FEATURED ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομικά διαλυμένη η ΚΕΔΑ- Αίτημα για διαχειριστικό έλεγχο

Αναμενόμενη υπήρξε η δριμεία αντίδραση της παράταξης «Αίγινα Κίνηση Ευθύνης» σχετικά με την καταγγελία Σαλπέα περί «ληστείας του αιώνα στην ΚΕΔΑ από το 2007 έως και το 2010»

Αναμενόμενη υπήρξε η δριμεία αντίδραση της παράταξης «Αίγινα Κίνηση Ευθύνης» σχετικά με την καταγγελία Σαλπέα περί «ληστείας του αιώνα στην ΚΕΔΑ από το 2007 έως και το 2010» στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας για το 2014, κατά την οποία μοναδικός παρών στα έδρανα της αντιπολίτευσης ήταν ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Φίλιππος Τζίτζης.

Να ακυρωθούν οι αποφάσεις

Ακυρωτική αίτηση  των αποφάσεων της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας για το 2014, ανακοίνωσε ότι  κατέθεσε στην Περιφέρεια ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αίγινα Κίνηση Ευθύνης», της μείζονος μειοψηφίας κ.Παναγιώτης Κουκούλης∙ κίνηση που είχε ήδη γνωρίσει δια τηλεφώνου στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. 
«Η συνεδρίαση της 31ης Δεκεμβρίου του 2014 πάσχει νομιμότητας, αφού η πρόσκληση της συνεδρίασης εκδόθηκε περιλαμβάνοντας  θέματα υποθετικά, όπως η έγκριση του προϋπολογισμού και του Σχεδίου Δράσης της ΚΕΔΑ, ενώ ακόμη η ΚΕΔΑ δεν είχε συγκληθεί για να αποφασίσει επ’ αυτών. Επίσης, χαρακτηρίστηκε δίχως κανέναν λόγο εσπευσμένη, ενώ οι προσκλήσεις για τη συνεδρίαση αυτή δεν αποδόθηκαν νομίμως προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου», είπε ο κ. Κουκούλης.

 
«Πολιτική παθογένεια η κατηγορία Σαλπέα»

«Στο συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο όμως, ακούστηκε από τη δημοτική σύμβουλο κ. Σαλπέα μία σοβαρότατη κατηγορία. Είπε ότι την περίοδο κατά την οποία είχαμε εμείς την ευθύνη του δήμου, διαπράχθηκε «η ληστεία του αιώνα». «Η ληστεία του αιώνα!» Και για να ξέρουμε τι λέμε, στην ΚΕΔΑ τότε ήταν αντιπρόεδρος ο κ. Νίκος Πούντος και πρόεδρος ο κ. Ελευθέριος Σταμπουλής και βεβαίως την τελική ευθύνη για οτιδήποτε συμβαίνει είχε ο ομιλών ως δήμαρχος. Οι Νίκος Πούντος, λοιπόν, Ελευθέριος Σταμπουλής και Παναγιώτης Κουκούλης κατηγορούμαστε για ληστεία, είμαστε ληστές. Και αυτή η κατηγορία απαγγέλθηκε εν ψυχρώ και χωρίς την παραμικρή τεκμηρίωση και απόδειξη της ληστείας. Συγγνώμη, πού πάμε; Είναι ανεκτό και επιτρεπτό, μέσα σε αυτόν εδώ το χώρο, κάποιος να προσδίδει και να καταλογίζει μία τόσο βαριά κατηγορία, με έναν τρόπο τόσο επιπόλαιο και ελαφρύ;  Που θα καταλήξει εάν γενικευτεί αυτή η τακτική; Αυτό δεν είναι πολιτική, είναι πολιτική παθογένεια και αν δε ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, θα καταλήξουμε εδώ να μη μπορούμε να ανταλλάξουμε όχι μόνο «καλημέρα», αλλά θα καταλήξουμε σε μία ζούγκλα.

Θα ήθελα να πω, ότι υπήρξαν αντιδράσεις σε αυτήν την καταγγελία και από τον κ. Φίλιππο Τζίτζη και από τον δημοσιογράφο κ. Γιώργο Στριγάρη: «εδώ ακούγονται τερατώδη πράγματα». Επισημάνθηκε η σοβαρότητα και η βαρύτητα αυτής της ανυπόστατης κατηγορίας. Κι όμως, κύριε πρόεδρε, ούτε από εσάς υπήρξε παρέμβαση, ούτε από τον δήμαρχο. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΑ φρόντισε να πάρει αποστάσεις. Αλλά πιστεύω ότι, τόσο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και ο δήμαρχος έπρεπε να πάρουν θέση χωρίς στρογγυλέματα, «ναι μεν, αλλά», σ’ αυτήν την παθογένεια της πολιτικής.», τοποθετήθηκε στην προ-ημερησίας διατάξεως συζήτηση ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης.  

 
«Δεν έχω το ρόλο του πυροσβέστη»

Σε μία προσπάθεια να απαντήσει στον κ. Κουκούλη, ερμηνεύοντας ή και δικαιολογώντας την καταγγελία της μοναδικής γυναίκας συμβούλου του Σώματος, ο δήμαρχος Αίγινας Δημήτρης  Μούρτζης είπε μεταξύ άλλων:

«Ο ρόλος ο δικός μου δεν είναι πυροσβεστικός. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη νέα δημοτική αρχή έχουμε φροντίσει οι συνεδριάσεις να γίνονται στα πλαίσια τα κόσμια, χωρίς να έχουμε ιδιαίτερες εξάψεις και να υψώνουμε τη φωνή. Σχετικά με όσα κατάθεσε ο συνάδελφος ο κ. Κουκούλης, για όσα ειπώθηκαν από την κ. Σαλπέα, εγώ είμαι κάθετα αντίθετος με όποια καταγγελία προσωπική γίνεται μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η συνάδελφος, η κ. Σαλπέα έκανε μία καταγγελία, μπορώ να πω μέσα σε μία ένταση, η οποία αιτιολογούσε κάποια πράγματα που διαπίστωσε μέσα στην ΚΕΔΑ. Δεν αναφέρθηκε σε ένα διάστημα ’07- ’10,  εγώ δεν το άκουσα. Είπε ότι είναι ένα ολοκληρωμένο νομικό πρόσωπο, το οποίο αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις δαπάνες, ελλείψει κακών πολιτικών, κακών σχεδιασμών; Και τόνισε κάποιους «αέρηδες», που μπορεί να έγιναν, και τόνισε ιδιαίτερα ότι, μέσα εδώ, το να καταγγέλλω δεν κάνει τίποτα. Ζήτησε να γίνει έλεγχος από ορκωτούς λογιστές Δημόσιας Διοίκησης. Εκεί επάνω εγώ, πρέπει να παίξω το ρόλο του πυροσβέστη. Έκανε μία καταγγελία, την οποία δικαιολόγησε λέγοντας έχω ακράδαντα στοιχεία, ντοκουμέντα ότι έχουν κάποια πράγματα που εγώ ζητώ να ελεγχθούν. Η κ. Σαλπέα είναι σήμερα εδώ. Έχει υποχρέωση να απαντήσει σήμερα και να δικαιολογήσει αυτά που είπε μέσα εδώ.

Εγώ δεν συμφωνώ με οποιαδήποτε καταγγελία γίνεται σε προσωπικό επίπεδο. Δε θέλω να είμαι ανακόλουθος όλων όσων μέσα εδώ, κατά καιρούς έχουν γίνει. Είναι Δημοτικό Συμβούλιο, έχει τις εντάσεις του. Προσπαθώ, τουλάχιστον στη θητεία τούτη εδώ, να είμαι πάρα πολύ διαλλακτικός με όλους και με τον εαυτό μου. Το καλό πάντρεμα που θα γίνει μεταξύ μας, θα προσφέρει. Είναι ο καθένας υποχρεωμένος, την οποιαδήποτε καταγγελία, με αιτιολογία να την καταθέτει μέσα εδώ.»

 
Σαλπέα: Εμμένω στη θέση μου

Με ψυχραιμία η κ. Καίτη Σαλπέα έλαβε το λόγο για να δικαιολογήσει και να ενισχύσει το αίτημά της για έλεγχο της ΚΕΔΑ από επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης:

«Όπως γνωρίζετε, η ΚΕΔΑ είναι οικονομικά διαλυμένη, επειδή υπάρχουν χρέη τα οποία δε ξέρουμε εάν θα πρέπει να τα πληρώσει ο δήμος ή αυτοί οι οποίοι τα δημιούργησαν. Εγώ μένω στη θέση στην οποία ήμουν και στο προηγούμενο συμβούλιο. Από την πρώτη ημέρα που δημιουργήθηκε η συγκεκριμένη  Επιχείρηση υπάρχουν σκιές, πρέπει, λοιπόν, να λάμψει η αλήθεια. Υπάρχουν καταγγελίες ότι άλλος έκανε τη δουλειά και άλλος πληρωνόταν. Έχουμε συμβάσεις για τους μουσικούς της Φιλαρμονικής που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Έχουμε τιμολόγια απλήρωτα και πληρωμένα, τα οποία δε ξέρουμε εάν αντιστοιχούν στις πραγματικές δαπάνες, που μπορεί να είναι και υπερτιμολογημένα. Έχουμε τη μηνυτήρια αναφορά του κ. Οικονόμου για τα αθεώρητα εισιτήρια του Φεστιβάλ Θεάτρου.  Έχουμε την κλοπή των περιουσιακών στοιχείων της Δημοτικής Επιχείρησης Μεσαγρού (ξαπλώστρες). Αποτέλεσμα: έχουμε μία ΚΕΔΑ καταχρεωμένη από λάθη του παρελθόντος, την οποία δε μπορούμε να λειτουργήσουμε εάν δεν τα ελέγξουμε τιμολόγιο προς τιμολόγιο. Κι εγώ λοιπόν, ζητώ να καλέσουμε τους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που αναλογούν. Και τέλος, θα ήθελα να συμπληρώσω, και να πω κύριε πρόεδρε, ότι νομίζω πως δε με διακατέχει επιπολαιότητα όπως επικαλέστηκε ο κ. Κουκούλης, αλλά απλώς νομίζω πως με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και εντιμότητα έχω μάθει να χειρίζομαι ορισμένα θέματα, τα οποία θεωρώ σημαντικά.»

 

ΚΕΔΑ: μία σύντομη ιστορική αναδρομή

Ο κ. Νίκος Πούντος, αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αίγινας από τη σύστασή της έως και τη λήξη της θητείας Κουκούλη, επιχείρησε να κάνει μία σύντομη ιστορική αναδρομή, κυρίως για τους νεότερους αιρετούς συμβούλους της Αίγινας.

«Την Άνοιξη του 2009 υπήρχε μία Δημοτική Επιχείρηση Τουριστικής Ανάπτυξης Αύρας, η οποία μετά από οικονομική-τεχνική μελέτη, μελέτη σκοπιμότητας, μετετράπη σε Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Αίγινας. Η ίδρυση, λοιπόν, της ΚΕΔΑ έγινε την Άνοιξη του 2009. Η ΚΕΔΑ διαχειρίστηκε το πολιτιστικό καλοκαίρι του 2009 και 2010, το Φεστιβάλ Φιστικιού το 2009 και το 2010, τα οποία –κατά γενική εκτίμηση-  ήταν ιδιαίτερα πετυχημένα και καταξίωσαν αυτόν το θεσμό, και οργάνωσε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»  προσλαμβάνοντας τρεις υπαλλήλους, έχοντας ένα αυτοκίνητο δωρεά του κ. Κοντέλη. Τέλος του 2010 παραδώσαμε στην επόμενη διοίκηση. Η Κοινωφελής Επιχείρηση, μέχρι και που παραδώσαμε, από τη διαχείριση που άσκησε σε αυτές τις δραστηριότητες που σας ανέφερα άφησε περίπου 30 με 40.000 χρέος. Αυτά τα χρέη προήλθαν επειδή ένας χορηγός, ο ΕΟΤ, δεν κατέβαλε τη χορηγία των 12 περίπου χιλιάδων ευρώ που μας είχε υποσχεθεί. Και βρίσκονται στην τράπεζα 6.500 ευρώ  ως εγγυητική επιστολή –τα είχα καταθέσει εγώ- για να πάρει η ΚΕΔΑ  το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο λειτουργεί έως σήμερα. Αυτά ήταν ένα μέρος των χρημάτων που υπήρχε αφαίμαξη από την ΚΕΔΑ.

Στη συνέχεια, περιήλθαν στην ΚΕΔΑ τα Νομικά Πρόσωπα: Δημοτική Φιλαρμονική, Δημοτική Χορωδία, Δημοτικό Θέατρο, τα οποία και ενσωματώθηκαν στην ΚΕΔΑ. Όταν παραλάβαμε τον δήμο το 2006 ήταν διαλυμένος και με πολλά χρέη. Τα μεγάλα χρέη, λοιπόν, της ΚΕΔΑ προέρχονται από την ενσωμάτωση των Νομικών αυτών Προσώπων. Τα χρέη αυτών των Προσώπων προήλθαν από παλαιότερη δραστηριότητά τους και όχι από εμάς. Το 2006-2007 που αναλάβαμε, με τεράστιες προσπάθειες των κυρίων Γιαννοπούλου, Κανελλά και άλλων συναδέλφων τα Νομικά Πρόσωπα αναστήθηκαν, προσέφεραν ότι ήταν να προσφέρουν, αλλά δεν κατάφεραν να μειώσουν τις οφειλές τους. Συνεπώς, οι οφειλές της ΚΕΔΑ, κατά μεγάλο μέρος προήλθαν από την προηγούμενη διοίκηση.

Αυτά που σήμερα είπε η κ. Σαλπέα, περί απώλειας περιουσιακών στοιχείων του Μεσαγρού, αυτά έγιναν μετά τη λήξη της δικής μας θητείας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Νομίζω ότι η κ. Σαλπέα πρέπει να ξανασκεφτεί όσα είπε και να πράξει τα δέοντα.»

 
Ζορμπάς: τα στοιχεία θα επεξεργαστούν

Ο νυν πρόεδρος της ΚΕΔΑ κ. Γιάννης Ζορμπάς, κάλεσε όσους δημοτικούς συμβούλους επιθυμούν  να βρεθούν στην ΚΕΔΑ και να ενημερωθούν για τα οικονομικά στοιχεία της.

«Στις 31 Δεκεμβρίου, στη συνεδρίαση που είχαμε κάνει, ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός και το Σχέδιο Δράσης της ΚΕΔΑ. Επειδή η μείζονα αντιπολίτευση θεώρησε πως πρέπει να προσφύγει για τη νομιμότητα των αποφάσεων, καλώς το έκανε, και η διοίκηση θα υποβάλλει τις προτάσεις της στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Όσον αφορά αυτά που ακούστηκαν, έχει γίνει ανοιχτή πρόσκληση και από εμένα ως πρόεδρο της ΚΕΔΑ και από το ΔΣ της Κοινωφελούς, όποιος δημοτικός σύμβουλος θέλει να έρθει να πληροφορηθεί τι γίνεται και τι έχει γίνει στα παρελθόντα έτη. Έχουμε ανεξόφλητες οφειλές από το 2009 που ανέρχονται  16.342 ευρώ και το 2010 σε 18.788 ευρώ. Από τις 19-08-2009 έως τις 18-11-2010 έγινε μία εκταμίευση από το δήμο που ανέρχεται στις 60.000 ευρώ, επιχορήγηση της ΚΕΔΑ.

Όπως πολύ καλά ειπώθηκε, και γνωρίζετε όλοι,  η ΚΕΔΑ ιδρύθηκε το 2009. Η αντιπρόεδρος η κ. Σαλπέα είπε για 2007 με 2010, ορμώμενη από το γεγονός πως τα Νομικά Πρόσωπα που εντάχθηκαν στην ΚΕΔΑ, τα οποία κακώς απορροφήθηκαν, αλλά οι σκοποί  υιοθετούνταν, έχουμε αλόγιστη δαπάνη, όσον αφορά αυτά τα Νομικά Πρόσωπα. Η κ. Σαλπέα εξέφρασε μία αγανάκτηση. Όσον αφορά για τις αποστάσεις που αναφέρατε προηγουμένως κ. Κουκούλη, να σας πω ότι πήρα θέση και είπα, ότι αυτά τα στοιχεία θα επεξεργαστούν  και από τη στιγμή που έχουμε αποδείξεις, θα κάνουμε τις ανάλογες ενέργειες.»

Όσα είπαν Πτερούδης και Λεούσης

Μέλη της διοίκησης του δήμου την περίοδο 2007-2011, οι κ. Νίκος Πτερούδης και Νεκτάριος Λεούσης, τοποθετήθηκαν έντονα για όσα ακούστηκαν στη συνεδρίαση της 31ης Δεκεμβρίου.

Νίκος Πτερούδης: «Υπάρχουν απορίες λέτε για πριν την ΚΕΔΑ, τα Νομικά Πρόσωπα. Το να παίρνουμε αποφάσεις αγαπητή κ. Σαλπέα, μονομερώς, είναι ντροπή. «Η ληστεία του αιώνα», και δεν άκουσα κανέναν από εδώ μέσα να καταδικάσει την έκφραση κ. Ζορμπά, δεν είπατε τίποτα, τα στρογγυλέψατε. Η θητεία μας μέσα σε αυτήν την αίθουσα προσπαθεί να είναι ήπια, αλλά με τέτοιες εκφράσεις, αν θέλετε να ποινικοποιήσουμε το Δημοτικό Συμβούλιο μπορούμε να το κάνουμε εύκολα. Γιατί όταν λέτε «ληστεία του αιώνα» μπορούμε να σας ζητήσουμε το λόγο, και να το εξηγήσετε στα αρμόδια δικαστήρια. Δε θα το κάνουμε. Κι εμείς συμφωνούμε με την κ. Σαλπέα, που είναι η αντιπρόεδρος της ΚΕΔΑ, να γίνει αυτός ο έλεγχος και να δούμε τι αποτελέσματα θα βγάλει, διότι χρονολογικά τα μεγάλα κομμάτια που λέγονταν Φιλαρμονική και τα λοιπά, ανάγονται στο παρελθόν. Θα αρχίσουμε τώρα να βγάζουμε φέρετρα; Να γίνει αυτός ο έλεγχος κ. Σαλπέα, οι αποφάσεις του μονομελούς σας δικαστηρίου, όσον αφορά τη ληστεία του αιώνα, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι υπερβάλατε. Το κλέψιμο ήταν λίγο το 2006, το ριφιφί έγινε παλαιότερα.»

Νεκτάριος Λεούσης: «Κύριε δήμαρχε δε μας είπατε ποια είναι η θέση σας. Μιλήσατε κάποια λεπτά, αλλά όλο ευχολόγια. Είστε δήμαρχος και πρέπει επιτέλους να αναλάβετε τι ευθύνες σας και να μας πείτε «Ναι, έγινε ληστεία». Χρέη παρελήφθησαν κ. δήμαρχε και ξέρετε καλά πότε παρελήφθησαν, από τη δική σας θητεία. Κ. Σαλπέα είναι αυτό που λέμε «δεν ήξερες, δε ρώταγες;» Ενημερωθείτε πως προέκυψαν τα χρέη και έπειτα κατηγορήστε τη διοίκηση του κ. Κουκούλη για ληστεία. Εάν, όμως, ληστεία δεν αποδειχθεί, τότε θα πρέπει να ζητήσετε δημοσίως συγγνώμη από όλους εμάς της διοίκησης Κουκούλη.»

Διαχειριστικός  έλεγχος για την τελευταία δεκαετία

Ο κ. Νίκος Οικονόμου και σε αυτή τη συνεδρίαση, την πρώτη τακτική για το νέο έτος μίλησε για την αμαρτωλή ΚΕΔΑ.

«Η ΚΕΔΑ μπαίνει μέσα η ίδια και ίσως χρειαστεί να πληρώσει τα χρέη της ο δήμος. Ζητώ διαχειριστικό έλεγχο, όχι μόνο για την ΚΕΔΑ, αλλά και για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, σε όλα για την τελευταία δεκαετία. Ξεκάθαροι λογαριασμοί, παντού διαφάνεια, να κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια. Ο κ. Νίκος Τζίτζης, όσον αφορά την ΚΕΔΑ, όταν ανέλαβε μιλούσε για σακούλες, ότι παραδώσατε την ΚΕΔΑ σε σακούλες. Ζητούσα στοιχεία ως μέλος της ΚΕΔΑ τότε, από τον κ. Τζίτζη και δεν πήρα ποτέ στοιχεία. Καλό είναι, στην ΚΕΔΑ υπάρχουν και μέλη της αντιπολίτευσης, να γίνεται και έλεγχος από αυτά για να μη ξεφεύγουμε.»

«Αν θέλουμε να περπατάμε με ψηλά το κεφάλι»

Καταλήγοντας ο δήμαρχος Δημήτρης Μούρτζης εκφράστηκε ως εξής: 

«Βλέπω μία προσωπική επίθεση, η οποία με ξενίζει. «Τι κάνατε εσείς κ. Δήμαρχε για να σβήσετε τη φωτιά», «τι έγινε με τα χρέη που αφήσατε». Εγώ θα καταθέσω μέσα εδώ και θα συνηγορήσω μαζί σας, αν θέλουμε να περπατάμε με ψηλά το κεφάλι και να κοιτάμε στα μάτια τους συμπολίτες μας, εγώ είμαι ο πρώτος που θα ζητήσω διαχειριστικό έλεγχο. Το είχα δηλώσει και άλλες φορές, όταν είχα μπει στο στίβο της αντιπολίτευσης, είχα πει: κύριοι είστε υποχρεωμένοι να φέρετε ορκωτούς επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, για τις παραλείψεις και ότι έχω αφήσει εγώ στο δήμο. Επειδή, λοιπόν , εγώ κοιτάω τον ουρανό όταν έχει αστέρια και δεν βλέπω σύννεφο, πότε δε κοιτάω το δήμο εάν λέγεται Κουκούλης ή Μούρτζης. Ο δήμος είναι διαχρονικός, τα πρόσωπα έρχονται και παρέρχονται. Όταν αναλάβαμε το δήμο, είχαμε κι εμείς κληρονομήσει πολλά προβλήματα, δεν τα αποποιηθήκαμε επειδή ήταν του προηγούμενου ή του προ-προηγούμενου. Συνηγορώ και επαυξάνω, διαχειριστικός έλεγχος όλων των Νομικών Προσώπων από το 2000. Αυτή είναι η τοποθέτησή μου.

Σας κάνω έκκληση σε όλους, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, αν θέλουμε να κάνουμε κάτι σε αυτό το ιερό κομμάτι της Ελλάδας, να αφήσουμε τις καταγγελίες  για να πούνε οι πολίτες μας πως κάτι έγινε σε αυτή τη δημοτική αρχή.»

Τόνια Ζαραβέλα

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.