ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι γυρεύουν δυο Βέλγοι δημοσιογράφοι στην Αίγινα;

Written by aeginalight

Δεν ψάχνουν τον Γιάνη Βαρουφάκη, είναι η πρώτη είδηση. Ούτε εστιάζουν στην κυβερνητική “παρέα” που συχνάζει στο νησί. Επίσης, δεν ήρθαν για να μας προβάλουν ως “τουριστικό προϊόν”.  Ο ρεπόρτερ Filip Michiels κι ο φωτορεπόρτερ Tim Dirven της βελγικής εφημερίδας DMorgen (υπάρχει και σε ηλεκτρονική έκδοση, μπορείτε να την αναζητήσετε) μας επισκέφτηκαν με αφορμή μια έρευνα για την εφημερίδα τους και θέμα πώς βλέπουν, πώς αισθάνονται, οι Έλληνες την οικονομική κρίση που πλήττει την χώρα μας. 

Τους συναντήσαμε στο πανέμορφο λιμανάκι της Βαγίας, στους Αέρηδες, με την παραλία πεντακάθαρη, νοικοκυρεμένη, τον οικοδεσπότη Άρη Μπασδέκη φιλικό, αγγλομαθή, το δικής του παραγωγής λευκό κρασί ένα νέκταρ, κάποιοι λουόμενοι χαίρονταν τον ήλιο στις δωρεάν διαθέσιμες ξαπλώστρες. 

Είναι από τις στιγμές που η “κρίση” μοιάζει μια ξένη, αφηρημένη έννοια.
Πώς σας φαίνεται εδώ; ρωτάμε τους επισκέπτες μας. 
Μα είναι πανέμορφα, θυμίζει Ινδονησία, απαντάει ο Tim.  

Κοσμογυρισμένοι και οι δύο. Πρόσφατο ταξίδι τους, για τις ανάγκες της δουλειάς τους πάντα, στην Σικελία, με αφορμή την τελευταία τραγωδία με το ναυάγιο των μεταναστών. Έχουν δει κι έχουν δει τα μάτια τους. Και το ναυάγιο της Λαμπεντούζα έχουν καλύψει. Και για τους “μύθους” της παρά-πληροφόρησης έχουν υπόψη τους, “Λένε ότι όλοι οι μετανάστες στην Σικελία έρχονται από τη Συρία, ενώ δεν είναι αλήθεια, οι περισσότεροι έρχονται από Αφρική“, μας λέει ο Filip

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Και ζητάνε τη γνώμη μας για πολλά. Ενδεικτικά αναφέρουμε: είναι τόσοι πολλοί πράγματι οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα, ώστε να οφείλεται σε αυτό η πτώχευση του ελληνικού κράτους; (εύκολη η απάντηση, 14οι επί συνόλου 17 κρατών ερχόμαστε σε ποσοστό απασχόλησης στο δημόσιο σύμφωνα με τελευταία επίσημη καταγραφή, άλλος ένας “μύθος” καταρρίπτεται), αλλά στην επόμενη ερώτηση: “Άμα φταίει, όπως εσείς λέτε και το πολιτικό σας προσωπικό των τελευταίων 40 ετών για τα σημερινά σας προβλήματα, γιατί τους ψηφίζατε τόσα χρόνια;” σιωπάς. 
Τσουγκρίζεις το ποτήρι τους, χαίρεσαι την ομορφιά τριγύρω, κι ορκίζεσαι μέσα σου “δε θα το ξανακάνουμε”. 

Αύριο οι καινούριοι μας φίλοι θα πάνε στην Αθήνα, να ψάξουν κι εκεί ανθρώπους που θα τους βοηθήσουν σε μια “αντικειμενική” καταγραφή της πραγματικότητάς μας, όπως εμείς την αισθανόμαστε κι όχι όπως την περιγράφει η Bild, πχ. 
Και φεύγουν, όπως λέν, με τις καλύτερες εντυπώσεις για την Αίγινα και τους ανθρώπους της. 
Για την ομορφιά της χώρας μας και τις δυνατότητές της. 

Τους ευχόμαστε καλή συνέχεια στο σημαντικό τους έργο. 

Στον πλανήτη Γη η διασκόρπιση πραγματικής, βιωματικής πληροφορίας βασισμένης σε ιδία αντίληψη ήταν πάντα το πιο σημαντικό όπλο. 

Βικτώρια Τράπαλη
φωτο Νέλλη Πετροπούλου

 

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.