ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Μια κουβέντα για γάτες…

Written by aeginalight

Από τους παππούδες μου δε γνώρισα κανέναν, ο ένας έφυγε πολύ νέος και ο άλλος ίσα που πρόλαβε να με κρατήσει αγκαλιά το πρώτο έτος της ζωής μου

Από τους παππούδες μου δε γνώρισα κανέναν, ο ένας έφυγε πολύ νέος και ο άλλος ίσα που πρόλαβε να με κρατήσει αγκαλιά το πρώτο έτος της ζωής μου και τελευταίο δικό του. Κάποιες φορές αναρωτιέμαι αν από εκείνη τότε την αγκαλιά, από εκείνο το άγγιγμα, μου μετέδωσε ένα χούι του. Την αγάπη του για τις γάτες.
Ήταν ιερέας σε ένα μικρό χωριό στην Πελοπόννησο, το Ανθοχώρι. Στα χρόνια της κατοχής, λιγοστό το φαγητό, πολλά τα παιδιά, συχνά ένας περαστικός οδοιπόρος βρισκόταν φιλοξενούμενος στο καθημερινό τραπέζι και γύρω οι γάτες που μαζεύτηκαν γιατί πήραν μυρωδιά την κατσαρόλα. Η παπαδιά που πάσχιζε να φτάσει το φαΐ για όλους τις έδιωχνε, ενώ ο παππούς τις έκρυβε κάτω από τα ράσα του να μη τις δει η παπαδιά και τις τάιζε στα κρυφά.

Αν λοιπόν τα γονίδια κληρονομούνται,  αυτή η συγκεκριμένη γενετική πληροφορία, μου μεταφέρθηκε από εκείνον τον παππού. Ευτυχώς παπαδιά δεν έχω στο σπίτι και δεν χρειάζεται να κρύβω την αδυναμία μου στο συγκεκριμένο κατοικίδιο.

Idy (4)

Είναι οι διαφορές του χαρακτήρα της από άλλα συμπαθέστατα κατοικίδια που με γοητεύει και ο μοναδικός της τρόπος να εκφράζει την αγάπη της, τη ζήλια της, την προτίμησή της. Η γάτα δεν ζητάει, απαιτεί.
Ο ήχος απ’ το γουργουρητό της σε χαλαρώνει και τα παθήματα από την περιέργεια της σε διασκεδάζουν. Ειδικά αν την έχεις μέσα στο σπίτι είναι σαν να κυκλοφορεί ένα κόμικ αθόρυβο, που σε ανύποπτη στιγμή μια γελοιότητα θα την κάνει.
Η ανεξαρτησία της βολική, πλένεται μόνης της, φροντίζει τα νύχια της, τις πληγές της και πάει βόλτα χωρίς συνοδεία.
Και σίγουρα δεν θα έχετε δει γάτα να φυλάει πρόβατα, να σέρνει έλκηθρο ή να κάνει τον αστυνομικό. Η γάτα μας βάζει στη θέση μας: μας υπενθυμίζει ότι μοιραζόμαστε ισότιμα αυτόν τον πλανήτη κι αν έχουμε διανοηθεί αλυσιδίτσες και εντολές, με τον χαρακτήρα της μας επιβεβαιώνει ότι θα τις κρατήσουμε για τον εαυτό μας.
Μια συνύπαρξη τρυφερή γεμάτη χάδια, συζητήσεις με νιαουρίσματα σε διαφορετικούς τόνους, σκανδαλιές, γκάφες και απαιτήσεις που προκαλούν γέλιο ή νευρικό κλάμα.

Η γάτα όπως και κάθε συντροφικό ζώο, αντιλαμβάνεται, αισθάνεται, θυμάται, πονάει, έχει ικανότητες και δικαιώματα όπως και εμείς. Όποιοι δεν τη θέλουν για κατοικίδιο, ας σεβαστούν την ύπαρξη της.  Για να την έπλασε η φύση, σίγουρα  κάπου θα χρησιμεύει στον υπέροχο κύκλο της.

 

 Φωτογραφίες με γάτες που συνάντησα στην Αίγινα :


S (3)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Φίδι (6) OLYMPUS DIGITAL CAMERA 030 (2)OLYMPUS DIGITAL CAMERAΔημ (5)

Hook (10)S (4)OLYMPUS DIGITAL CAMERARed (6) δ (2) 110Anassa (2)
Νέλλη Πετροπούλου

 

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.