ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κραυγή αγωνίας για τη Δημοτική Κοινότητα Αίγινας η επιστολή Καραγιάννη

Στις αρχές του έτους η επιστολή του προέδρου της δημοτικής κοινότητας Αίγινας κ. Δημήτρη Καραγιάννη, με αποδέκτες τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, δημοσιεύτηκε και π

Στις αρχές του έτους η επιστολή του προέδρου της  δημοτικής κοινότητας Αίγινας κ. Δημήτρη Καραγιάννη, με αποδέκτες τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, δημοσιεύτηκε και προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Αρκετοί ήταν εκείνοι που έκαναν λόγο για ρήξη του προέδρου με τη διοίκηση Μούρτζη, μιλώντας ακόμη και για επιβεβαίωση όλων όσων προεκλογικά είχαν ακουστεί για πάντρεμα λίγων μηνών της ομάδας Δημήτρη Μούρτζη και Βαγγέλη Δέδε και τον μετεκλογικό διαχωρισμό τους.

Ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης και ο κ. Φίλιππος Τζίτζης επικεφαλής της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης αντίστοιχα, στην πρώτη τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας για το 2015, ζήτησαν  την τοποθέτηση του δημάρχου και της διοίκησης για την επιστολή που δεν κοινοποιήθηκε στο Σώμα. Από τη μεριά τους, τόσο ο δήμαρχος, όσο και ο πρόεδρος τους κοινότητας ξεκαθάρισαν πως πρόκειται για μία κραυγή αγωνίας και επ’ ουδενί για μομφή τους τη διοίκηση. Η δικαιολογία αυτή, κατά την άποψή τους, απάδει του περιεχομένου, αλλά και του ύφους τους επιστολής.

Η επιστολή Καραγιάννη

Με αυτή την επιστολή θα ήθελα να ενημερώσω προσωπικά τόσο τους κατοίκους τους Δημοτικής Κοινότητας Αίγινας, όσο και τους συμβούλους τους Δημοτικής Κοινότητας, ότι παρά το γεγονός των συνεχών επαφών με το Δήμο Αίγινας για ζητήματα που αφορούν σειρά εργασιών και θεμάτων για τη λειτουργία τους κοινότητας, δεν έχουμε λάβει ποτέ κάποια απάντηση σε αυτά, ενώ δεν έχει εκδηλωθεί απολύτως κανένα ενδιαφέρον.

Η πρόθεσή τους είναι να ενεργοποιήσουμε τη Δημοτική Κοινότητα Αίγινας, τους όφελος τους καθημερινότητας των κατοίκων τους. Τους άλλωστε ήταν και ο λόγος που προεκλογικά δώσαμε το δικό τους αγώνα, ώστε να εκλεγεί αυτή η διοίκηση. Δυστυχώς σήμερα θεωρούμε ότι τους αγνοούν, ότι δεν δίνουν καμία σημασία στην ύπαρξή τους και στο γεγονός ότι τους εμπιστεύθηκαν την ψήφο τους, ώστε να ενεργοποιηθούμε επιλύοντας σταδιακά μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα.

Ανάμεσα τους υποσχέσεις για τους αρμοδιότητες που θα λαμβάναμε, λάβαμε και τη διαβεβαίωση ότι θα έχουμε ένα γραφείο στο κτίριο του παλιού Δημαρχείου, ώστε να μπορούμε να λειτουργούμε και να διαθέτουμε ένα σημείο επαφής με τους κατοίκους τους περιοχής ευθύνης τους Δημοτικής Κοινότητας Αίγινας. Αισθανόμαστε ότι είμαστε σε όλα «απ’ έξω», με αποτέλεσμα να εκτιθέμεθα καθημερινά σε όσους κατοίκους του νησιού τους υποβάλλουν τα προβλήματα τους καθημερινότητας.

Θεωρώ ότι ο Δήμος με τη συμπεριφορά του εκφράζει την τάση να «καπελώνει» τη Δημοτική Κοινότητα Αίγινας. Πρόσφατα μάλιστα εκτεθήκαμε όταν δεν έγινε ξεχωριστή τελετή για την πρωτοχρονιάτικη πίτα. Αλλά ακόμη κι αν αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικρής σημασίας, ένιωσα πραγματική έκπληξη όταν ενημερώθηκα ότι από τους 800 λάμπες φωτισμού που παρέλαβε ο Δήμος, εμείς ως κοινότητα λάβαμε μόλις 20 τεμάχια, αν και η περιοχή ευθύνης τους είναι σαφώς μεγαλύτερη και ο δημοτικός φωτισμός αποτελεί ένα από τα σημαντικά ζητήματα στη καθημερινή επαφή τους με τους κατοίκους τους κοινότητας. Η κίνηση αυτή δείχνει την τάση του Δήμου να παρακάμπτει μονίμως την κοινότητα.

Αισθάνομαι ότι η Δημοτική Κοινότητα Αίγινας βρίσκεται σε απαξίωση, και σκοπίμως κάποιοι τη θέλουν στην αφάνεια, ώστε να μην έχει ούτε φωνή, ούτε λόγο ύπαρξης τελικά.

Με εκτίμηση
Ο πρόεδρος τους Δημοτικής Κοινότητας Αίγινας
Δημήτρης Καραγιάννης

«Οι ψίθυροι και οι διαδόσεις έγιναν επώνυμες καταγγελίες»

Με έντονο προβληματισμό ο κ. Φίλιππος Τζίτζης αναφέρθηκε στην επιστολή, σημειώνοντας πως είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη, αυτό που δεν κατάφεραν οι προηγούμενοι πρόεδροι τους δημοτικής κοινότητας, να βρεθεί δηλαδή τους χώρος συνεδριάσεων- γραφείο, να γίνει σύντομα, «ώστε η δημοτική κοινότητα Αίγινας να αποκτήσει πλέον ουσιαστική υπόσταση. Κάποιοι την θέλουν στην αφάνεια, να μην έχει ούτε φωνή, ούτε λόγο.»

Ο κ. Δημήτρης Καραγιάννης έσπευσε να πάρει το λόγο, εκθέτοντας την πρόθεση πίσω την αμφιλεγόμενη πράξη του.

«Έστειλα ως πρόεδρος τους Δημοτικής Κοινότητας Αίγινας αυτήν την επιστολή σαν ενημέρωση, επειδή ήθελα η κοινότητα να δουλέψει, κάτι που δε συνέβη κατά την προηγούμενη δημοτική αρχή. Με τον φόβο αυτόν πάμε να προλάβουμε, να δουλέψει η κοινότητα. Γιατί και την άλλη φορά εδώ που είχαμε μία ψηφοφορία, είπε ο κ. Κουκούλης «γιατί ψηφίζουν οι κοινότητες». Οι κοινότητες πρέπει και να ψηφίζουν και να δουλεύουν. Γι’  αυτό πήγαμε εκεί πέρα, για να μπορούμε όσο το δυνατόν να προσφέρουμε κάτι τους ανθρώπους που τους τίμησαν με τη ψήφο τους».

Αμέσως μετά, ο δήμαρχος Δημήτρης Μούρτζης τοποθετήθηκε τόσο για την επιστολή Καραγιάννη, όσο και γι’ αυτά που κατά καιρούς έχουν ακουστεί γύρω από τη νέα διοίκηση του δήμου. « Ο κ. Τζίτζης αναφέρθηκε σε μία κίνηση που έκανε ο πρόεδρος της κοινότητας Αίγινας, δεν έκανε καταγγελία, έκανε μία καταγγελία στην οποία είπε: κύριοι εγώ θεωρώ τον εαυτό μου ριγμένο,  πρέπει να λειτουργήσω, να προσφέρω στην τοπική κοινωνία. Εγώ αυτήν την καταγγελία δεν την άκουσα αρνητικά, ούτε θα κάνω σημαία το ότι «α, το διαλύσαμε το θέμα», γιατί έχω ακούσει τόσες διαλύσεις, που αν ήμουν καράβι δε θα υπήρχε καν ο σκελετός. Ετερόφρονες, ετερόκλητοι, παντρέματα, αρραβωνιάσματα, χωρίσματα, χωρίς βέρες, χωρίς τίποτα, κι εγώ παραμένω εκεί πολύ σοβαρός, πολύ ψύχραιμος. Είμαστε παντρεμένοι με το να εξυπηρετήσουμε την Αίγινα. Θεωρώ ότι ο κ. Καραγιάννης έκανε την κατάθεσή του. Αν οποιοσδήποτε δυσαρεστηθεί μπορεί να ανεξαρτητοποιηθεί. Ακόμη δεν έχουμε βρει τα βήματά μας. Καλά έκανε την καταγγελία, εμείς έχουμε αγκαλιάσει όλο τον κόσμο, και θα δείτε στο τέλος της θητείας μας μία πρωτόγνωρη αποδοχή.»

Τόνια Ζαραβέλα

 

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.