FEATURED ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

Βήματα ελευθερίας από την Αίγινα στην Θεσσαλονίκη

Written by aeginalight
Το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) σε συνεργασία με τη Δράση για την Άγρια Ζωή και το Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας Βόλβης, πραγματοποίησαν απελευθέρωση 18 πελαργών​, ​κοντά στο κωπηλατοδρόμιο του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. 
Το Aegina Light συνόδευσε την αποστολή επανένταξης άγριων ζώων του ΕΚΠΑΖ , από το Κέντρο του στην Αίγινα έως τη Θεσσαλονίκη.
Συναντήσαμε και γνωρίσαμε, αυτή την φορά στη βόρεια Ελλάδα, την εθελοντική προσφορά με περιβαλλοντική συνείδηση, μέσα από τα πρόσωπα και τις πράξεις ανθρώπων που διασφαλίζουν την ακεραιότητα των πληθυσμών της πολύτιμης φύσης μας.
Οι  πελαργοί, κάποιοι τραυματισμένοι και κάποια ορφανά, είχαν μεταφερθεί απο την βόρεια Ελλάδα στην Αίγινα, όπου έμειναν περίπου εννέα μήνες ώστε να ολοκληρώσουν την θεραπεία τους ή την επανένταξή τους.
Το πρωί της Τρίτης 31 Μαΐου, οι 18 πελαργοί και 4 θηλαστικά, τοποθετήθηκαν σε κούτες με την φροντίδα του Γιάννη Πουλόπουλου και των εθελοντών του ΕΚΠΑΖ, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Αίγινας με μέσο που πρόσφερε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αίγινας και στη συνέχεια ταξίδεψαν για Πειραιά με την φιλοξενία του πλοίου “ΑΧΑΙΟΣ” της Κ.Π.Σ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΕΚΠΑΖ Αίγινα

Στο λιμάνι του Πειραιά μας υποδέχτηκε ο  Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Π. Χατζηπέρος, ο οποίος συνεχάρει ακόμη μια φορά το ΕΚΠΑΖ για το πολύτιμο έργο του. Πολύτιμη επίσης και η παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη, ως απόδειξη της εκτίμησής του και της Περιφέρειας Αττικής, για όλους εκείνους που φροντίζουν για την περίθαλψη της άγριας ζωής.  

ΕΚΠΑΖ Αίγινα

Ο κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος και η κ. Δέσποινα Χατζηνικολάου, μέλος του ΕΚΠΑΖ και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων.

Με τον ερχομό του Ιούνη, την Τετάρτη πρώτη του μήνα, φτάνει η στιγμή της απελευθέρωσης των θεραπευμένων πελαργών, στο Εθνικό Πάρκο Κορώνειας Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών.
Πριν την απελευθέρωση, οι πελαργοί δακτυλιώνονται από την ειδικό κ. Λίλα Κάρτα​, με τη βοήθεια του μέλος του ​ΕΚΠΑΖ  κ. Άρη Χριστίδη.
Τα δαχτυλίδια με τον μοναδικό κωδικό, σήμανση στο πόδι κάθε πελαργού, προμήθευσε​ ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας Βόλβης. Την διαδικασία παρακολούθησαν με ενδιαφέρον μαθητές από δημοτικά σχολεία της περιοχής με την βοήθεια και τις πληροφορίες του μέλους του ΕΚΠΑΖ και προέδρου της Δράσης για την Άγρια Ζωή κ. Σταύρου Καλπάκη.

 

ΕΚΠΑΖ Αίγινα

ΕΚΠΑΖ Αίγινα

ΕΚΠΑΖ Αίγινα

 

Δεκαοκτώ άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι, κρατώντας αγκαλιά τους δεκαοκτώ πελαργούς, στέκονται σε σειρά ο ένας δίπλα στον άλλον​ και χαρίζουν ταυτόχρονα την ελευθερία στα θεραπευμένα πτηνά.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Με μουδιασμένα βήματα οι πελαργοί απομακρύνονται, δοκιμάζουν τα ασπρόμαυρα φτερά τους και τις δυνάμεις τους. Με αργούς ρυθμούς θα βρουν αργότερα τις λίμνες τις περιοχής και ίσως τα παλιά τους λημέρια. Και εμείς τους ευχόμαστε να μείνουν μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια, να μην χρειαστούν ποτέ ξανά φροντίδα από ανθρώπινο χέρι.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ευχαριστούμε τη “Δράση για την Άγρια Ζωή” που μας φιλοξένησε στις άρτια οργανωμένες εγκαταστάσεις της, όλους τους εθελοντές της που μας φρόντισαν και περισσότερο το ΕΚΠΑΖπου μας χάρισε ένα ακόμη ταξίδι συναισθημάτων  και ελπίδας στα μονοπάτια της φύσης.


Νέλλη Πετροπούλου

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.