορούμε να περισώσουμε.

Θέλω να ευχηθώ σε όλους το 2015 να έχει πρώτα απ’ όλα υγεία, σε εσάς, στις οικογένειές
σας, να είμαστε όλοι μαζί, να έχουμε τις διενέξεις μας, τις διαφορετικές μας τοποθετήσεις, αλλά μέσα από το μικρό κομμάτι που λέγεται –επειδή έχουμε μπερδέψει τους ναούς- μικρός ναός της εκπροσώπησης. Μέσα εδώ μπορούμε να πούμε οτιδήποτε, έξω πρέπει να είμαστε φίλοι. Θέλω να ζητήσω συγγνώμη σε όλους όσους μέσα από τους λόγους μου υπήρξε αντιπαράθεση, την οποία δεν πρέπει να κουβαλάμε το 2015. Θέλω η Αίγινα να μάς βρει όλους ενωμένους το 2015, γιατί το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο και έτσι ενωμένοι πιστεύω θα δώσουμε το κάτι που χρειάζεται η μικρή, ιστορική μας πόλη, το ιστορικό χρέος στον τόπο που έχουμε γεννηθεί.

Χρόνια Πολλά σε όλους. Σας ευχαριστώ.»

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.