ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

Συλλέγοντας πληροφορίες (και στην Αίγινα) για το Παγκόσμιο Δικαίωμα στο Νερό

Written by aeginalight

Κάτω από την ομπρέλα ενός προγράμματος με την ονομασία Rights 4 Water (R4W), δηλαδή «Δικαίωμα στο Νερό», που στηρίζεται και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Grassroot Youth Democracy», με σκοπό να προωθηθεί το νερό – τόσο η πρόσβαση σε αυτό όσο και η καταλληλότητα του  – ως θεμελιακό ανθρώπινο δικαίωμα και κοινωφελές αγαθό, 16 νέοι και 8 τοπικοί οργανισμοί από δύο Ευρωπαϊκές χώρες που μαστίζονται ιδιαίτερα από την κρίση – Ελλάδα και Ιταλία – και τέσσερις μη ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ηπείρους – Ουρουγουάη, Εκουαδόρ, Αγ. Μαυρίκιος και Ινδία – ενώνουν τις δυνάμεις τους να συλλέξουν πληροφορίες, να δημιουργήσουν το κατάλληλο επικοινωνιακό υλικό και να καταστρώσουν μια διεθνή καμπάνια σχετικά με το νερό.

Οι δράσεις και οι ανταλλαγές ιδεών και πληροφοριών είναι πολλαπλές και έχουν διάρκεια από τον Απρίλιο 2015 μέχρι τον Φεβρουάριο 2016. Θα ολοκληρωθούν με ένα μεγάλο συνέδριο στην Ιταλία όπου οι νέοι και οι εθελοντικές και περιβαντολλογικές οργανώσεις που τους στηρίζουν στην έρευνα και στη δημιουργία ενός πολυδιάστατου προγράμματος προώθησης του νερού ως ένα σημαντικό δημόσιο αγαθό και ως ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα ευρήματα τους και να θέσουν τα ιδιαίτερα σοβαρά εκείνα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σε σχέση με το νερό στις χώρες που συμμετέχουν. Μέσα από αυτές τις δράσεις και από το συνέδριο που θα ακολουθήσει οι συμμετέχοντες ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να αυξήσουν την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση σε ένα πολύ ευρύτερο διεθνές πεδίο.

Το Aegina Light συνάντησε τους πέντε συμμετέχοντες – την Laura από την Ουρουγουάη, τον Astic από τον Αγ. Μαυρίκιο, τον Andres από το Εκουαδόρ, την Dayana από την Ινδία και τον Δημήτρη από την Ελλάδα  – και είχε την ευκαιρία να μιλήσει μαζί τους και να πληροφορηθεί σχετικά με τα σχέδια τους.

 

Σε ποιες χώρες ή πόλεις θα διεξάγετε την έρευνα σας γύρω από τα θέματα του νερού;

«Εκτός από την Αίγινα  έχουμε ήδη  επισκεφθεί την Θεσσαλονίκη, όπου μάλιστα γίνεται πολύ οργανωμένη δουλειά από διάφορους φορείς για το θέμα της πρόσβασης και της καθαριότητας του νερού, τον Βόλο και το Πήλιο και τώρα, μετά την Αίγινα, θα επισκεφτούμε την Αθήνα. Οι εργασίες της ομάδας θα συνεχιστούν εκτός Ευρώπης στην Ουρουγουάη, την Ινδία το Εκουαδόρ και τον Αγ. Μαυρίκιο.

Μιλήστε μας λίγο για την επίσκεψή σας στην Αίγινα και την έρευνα σας εδώ

Εδώ στην Αίγινα είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Δήμαρχο κ. Μούρτζη και τον κ. Παρασκευά Μελισσηνό (υδρολόγο) που μας ανέλυσαν τα θέματα που υφίστανται με το νερό στην Αίγινα. Μιλήσαμε επίσης και θέσαμε διάφορα ερωτήματα σε πολλούς κατοίκους της Αίγινας σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την υδροδότηση, την ποιότητα του νερού, την πιθανότητα ανάπτυξης έργων που θα επιτρέψουν στο νησί λιγότερη εξάρτηση από εξωτερικές πηγές υδροδότησης και μεγαλύτερη αυτάρκεια (γεωτρήσεις, αφαλάτωση κοκ). Επίσης είχαμε την ευκαιρία να τραβήξουμε φωτογραφίες και βίντεο που θα χρησιμοποιηθούν για το υλικό που θα παρουσιασθεί στο συνέδριο που θα γίνει στην Ιταλία με την ολοκλήρωση του προγράμματος..

Άρα δεν θα μιλήσουμε ακόμα για αποτελέσματα;

Βρισκόμαστε ακόμα στην φάση συλλογής πληροφοριών. Τα ολοκληρωμένα αποτελέσματα του προγράμματος αυτού για την αντιμετώπιση του νερού ως βασικού ανθρώπινου δικαιώματος θα είναι διαθέσιμα μετά την δεύτερη φάση των δράσεων μας όπου θα μεταφερθεί η έρευνα στις χώρες εκτός Ευρώπης. Όταν θα τα έχουμε, τότε σίγουρα θα σας τα στείλουμε…

Πώς έτυχε και βρεθήκατε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα;

Ο καθένας από εμάς ανάλογα με τη δουλειά του ή με την συμμετοχή του – στη χώρα του ο καθένας – σε οργανισμούς κρατικούς ή υπερκρατικούς που ασχολούνται από διαφορετική οπτική γωνιά ο καθένας με το θέμα του νερού. Για παράδειγμα η Dayana είναι κοινωνική λειτουργός στην Ινδία και εκεί το θέμα της μόλυνσης του νερού έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, κοινωνικές αλλά και δημόσιας υγείας. Η Laura κάνει ταινίες και ντοκιμαντέρ και ο Δημήτρης ειναι μέλος της Κίνησης Εθελοντών SCI (Service Civil International)Hellas που υποστηρίζει αυτό το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα στην Ελλάδα. Ο Andres και ο Astic είναι μηχανικοί με σχετικές με το νερό και την υδροδότηση γενικότερα ειδικότητες.

Τι ελπίζετε να αποκομίσετε από τη συμμετοχή σας σε αυτό το πρόγραμμα

Πέρα από την ίδια την εμπειρία της ανταλλαγής και της συνύπαρξης, της ομαδικής δουλειάς και του κοινού σκοπού ελπίζουμε ότι με το υλικό που θα παρουσιάσουμε στο τέλος του προγράμματος όλοι όσοι συμμετέχουμε σε αυτό θα μπορέσουμε να αυξήσουμε την επίγνωση του κόσμου ότι το νερό δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά θεμελιακό ανθρώπινο δικαίωμα.

Μαρία Τριαντοπούλου

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.