ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προβολή για τον Εϋνάρδο στον Μορφωτικό Σύλλογο Αίγινας

Written by aeginalight

Η τελευταία εκδήλωση των εορτασμών της 26ης Ιανουαρίου για την άφιξη και ορκωμοσία του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος

Η τελευταία εκδήλωση των εορτασμών της 26ης Ιανουαρίου για την άφιξη και ορκωμοσία του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Ιανουαρίου από τον Μορφωτικό Σύλλογο Αίγινας “ο Καποδίστριας”.

Στην αίθουσα του συλλόγου προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του  Ιωάννη-Γαβριήλ Εϋνάρδου, πιστό φίλο του ​Καποδίστρια που διέθεσε τεράστια ποσά υπέρ των Ελλήνων, παρενέβη επανειλημμένα στην ευρωπαϊκή διπλωματία υπέρ των ελληνικών δικαίων ​και συνέβαλε καταλυτικά στην ίδρυση της Εθνικής Χρηματιστικής Τράπεζας, της οποίας διατέλεσε και επίτιμος διοικητής.  

Το Εϋνάρδειο κτίριο, δίπλα στην Μητρόπολη Αίγινας, χτίστηκε το 1830 με δική του δαπάνη ως Κεντρικό Σχολείο της Αίγινας και είναι το πρώτο δημόσιο κτίριο που χτίζεται στην Ελλάδα από τους Κλεάνθη και  Schaubert.

Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Β. Μουσουλέας και η κ. Μ. Σταυρίδου ​μίλησαν για την κατάσταση που βρισκόταν η Ελλάδα εκείνη την εποχή και ο εκπαιδευτικός κ. Χρήστος Ρέππας για ​τον Καποδίστρια και τον Εϋνάρδο.

Το βίντεο που προβλήθηκε δώρησε στο σύλλογο ο κ. Γουέην Χωλ.

δ (5) δ δ (3) δ (2) δ (4) δ (6)
Νέλλη Πετροπούλου

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.