ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

Συστηματική ρύπανση της θάλασσας και των ακτών από αμέλεια

Written by aeginalight

Τον Απρίλιο 2018, με πρωτοβουλία της  αρμόδιας Αντιδημαρχίας Αίγινας, έγινε  εθελοντικός  καθαρισμός  των ακτών, στα πλαίσια της πανελλαδικής προσπάθειας Lets do it Greece.  Μετά από αυτό, μικρές ομάδες εθελοντών συνέχισαν  με επιμονή και συνέπεια την προσπάθεια διατήρησης των ακτών της περιοχής τους καθαρών.
Κατά την προσπάθειά τους αυτή βρέθηκαν μπροστά σε ένα συστηματικό πρόβλημα ρύπανσης: Κουτιά από κάποιο είδος φελιζόλ, προορισμένα για την μεταφορά αλιευμάτων, εκβράζονται σχεδόν καθημερινά στις ακτές. Την μία ημέρα καθαρίζεται η ακτή και την επομένη βρίθει από λευκά κουτιά, ολόκληρα ή σπασμένα,  στα οποία συχνά αναγράφεται τι ψάρια  περιείχαν  και τα στοιχεία  αυτών που τα εμπορεύονται. Το πρόβλημα εντοπίστηκε εντονότατο σε παραλίες της Βόρειας Αίγινας, μεταξύ Σουβάλας και Βαγίας.

Ο κίνδυνος από αυτό το γεγονός είναι σοβαρότερος  από την ρύπανση των παραλιών. Το υλικό των  κουτιών αποσαθρούμενο σχηματίζει κόκκους που ρυπαίνουν το θαλάσσιο περιβάλλον και καταλήγουν τροφή των ψαριών με αποτέλεσμα σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

Η πληροφόρηση  αυτή έχει διπλό στόχο:
1ον Να αποτρέψει τους επαγγελματίες αλιείς από το να πετούν τα κουτιά στη θάλασσα. Να τα ξαναχρησιμοποιούν μέχρι που,  σπασμένα σε μικρά κομμάτια  να καταλήγουν στους κάδους ως απορρίμματα. Ο επαγγελματίας ψαράς είναι ο πρώτος που βλάπτεται από την ρύπανση του θαλασσίου περιβάλλοντος.
2ον Να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές  για το πρόβλημα ώστε να ληφθούν κατάλληλα μέτρα πρόληψης όπως πχ η απογραφή των χρησιμοποιουμένων κουτιών ή ενδεχομένως  η βαθμιαία αλλαγή του υλικού τους.

Σύλλογος “Οι Φίλοι της Αίγινας”

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.