ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ

Αλώνισμα στην Αίγινα, όπως παλιά

Written by aeginalight

Σε ένα αλώνι στην Πέρδικα, κοντά στο Σφεντούρι, στα μέσα του Ιούνη, παρακολουθήσαμε την παραδοσιακή διαδικασία του αλωνίσματος, από τους αγρότες Γιάννη Χερουβείμ και Δημήτρη Μπόγρη.

Το αλώνισμα αποτελεί μια σημαντική αγροτική εργασία  που 
γίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες Ιουνίου και Ιουλίου.  Αλωνάρης μήνας λέγεται ο Ιούλιος και θεριστής ο Ιούνιος. Το θέρισμα όμως δεν διαρκούσε πολύ και όπως μας είπαν οι δυο αγρότες μας, στην Αίγινα τα αλωνίσματα ξεκινούσαν από τον Ιούνιο και τελείωναν τον Ιούλιο. Τα αλώνια ήταν λίγα και υπήρχε αναμονή και σειρά για να χρησιμοποιήσει η κάθε οικογένεια το αλώνι.

Σήμερα τα αλώνια ερήμωσαν και η παραδοσιακή επίπονη  διαδικασία για τους ανθρώπους και τα ζώα, γίνεται από αγροτικό όχημα που εκτελεί ταυτόχρονα τον θερισμό και το αλώνισμα.

Σε πολλά χωριά της Ελλάδας αναβιώνει ως έθιμο σε πλαίσια εκδηλώσεων αφού αποτελεί μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. 

Εμείς είχαμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε όχι σαν έθιμο αλλά ως εργασία που ο Δημήτρης και ο Γιάννης επιμένουν να διατηρούν με τον παλιό τρόπο των παππούδων τους.

Ένα ζεστό πρωινό του Ιούνη, τα στάχυα σκορπίστηκαν στην κυκλική πλακόστρωτη επιφάνεια και δυο πανέμορφα άλογα ανέλαβαν με τα πέταλά τους να σπάσουν τα στάχυα και να απελευθερώσουν τον καρπό. Με το λίχνισμα στο τέλος, θα διαχωριστεί το σιτάρι από το άχυρο και θα αποθηκευτούν δυο βασικές τροφές για τον άνθρωπο και τα ζώα, που μαζί μόχθησαν να τις αποκτήσουν.
Αγωγιάτης και λιχνιστής, εναλλάξ, ο Δημήτρης και ο Γιάννης. Το ελαφρύ αεράκι βοηθός, η σκιά της ελιάς πολύτιμη για το διάλειμμα και το τραγούδι των αλωνάριδων πέτυχε τον συνδυασμό “εργασία και χαρά” για καλύτερη παραγωγή.

 

Στο παρακάτω ολιγόλεπτο βίντεο, μπορείτε να παρακολουθήσετε το αλώνισμα στην Πέρδικα, με πληροφορίες και τραγούδια από τους δυο αγρότες-κτηνοτρόφους της Αίγινας.

Νέλλη Πετροπούλου

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.