ΒΙΒΛΙΟ

Εν Χορώ τότε, με τη Χορωδία του Τρίτου – Μαριέλλη Σφακιανάκη-Μανωλίδου

Written by aeginalight

Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί το βιβλίο της Μαριέλλης Σφακιανάκη-Μανωλίδου, ΕΝ ΧΟΡΩ τότε,

Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί το βιβλίο της  Μαριέλλης Σφακιανάκη-Μανωλίδου, ΕΝ ΧΟΡΩ τότε, με τη Χορωδία του Τρίτου.

Στο νέο της βιβλίο η Μαριέλλη Σφακιανάκη-Μανωλίδου ανατρέχει στην ιστορία του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. 

Εν Χορώ τότε, με τη Χορωδία του Τρίτου - Μαριέλλη Σφακιανάκη-Μανωλίδου

Η συγγραφέας υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Χορωδίας του Τρίτου. Φωτογραφίζοντας με γλαφυρότητα το χορωδιακό πορτρέτο των Αθηνών της δεκαετίας του εξήντα, η αφήγησηξεκινά από τα πρώτα ερασιτεχνικά σύνολα, όπως τη Χορωδία Αθηνών, τη Xορωδία της Θάλειας Βυζαντίου, του Μιχάλη Βούρτση, του Δήμου Αθηναίων και του Φεστιβάλ Αθηνών, για να φτάσει στα χρόνια του Μάνου Χατζιδάκι με την ίδρυση της επίσημης Χορωδίας του Τρίτου. Η αφήγηση ξεδιπλώνει μερικές από τις κορυφαίες στιγμές της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα, καθώς αυτές διαδραματίζονται μέσα σε αναρίθμητες αντιξοότητες και ευτράπελα στιγμιότυπα.

Η Μαριέλλη Σφακιανάκη-Μανωλίδου έχει σταδιοδρομήσει στο χώρο της λόγιας μουσικής. Συνθέσεις της έχουν παρουσιαστεί ζωντανά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει βραβευτεί με το βραβείο «Άγγελος Σικελιανός» για τη μελοποίηση του ποιήματός του Αναδυομένη. Έχει γράψει την όπερα Μίνως, καθώς και την κωμική παιδική όπερα Η φλογική μαγέρα, που παρουσιάστηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή τον Μάιο του 1989. Επίσης έχει γράψει και παρουσιάσει έργα θρησκευτικής χορωδιακής μουσικής και έργα για φωνές και ορχήστρα . Έχει μελοποιήσει τον ποιητικό κύκλο του Νίκου Δήμου Το βιβλίο των γάτων, που κυκλοφόρησε και σε δίσκο. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Τo 2008 βραβεύτηκε στη Βιέννη η νέα της όπερα Κρητικό παραμύθι.

Στο χώρο της λογοτεχνίας εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1982. Το 1984 βραβεύτηκε από την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών για το μυθιστόρημά της Απόηχος. To 1987 το θεατρικό της έργο Ένα παιχνίδι με κλειστά χαρτιάτιμήθηκε με έπαινο στον Καλοκαιρίνειο Θεατρικό Διαγωνισμό. Το 2012 ανέβηκε στο θέατρο η κωμωδία της Νο…θεία ή Ζητείται θεία. Την ίδια χρονιά το θεατρικό της Ο μικρός αδελφός τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στον ραδιοφωνικό διαγωνισμό θεατρικού έργου του ραδιοφωνικού σταθμού ΡΙΚ της Κύπρου. Έργα της έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, στα αγγλικά και στα γερμανικά.

πηγή: culturenow.gr

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.