FEATURED ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Ημέρα Μνήμης Μελίνας Μερκούρη

Written by aeginalight

Η Μελίνα Μερκούρη (Μαρία Αμαλία Μερκούρη) γεννήθηκε στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου 1920

Η Μελίνα Μερκούρη (Μαρία Αμαλία Μερκούρη) γεννήθηκε στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου 1920 και πέθανε στη Νέα Υόρκη, 6 Μαρτίου 1994.  Αγαπήθηκε, τιμήθηκε και τιμάται, σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο ίσως κανείς για την προσφορά της και στον χώρο της τέχνης και στον χώρο της πολιτικής, αποτέλεσμα της δικής της βαθιάς αγάπης για την χώρα μας και τον πολιτισμό της.

Η 6η Μαρτίου, ημερομηνία του θανάτου της έχει καθιερωθεί σαν Ημέρα Μνήμης Μελίνας Μερκούρη στην Ελλάδα γι αυτό και τα μουσεία όλης της χώρας είναι ανοιχτά για το κοινό χωρίς εισιτήριο την συγκεκριμένη ημέρα.  

Αλλά και σε διεθνές επίπεδο, μόλις πριν λίγες μέρες το δημοτικό συμβούλιο της πόλης Μονς (Mons) του Βελγίου – που είναι και Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2015 – έδωσε το όνομά της σε μια λεωφόρο που εκτείνεται κατά μήκος του συνεδριακού κέντρου  MICX (Mons International Congress Xperience, η ανέγερση του οποίου άρχισε το 2012 και περατώθηκε το 2014) και είναι μέρος μιας στρατηγικής για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της πόλης και της περιοχής. 

unnamedφωτό:  από twitter Konstantinos Pappas

Τα εγκαίνια  της “Λεωφόρου Μελίνα Μερκούρη” έγιναν στο πλαίσιο  εορτασμού των 30 χρόνων από την ίδρυση του θεσμού των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης, καθώς ήταν Ιανουάριος του 1985 όταν στο lounge αεροδρομίου της Αθήνας βρέθηκαν να περιμένουν την αναχώρηση μιας πτήσης που είχε καθυστέρηση η τότε υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Μελίνα Μερκούρη, και ο Γάλλος συνάδελφός της, Ζακ Λανγκ. Η ευκαιρία ήταν μοναδική για να μην την αρπάξει η Μελίνα από τα μαλλιά. ΄Εκανε… στενό μαρκάρισμα στον Γάλλο ομόλογό της προκειμένου να συνεργαστούν και να υλοποιήσουν το όραμά της για τη δημιουργία του θεσμού της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης».

Στη μνήμη της και των αγώνων της για τον πολιτισμό και την πολιτιστική ενοποίηση της Ευρώπης, εξάλλου, έχει θεσμοθετηθεί διεθνές βραβείο, το χρηματικό ύψος του οποίου ανέρχεται σε 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Απονέμεται σε ετήσια βάση στην εκάστοτε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης όπως έχει ανακοινωθεί το 2010 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον πρόεδρό της τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

 Όπως έχει εξηγήσει ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο “όλα ξεκίνησαν … στην Αθήνα, στο λίκνο της ευρωπαϊκής μυθολογίας, υπό την αιγίδα της Μελίνας Μερκούρη. Με την αποφασιστικότητά της συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία της πρώτης πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Γι’ αυτό το λόγο αποφασίσαμε να τιμήσουμε το όνομά της, μέσα από το νέο μηχανισμό χρηματοδότησης για τις πολιτιστικές πρωτεύουσες”.

Τέλος, επιστρέφοντας στα δικά μας, από το 2007 θεσπίστηκε το Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη που απονέμεται σε αναγνώριση  της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας της περασμένης θεατρικής περιόδου. Το βραβείο ανέρχεται σε  3.000 ευρώ, ενώ η τιμώμενη ηθοποιός κρατά για ένα χρόνο την  καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη, την οποία παραδίδει στην ομότεχνή της που διακρίνεται την επόμενη χρονιά.

unnamed (1)
Την επιτροπή του βραβείου αποτελούν οι Μάγια Λυμπεροπούλου (πρόεδρος), Δηώ Καγγελάρη, Ματίνα Καλτάκη, Δημήτρης Λιγνάδης και Ρένη Πιττακή (μέλη).

Οι φετινές υποψήφιες για το βραβείο είναι τέσσερις:

Η Λένα Δροσάκη για τα έργα «Ramona Travel – Η γη της καλοσύνης» σε κείμενο της Γλυκερίας Μπασδέκη & «Πολιτισμός: μια κοσμική τραγωδία» σε κείμενο του Δημήτρη Δημητριάδη και τα δύο σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σκουρλέτη με την ομάδα Bijoux de Kant,
η Ανθή Ευστρατιάδου για το «Αλμανάκ» της Μαριάννας Κάλμπαρη σε σκηνοθεσία του   Παντελή Δεντάκη,
 η Ηλιάνα Μαυρομάτη για το έργο «Τίρζα η βασίλισσα του ήλιου» του Αρνον Γκρούνμπεργκ  σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου, και η Ελίνα Ρίζου για τα έργα «Bitch Boxer» της Σαρλότ Ζόζεφιν σε σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου και «Ελένη» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζά, ενώ η τελετή της απονομής θα γίνει την Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015, στις 8 το βράδυ, στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη. 
Τους λόγους αυτής της τεράστιας, καθολικής και διαχρονικής καταξίωσης, μας εξηγεί το αφιέρωμα, Μελίνα Μερκούρη, η Αληθινή Θεά.

 

Aegina Light

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.