ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Η Σοφία Μηλιώτη εξακολουθεί να προσφέρει…»

Written by aeginalight

«Αν από κάπου παρακολουθεί τη συνεδρίαση η Σοφία, σίγουρα θα γελάει. Δε της άρεσαν αυτά, δεν τα ήθελε. Ήταν άνθρωπος που έπαιρνε ζωή από το σχολείο.

«Αν από κάπου παρακολουθεί τη συνεδρίαση η Σοφία, σίγουρα θα γελάει. Δε της άρεσαν αυτά, δεν τα ήθελε. Ήταν άνθρωπος που έπαιρνε ζωή από το σχολείο. Και παρότι έπασχε από ασθένειες σοβαρές, τόσο που θα μπορούσε να μη σηκώνεται απ’ το κρεββάτι, εκείνη με προετοιμασία μαραθωνοδρόμου, όπως έλεγε και η ίδια, έμπαινε στην τάξη. Ακόμη και λίγο πριν το θάνατό της, πριν μπει στην εντατική, όπου είχε μπει δυστυχώς πολλές φορές, μάς έλεγε για ζητήματα του σχολείου. Με ρώτησε ένα κορίτσι στο λύκειο, τώρα που γίνονται οι εργασίες ανακαίνισης στην αίθουσα τελετών, η οποία και θα ονομαστεί “αίθουσα Σοφία Μηλιώτη”: «Κύριε τί γίνεται εδώ;» Της εξήγησα και μου απάντησε: «Και με το θάνατό της αυτή η γυναίκα προσφέρει στο σχολείο μας».

Τα λόγια αυτά, του δημοτικού συμβούλου Γιάννη Πούντου άγγιξαν ακόμη και την πιο “σκληρή καρδιά” στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αίγινας, κλείνοντας συγκινητικά και ουσιαστικά την επεισοδιακή λόγω των προηγούμενων εντάσεων και απρόσμενα θλιβερά με την είδηση του θανάτου του συζύγου της δημοτικού συμβούλου Καίτης Σαλπέα- Στάθη, σύγκλιση του Σώματος. Επ’ αφορμή και της τελετής του Σαββάτου στο Γενικό Λύκειο Αίγινας, για την ονοματοδοσία της αίθουσας εκδηλώσεων -αποτέλεσμα συνεργασίας της οικογένειας της αγαπημένης καθηγήτριας, των διδασκόντων και των μαθητών του λυκείου, αλλά και του δήμου Αίγινας- πλειοψηφία και μειοψηφία έπαυσαν τις αντιρρήσεις, καταθέτοντας μια σκέψη για τη Σοφία Μηλιώτη.

Αρχής γενομένης από τον πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας του δήμου Αίγινας, Νίκο Οικονόμου, ο οποίος και εισηγήθηκε -σήμερα- το ζήτημα της ονοματοδοσίας, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων εξέφρασαν την ικανοποίηση για τη τιμητική αυτή κίνηση, αλλά και τη βαθιά θλίψη τους για τον προ εξαμήνου πρόωρο θάνατο της Σοφίας Μηλιώτη. «Είναι από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μου να εισηγούμαι απόψε αυτήν την απόφαση της Επιτροπής Παιδείας, πολύ περισσότερο είμαι συγκινημένος μιας και υπήρξαμε συνάδελφοι στο ίδιο σχολείο με τη Σοφία. Κι εγώ από τη θέση μου θα ήθελα να συγχαρώ όλους αυτούς τους εθελοντές που βοηθούν στην ανακαίνιση της αίθουσας, η οποία και θα ονομαστεί “Σοφία Μηλιώτη”. Δε ξέρω αν θέλουν να αναφέρω το όνομά τους, μάλλον δεν το θέλουν, αν και τους αξίζει. Κάποιοι από αυτούς τους εθελοντές βρίσκονται ανάμεσά μας.»

Ο δήμαρχος Αίγινας Δημήτρης Μούρτζης μοιράστηκε με τους αιρετούς, αλλά και τους λιγοστούς πολίτες που βρέθηκαν στον Μεριστό, ψήγματα της σχέσης της οικογένειάς του, τόσο με την ίδια την αποθανούσα, όσα και με τον σύζυγό της Γιώργο Τσατήρη, ο οποίος και είχε περάσει από τα συγκεκριμένα έδρανα. «Τη γνώρισα πριν από είκοσι περίπου χρόνια, όταν ήρθε στην Αίγινα. Η Σοφία Μηλιώτη υπήρξε παράδειγμα γυναίκας, υπόδειγμα ανθρώπου! Έφυγε σε μικρή ηλικία, και σίγουρα η μνήμη της δε θα σβήσει από όλους εμάς, τις γενιές των μαθητών της…» Δίχως περιττά λόγια και ανούσια, όπως και οι προλαλήσαντες, ο επικεφαλής της μείζονος  μειοψηφίας Παναγιώτης Κουκούλης μίλησε για τη γυναίκα και καθηγήτρια Σοφία Μηλιώτη- Τσατήρη. «Είμαι ικανοποιημένος για την τιμητική αυτή κίνηση. Η οικογένεια της αποθανούσης ανέλαβε την ανακαίνιση της αίθουσας του σχολείου, προσφέροντας ένα χώρο όχι μόνο αξιοπρεπή για τις σχολικές εκδηλώσεις, αλλά και ένα κέντρο συνεδριακό για ολόκληρο το νησί.»

Το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, θα τελεστεί στην Παναγίτσα το μνημόσυνο για τους έξι μήνες από το φευγιό της. Λίγο αργότερα στις 12:00 θα λάβει χώρα στο Γενικό Λύκειο Αίγινας η εκδήλωση τιμής και μνήμης.

Τόνια Ζαραβέλα

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.