ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Cheap Art Photo από το Φωτογραφικό Εργαστήρι Αίγινας

Written by aeginalight

Το φωτογραφικό Εργαστήρι του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας ‘’Ι. Καποδίστριας’’ διοργανώνει το δικό της ‘’ CHEAP ART PHOTO’’.

Το  φωτογραφικό Εργαστήρι  του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας ‘’Ι. Καποδίστριας’’ διοργανώνει το δικό της ‘’ CHEAP ART PHOTO’’.

Στη δύσκολη εποχή της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, το μανιφέστο ΄΄WHY CHEAP ART?’’ είναι επίκαιρο όσο ποτέ.
Τα μέλη του φωτογραφικού εργαστηρίου, αλλά και φίλοι φωτογράφοι εκθέτουν, καινούργια κυρίως, έργα τους σε τιμές κόστους συντονισμένοι στις αρχές του κινήματος ‘’cheap art’’, γιατί τελικά η τέχνη πρέπει να είναι προσιτή στον καθένα και να λειτουργεί λυτρωτικά σε δύσκολους καιρούς.


ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ

11 – 14 Δεκεμβρίου 2014 & ώρες 11.00-14.00 / 17.00-20.00 

Θα κάνουμε και εγκαίνια την Πέμπτη στις 6 το απόγευμα, πιο πολύ για να βρεθούμε και να γνωρισθούμε με όσους επισκεφθούν την έκθεση. 

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ CHEAP ART PHOTO  ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ:

ΗΛΙΑΣ  ΚΟΚΚΙΝΕΛΗΣ, ΣΑΛΩΜΗ  ΜΕΛΙΣΣΑΡΗ,  ΤΖΕΝΥ  ΣΚΡΙΒΑΝΟΥ, ΑΝΤΡΕΑΣ  ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ, ΑΡΗΣ  ΠΑΥΛΟΣ, ΑΣΠΑΣΙΑ  ΛΕΟΥΣΗ, ΝΙΚΟΣ  ΜΟΥΡΤΖΗΣ, ΒΑΣΙΛΙΚΗ  ΤΑΝΤΑΟΥΙ, ΓΙΩΡΓΟΣ   ΜΑΛΤΕΖΟΣ,  ΠΑΛΙΝΑ ΣΤΟΦΟΡΟΥ,  ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΔΡΙΤΣΑΣ,  ΣΠΥΡΟΣ  ΛΑΖΑΡΟΥ,  ΚΑΛΛΙΟΠΗ  ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ,  RENARDO  MICO,  ΒΑΓΓΕΛΗΣ  ΚΟΣΜΑΣ & ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΖΑΜΠΟΣ

 

Η δράση αυτή γίνεται για 4η φορά στην Αίγινα 

“Art is not business!…”
«.Η τέχνη είναι σαν το γλυκό ψωμί. Η τέχνη είναι σαν τα καταπράσινα δένδρα. Δεν ανήκει στις τράπεζες, δεν ανήκει σε επιτήδειους επενδυτές, δε μπορεί να είναι μόνο προνόμιο των μουσείων και των πλουσίων.
Η τέχνη είναι τροφή. Δε μπορείς να τη φας αλλά σε τρέφει.»

ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ Η CHEAP ART;
Το κίνημα Cheap Art ξεκίνησε το 1982 στην Αμερική από το Bread and Puppet Theater, σαν απάντηση στην όλο και μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της τέχνης. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η τέχνη (ξανα)αποκτούσε πολιτικό χαρακτήρα.
Η Cheap Art από τη γέννησή της σαν κίνημα παγκοσμίως, είναι έννοια αντίθετη στην κυριαρχία των νόμων των αποκλειστικών συμβολαίων και των σκληρών νόμων της αγοράς τέχνης, αφού κατά κύριο λόγο βασίζεται στην άμεση σχέση (και χωρίς διαμεσολαβήσεις) του δημιουργού με το κοινό του (Ανοιχτά εργαστήρια του Άμστερνταμ, καταλήψεις του Αμβούργου, καλλιτεχνικό χωριό του Σίδνεϋ, κοινοπραξίες cheap του Σαν Φραντζίσκο κλπ.). Έχει παρακλάδια σε όλες τις χώρες του κόσμου και είναι ένα κίνημα ανοικτό στους πάντες. Το μανιφέστο WHY CHEAP ART? φιγουράρει δημοσιευμένο ανάμεσα στο What our art means των Gilbert and George, στο Fluxus Manifesto, στο Dada Manifesto και όλα τα υπόλοιπα που σημάδεψαν την ιστορία της τέχνης τον περασμένο αιώνα.
Οι δημιουργοί του μανιφέστου Why Cheap Art τονίζουν: «.Η Cheap Art ελπίζει να ξαναφέρει στην επιφάνεια την εκτίμηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας κάνοντάς την προσιτή σ’ ένα πλατύτερο κοινό και να εμπνεύσει τον καθένα να ανακαλύψει τη χαρά του να κάνεις τέχνη, χωρίς αυτή να υπόκειται στην ακαδημαϊκή έγκριση ούτε να πρέπει υποχρεωτικά να γίνει αποδεκτή από τους επιμελητές εκθέσεων.»
Η ανάγκη βέβαια για τέχνη προσιτή στον καθένα υπήρχε σε όλο τον κόσμο πολύ πριν από αυτή τη χρονολογία και υπάρχει φυσικά και στη σημερινή εποχή σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γής..
Στην Ελλάδα η Cheap Art ήρθε (επίσημα τουλάχιστον) το 1995 από την ομώνυμη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρία, που φρόντισε να κατοχυρώσει νομικά και το όνομα.
Φυσικά από παλιά είχε καθιερωθεί να γίνονται εκθέσεις με αυτό το σκεπτικό, μεταξύ άλλων από γκαλερί, μουσεία, φιλανθρωπικούς συλλόγους, φοιτητικές ενώσεις και ομάδες καλλιτεχνών.

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.