Με παραδοσιακές φορεσιές, με στολίδια και μαντήλια οι γυναίκες, με φουστανέλες ή βράκες οι άνδρες, πιασμένοι χέρι χέρι, από τον ώμο ή απ’ το ζωνάρι, σε κύκλο ή αντικριστά, με φιγούρες εντυπωσιασμού της ντάμας ή του κοινού και στο τέλος ένα χορευτικό “πάντρεμα” Κρήτης και Πόντου από τον διοργανωτή σύλλογο, με συμπρωταγωνιστές στη σκηνή το νταούλι και τη λίρα.
Λίγο πριν τα χορευτικά τμήματα παρελάσουν προς το λιμάνι, συναντήσαμε το τμήμα του Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Γαργαλιάνων. ‘Οπως μας είπε η πρόεδρος του συλλόγου κ. Βασιλική Καλκαβούρα, συμμετέχουν για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ της Αίγινας με πέντε Καλαματιανούς χορούς, συρτό και τσάμικο, με δεκαοκτώ χορευτές -εννέα ζευγάρια. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1981 και το χορευτικό τμήμα το 1982 και έχουν συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ ανά την Ελλάδα. Μετά την αξιοθαύμαστη παρουσία τους, μέλος του χορευτικού, μας δήλωσε ευχαριστημένη από την διοργάνωση και ευχαρίστως θα ξαναέρχονταν στο φεστιβάλ μας.
Το 7ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών χαιρέτησε ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας κ. Β. Μουσουλέας και η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Φεστιβάλ Φιστικιού κ. Κ. Σαλπέα.
Η κ. Μαίρη Σταυρίδου προλόγιζε χαρισματικά τα χορευτικά τμήματα και την παρουσίασή τους.
Νέλλη Πετροπούλου