ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ

Για τον συλλογικό καλλιτέχνη Γιάννη Σανταντόνιο

Written by aeginalight

του Αλέξη Κράους

Αυτό το καλοκαίρι, το πρώτο χωρίς τον Γιάννη Σανταντόνιο, τελείωσε με την εξαιρετικά πετυχημένη εκδήλωση του Φ.Φ. με θέμα  το σύνολο του εικαστικού έργου του.

Πράγματι, η σπουδαία προσπάθεια της συντρόφου του, επίσης  ζωγράφου, Κυριακής Χριστακοπούλου να αναδείξει ολοκληρωμένα όσο το δυνατόν το έργο του Γιάννη, παρά το έντονο και πρόσφατο πένθος, απέδωσε! Δίπλα της βρέθηκαν και οι διαλεχτοί συνεργάτες-καλλιτέχνες που την βοήθησαν για να στήσει την πραγματικά εντυπωσιακή έκθεση, ο Paul Walker και η σύζυγός του Ελίκα Βλαχάκη και ο εγγονός του Milo Santantonio που ταξίδεψε από το Βέλγιο. Και βέβαια, ο πρώην πρέσβης κ. Ν. Δημάδης, στενός φίλος του Γιάννη, με την πολύ σημαντική εισήγησή του, όπου μας ξενάγησε στους εικαστικούς προβληματισμούς του καλλιτέχνη κατά την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδρομή του από την Αθήνα στο Παρίσι κατόπιν στην Σαντορίνη και τέλος στην Αίγινα.

Το κοινό ανταποκρίθηκε θερμά και ήταν πολυπληθές, ανάμεσά του αρκετοί καλλιτέχνες,  χειροκροτώντας έντονα τον εικαστικό που έζησε περί τα 25 χρόνια στην Αίγινα! Έζησε, όχι όμως σε απομόνωση όπως άλλοι, αλλά με την συνεχή παρουσία του και με παρεμβάσεις στην τοπική κοινωνία!  Ας μην ξεχνάμε ότι ο Γιάννης, τότε που μπορούσε, έτρεχε να σβήνει  φωτιές τα καλοκαίρια! Υπήρξε μάλιστα και ο εμπνευστής και ο Ιδρυτικός Πρόεδρος του Συλλόγου των Ενεργών Πολιτών Αίγινας.

Τονίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια είχε αρχίσει και ολοκλήρωσε την σειρά των θαυμάσιων τοιχογραφιών που ξέρουμε, στις δεξαμενές νερού, στο δρόμο προς το Ανιτσαίο, που τόσο εκτιμήθηκαν από όλους τους Αιγινήτες σαν προσφορά και αντίδωρο του καλλιτέχνη για τις ομορφιές του νησιού!
Καλό είναι όμως να θυμίσουμε ότι ο Σανταντόνιο, δραστηριοποιήθηκε από το πρώτο Φ.Φ. του 2009, μέσα στην ομάδα των καλλιτεχνών που συγκροτήθηκε τότε, προτείνοντας την δημιουργία των γνωστών εικαστικών δένδρων της φιστικιάς. Αυτή η πρωτοβουλία είναι χαρακτηριστική, του καινοτόμου αλλά και συλλογικού πνεύματος που διέθετε ο Γιάννης!  Τέτοια παραδείγματα τα έχουμε μεγάλη ανάγκη σήμερα!

Γνωρίζουμε ότι οι 14 Εικαστικές Φιστικιές που δημιουργήθηκαν τότε, έδεσαν άμεσα και με μοναδικό τρόπο την παραγωγή του ποιοτικού αγροτικού προϊόντος της Αίγινας με την καλλιτεχνική δημιουργικότητα. Αυτή η μεστή και πρωτοπόρα πρόταση συλλογικής  καλλιτεχνικής δράσης του Γιάννη, χαιρετίσθηκε τότε από το Φ.Φ. και είχε μεγάλη αποδοχή από το κοινό.
Λίγο αργότερα ο H.P. Coulon, υπεύθυνος του Φ.Φ., ιδίως αλλά όχι μόνο, για την περίφημη διαδρομή των καλλιτεχνών, κατάφερε να στήσει ένα  ημερολόγιο με τις Εικαστικές Φιστικιές για το επόμενο έτος. Αυτό το ημερολόγιο παρουσιάσθηκε σε ειδική εκδήλωση, με πρωτοβουλία του υπογράφοντα στην αίθουσα του Συλλόγου Γυναικών Αίγινας, με την βοήθεια της ανεξάντλητης Φλώρας Αλυφαντή. Μάλιστα, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την ιδέα του Γιάννη, με ένα εξαιρετικό κείμενο, ο συγγραφέας και πανεπιστημιακός Πρύτανις τότε της Παντείου, κοινωνιολόγος καθηγητής Δημήτρης Ποταμιάνος, που μας ”άφησε” και αυτός τον προηγούμενο χρόνο… Τότε στήσαμε και την μικρή αφίσα,  που παρουσιάστηκε εφέτος σε κάποια γωνιά της έκθεσης.

Επίσης, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι δύο χρόνια αργότερα το Φ.Φ. και ιδιαίτερα η Πρόεδρος τότε Ελένη Κυπραίου, τίμησε τον Σανταντόνιο, για την προσφορά του στο νησί και ιδίως για  τις τοιχογραφίες που είχε ήδη πραγματοποιήσει. Και τότε πάλι, ο Δ.Ποταμιάνος παρουσίασε τον τιμώμενο, με ένα λαμπρό κείμενο, έχοντας ήδη συνδεθεί μαζί του φιλικά, γεγονός που συχνά συνέβαινε με τον Γιάννη λόγω του προσφιλούς και θερμού χαρακτήρα του!

Σε αυτό το όμορφο νησί της Αίγινας, έχουν διαλέξει να ζουν σήμερα 80 περίπου καλλιτέχνες, εικαστικοί, γλύπτες, κεραμιστές και άλλοι, εκ των οποίων πάνω από 20 έχουν διεθνή αναγνώριση και έργο.
Σε αυτό το νησί των καλλιτεχνών έζησε, έδρασε και δημιούργησε ο Γ. Σανταντόνιο, αφήνοντας μας, ακριβή κληρονομιά  την γενναιοδωρία της ψυχής του, την συλλογικότητα και το πρωτοπόρο έργο του!

 

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.