ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δίκτυο Προστασίας Σαρωνικού

Written by aeginalight

Το Σάββατο 28-11-15, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, πραγματοποιήθηκε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική ημερίδα,

του Αλέξη Κράους

Το Σάββατο 28-11-15, υπό  την  αιγίδα της  Περιφέρειας Αττικής,  πραγματοποιήθηκε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική ημερίδα, οργανωμένη από το Δίκτυο Προστασίας Σαρωνικού και την Εναλλακτική Δράση,  στο κτήριο του Ο.Λ.Π. στον Πειραιά.
Αρχαιολόγοι, φιλόλογοι,  ιστορικοί, εκπαιδευτικοί και ενεργοί πολίτες, εκπρόσωποι των νησιών και των παράκτιων περιοχών του Σαρωνικού, παρουσίασαν πολύ παραστατικά το εκπληκτικό δυναμικό των αρχαιοτήτων και των πρόσφατων μνημείων, που διαθέτει η περιοχή του Σαρωνικού! 
 Πράγματι, από,  τον Πειραιά, μέχρι την Βουλιαγμένη, την Σαλαμίνα και την Ελευσίνα, τα Μέθανα, την Αίγινα, τον Πόρο και την Ύδρα, χωρίς να ξεχνάμε, το λιμάνι της Επιδαύρου και το Σούνιο, ο Σαρωνικός Κόλπος φαίνεται να διαθέτει μία εκπληκτική μνημειακή κληρονομιά παγκοσμίου εμβέλειας! Μερικά από αυτά είναι αρκετά γνωστά, όπως ο Ναός του Σουνίου, ο Ναός της  Αφαίας κ. ά. ,όμως οι γνώσεις μας για την κληρονομιά αυτήν, πολλαπλασιάστηκαν, ακούγοντας τους εισηγητές να παρουσιάζουν τον Ναό του Απόλλωνα της Βουλιαγμένης, την αρχαιολογική ανασκαφή στην Τροιζήνα,τα άγνωστα και νέα αρχαιολογικά δεδομένα της Ύδρας, ή τον παραγνωρισμένο Αρχαίο Κρυπτόν Λιμένα  της Αίγινας. Το σύνολο αυτού του βαρύτιμου πλούτου βρίσκεται, όμως, σε κίνδυνο, ή έχει ήδη καταστραφεί, εν μέρει ή συνολικά, από τις επιθετικές πρακτικές της κακώς εννοούμενης αναπτυξιακής κατασκευαστικής διαδικασίας, ( βιομηχανικής, ναυπηγοεπισκευαστικής). Ο κίνδυνος της εν λόγω καταστροφής, πυροδοτείται εδώ και χρόνια και  από την πλήρη αμέλεια, που έχει καταντήσει σχεδόν  την περιοχή, ανάμεσα στην Ελευσίνα και την Σαλαμίνα, σαν βόθρο! Η πλήρης ιδιωτικοποίηση των παράκτιων εκτάσεων και των λιμανιών, μοιάζει να αποτελειώνει αυτήν την καταστροφική πορεία.
Οι εισηγητές αντιπαρέθεσαν  σε όλη αυτήν την αρνητική εικόνα, την δυνατότητα διαφύλαξης χώρων ελεύθερων, για την αναψυχή των πολιτών, τόσο στην Βουλιαγμένη, όσο και στο Ελληνικό! Υποδειγματική παραμένει η περίπτωση της δράσης στην Ύδρα, του συλλόγου Υδραίΐσα  Φώκια,που έχει μακροχρόνια δράση για την προστασία της κληρονομιάς του περιβάλλοντος, έχοντας προκαλέσει επτά προεδρικά διατάγματα  γι αυτόν τον σκοπό, εξαντλώντας εξάλλου, σειρά συγκεκριμένων προτάσεων,για εναλλακτική ανάπτυξη της περιοχής βασισμένη στον πολιτισμό και με σεβασμό στο περιβάλλον. Αυτή άλλωστε, η παραδειγματική κατεύθυνση ανάπτυξης, οφείλει να είναι η κοινή συνισταμένη για όλον τον Σαρωνικό!

Photo1270

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.