FEATURED ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ

Το τραγικό τροχαίο χτυπάει “καμπανάκι” στην Αίγινα

Written by aeginalight

Το τραγικό τροχαίο του περασμένου Σαββάτου

Το τραγικό τροχαίο του περασμένου Σαββάτου στην παραλία της Αίγινας ανέσυρε μια πραγματικότητα στο Κ.Υ., την έλλειψη οδηγών ασθενοφόρου.
Σήμερα το Κ.Υ. Αίγινας διαθέτει 3 οδηγούς ενώ χρειάζεται 5 ώστε να καλυφθούν πλήρως οι βάρδιες, χωρίς υπερωρίες.
Το Κέντρο Υγείας, όπως μας ενημέρωσε η διευθύντριά του κ. Σβετλάνα Λεονίδη, έχει ενημερώσει προ πολλού και “πιέζει” συχνά εγγράφως τους αρμόδιους φορείς υγείας, αλλά και μέσα από τα τοπικά ΜΜΕ έχουμε δει επανειλημμένα να “φωνάζουν” για όλες τις ελλείψεις του.
Η πρόσληψη 2 οδηγών έχει προκηρυχθεί, έχουν επιλεγεί, και μένει η χρονοβόρα επικύρωση από τον ΑΣΕΠ. Μέχρι τότε όμως, το κενό παραμένει και έτσι το περασμένο Σάββατο δεν υπήρχε οδηγός και στο τροχαίο μετέβη το ασθενοφόρο του Νοσοκομείου Αίγινας μετά από κλήση ιδιώτη.

Εκτός από τις όποιες πιέσεις στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιά που είναι αρμόδια, οι τοπικοί φορείς και το Δ.Σ. Αίγινας, δεν έχουν ασχοληθεί σοβαρά για εναλλακτική λύση στις κενές από οδηγούς βάρδιες, μέχρι να έρθουν οι 2 διορισμοί.
Στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμαρχος Αίγινας Δημήτρης Μούτρζης, μετά το θάνατο του μοτοσικλετιστή, οι τοποθετήσεις των προσκεκλημένων φορέων εντοπίστηκαν περισσότερο σε απολογίες καθ’εαυτούς, παρά σε προτεινόμενες λύσεις.
Σαν μια λύση συζητήθηκε το άρθρο 78 του νόμου 4368/2016, όπου δίνει την εναλλακτική σε Κ.Υ. που το προσωπικό τους δεν επαρκεί για την κάλυψη μεταφοράς ασθενών, να αιτηθούν για οδηγούς από την πυροσβεστική ή προσωπικό των ΟΤΑ μετά από ταχύρρυθμη εκπαίδευσής τους σε βασικές πρώτες βοήθειες. Σε επιτόπου επικοινωνία η Πυροσβεστική Πειραιά, δεν δέχθηκε. Μετά από πολλές συζητήσεις η σύσκεψη έληξε χωρίς καμία απόφαση.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκε απρόσκλητος και ο κ. Σωκράτης Δούκας, γιατρός και δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος επιμένει και σήμερα όπως και προ τριετίας, το θέμα της Υγείας να συζητηθεί στο Δ.Σ. Αίγινας, ώστε να οργανωθεί ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση του επείγοντος περιστατικού, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με απόφαση για να λειτουργήσει.
Για το τραγικό τροχαίο μίλησε για ανάληψη ευθυνών όλων και χαρακτηριστικά δήλωσε στο Aegina Light, “οφείλουμε όλοι μας μια συγνώμη”.
Ανάλογη δήλωση σε επικοινωνία μας, έκανε και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Οικονόμου: “αποδειχθήκαμε ανίκανοι, όλοι μας, μηδενός εξαιρουμένου”.
Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ Αίγινας τονίζει τη συνεχή υποβάθμιση των κρατικών δομών υγείας και απαιτεί “ο Δήμος να αναλάβει τις ευθύνες του και να πάψει να σιγοντάρει τις παραπλανητικές κινήσεις της κυβέρνησης”.

Η Επιτροπή Υγείας του δήμου, συνεδριάζει σπάνια και δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα, άλλωστε η σύστασή της αποτελείται από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και κανέναν γιατρό. Παλαιότερα ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της επιτροπής κ. Αντώνης Ντελής είχε προτείνει την διεύρυνση της 5μελούς επιτροπής, κυρίως με γιατρούς.

Τον Νοέμβριο του 2017, ο δήμαρχος συγκάλεσε σύσκεψη για θέματα υγείας, προσκαλώντας τους συλλόγους του νησιού και εκπροσώπους φορέων και κανέναν γιατρό. Και σε εκείνη τη σύσκεψη συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα και οι ελλείψεις του Κ.Υ., ακούστηκαν προτάσεις αλλά δεν οργανώθηκε ούτε αποφασίστηκε κάτι για κανένα πρόβλημα.

Συγγενής του άτυχου άνδρα που ξεψύχησε στην παραλιακή οδό της Αίγινας, δήλωσε αγανακτισμένος σε τηλεοπτικό κανάλι, για το Κ.Υ.: “Αν δεν λειτουργεί κανονικά, κλείστε το”.

Το Κέντρο Υγείας Αίγινας δεν λειτουργεί κανονικά, είτε λόγω της ανικανότητας του κράτους να το στελεχώσει επαρκώς, είτε αδιαφορίας και μη ανάληψη ευθυνών όλων των εμπλεκομένων στην υγεία και των τοπικών αρχών, για τις ελλείψεις του. Όμως οι υπηρεσίες που προσφέρει στην δωρεάν περίθαλψη, πολλές φορές με υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού του, είναι πολύτιμες σε όλους μας.
Η καταγραφή και η συζήτηση δεν αρκούν για την αξιοπρεπή και ασφαλή περίθαλψη πολιτών και τουριστών, χρειάζεται μέριμνα και αποφάσεις, που μετά το τραγικό τροχαίο οι πολίτες της Αίγινας τις απαιτούν.

τροχαίο
Νέλλη Πετροπούλου

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.