ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κατάφερε την απαρτία το Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας

Written by aeginalight

Η αδυναμία του δήμου στην καθαριότητα, να διαχειριστεί τα κλαδέματα και τα ογκώδη και συνέπεια αυτού η αδυναμία πρόληψης πολιτικής προστασίας ως προς την επικινδυνότητα πυρκαγιών, ήταν τα θέματα που προβλημάτισαν την αντιπολίτευση και τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους στην συνεδρίαση της τελευταίας μέρας του Ιουλίου.

Χαρακτηριστικές ήταν οι απαντήσεις του Αντιδήμαρχου κ. Αγή Μαρμαρινού για τα προβλήματα στην καθαριότητα που είναι αρμοδιότητά του: «Λέτε ότι να ΄ναι» , «Είστε εκτός πραγματικότητας». Και για δημοσιεύματα σχετικά που υπάρχουν σε τοπικά ρεπορτάζ  αλλά και στον Αθηναϊκό τύπο : «Και θα υπάρχουν». Στην απάντηση του στο τέλος των τοποθετήσεων: «Να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. – Λυπάμαι που το λέω, αυτές είναι οι δυνατότητες του Δήμου».  Σε προτάσεις του κ. Γιώργου Τσατήρη,του κ. Σωκράτη Δούκα και κ. Ν. Οικονόμου, για πρόληψη πολιτικής προστασίας: «Λυπάμαι, δεν έχω τις δυνατότητες». Οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι αναγνώρισαν το «τρέξιμο όλη μέρα» του κ. Μαρμαρινού , αν και αποδεικνύεται τρέξιμο και κούραση άνευ αποτελέσματος.

Ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Μούρτζης για το ίδιο θέμα: «Δεν καταδικάζουν αυτούς που γεμίζουν τους κάδους μόλις αδειάσουν. Αυτοί προσβάλουν την αισθητική του νησιού.  Αυτή τη στιγμή που μιλάμε κάποιοι γεμίζουν τους κάδους που μόλις αδειάσαμε».
Στην εισαγωγή του, εξέφρασε τη λύπη του για το μη σχηματισμό απαρτίας που συμβαίνει συχνά, όπως στην προηγούμενη πρόσκληση συνεδρίασης στις 27 Ιουλίου . «Απαράδεκτη συμπεριφορά, ενάντια στη δημοκρατία». Ο κ. Γιάννης Πούντος εντόπισε τις απουσίες στην πλειοψηφία και του πρότεινε …ενδοσκόπηση στην παράταξή του: «Μήπως κάνετε εσείς κάποιο λάθος;».

Πριν τις τοποθετήσεις όλων, συζητήθηκε το 1ο θέμα, η παραλαβή της μελέτης της περιφερειακής οδού της πόλης, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα μετά από  πολλές ερωτήσεις στον μελετητή κ. Χαραλάμπους. Εύλογο ερώτημα του κ. Φίλιππα Τζίτζη «Αν χρειάστηκαν 8 χρόνια για να παραλάβουμε τη μελέτη πόσα θα περάσουν  έως  την υλοποίηση του έργου

Μετά από μεγάλη συζήτηση αποσύρθηκαν τα θέματα 2 και 3 που αφορούν έγκριση μελέτης κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και κανονιστική πράξη για τους κοινόχρηστους χώρους, αφού ο κ. Νεκτάριος Λεούσης, ο κ. Γιάννης Ζορμπάς και πολίτες που βρέθηκαν στην αίθουσα, ζήτησαν δημόσια διαβούλευση. Η μελέτη του 2018 της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, μετά από πράξη θα ισχύει για όλο τον χρόνο και όχι για 4μηνο όπως ίσχυαν οι κανονισμοί που ψηφίζονταν από το Σώμα. Ο κ. Γιάννης Ζορμπάς είχε καταθέσει δυο επιστολές στο Δ.Σ. με επισημάνσεις του επί των θεμάτων, όπου χαρακτηρίζει ελλιπή και αστήρικτη την εισήγηση για την μελέτη.

Τα υπόλοιπα θέματα, 25 το σύνολο όλων, συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν.

Το 6ο θέμα, δεν ψήφισε η αντιπολίτευση που δεν συμφώνησε όλο το ποσό της ΣΑΤΑ να διατεθεί για τσιμεντοστρώσεις οδών.

Για την ένταξη στο πρόγραμμα «Φιλόδημος», ψηφίστηκε ομόφωνα αλλά  διατήρησαν τις επιφυλάξεις τους ο κ. Νεκτάριος Λεούσης και ο κ. Γιάννης Ζορμπάς.

Ανάμεσα στις συζητήσεις:

Συνεχίστηκε η κόντρα Δημάρχου – Νίκου Οικονόμου «να προσέχεις τα λόγια σου» είπε ωρυόμενος ο δήμαρχος, σχετικά με αναφορά που κατέθεσε ο  κ. Οικονόμου για παραποιήσεις στον προϋπολογισμό.

Ο κ. Φίλιππος Τζίτζης ρώτησε πώς άλλοι δήμοι αγοράζουν απορριμματοφόρα, μέσα από προγράμματα, με παράδειγμα τα Κύθηρα. Επίσης πρότεινε συναυλία υπέρ των πυρόπληκτων, όπου η κ. Κ. Σαλπέα ως πρόεδρος ΚΕΔΑ συμφώνησε να γίνει μετά το Φεστιβάλ Φιστικιού. Αναφέρθηκε στην αγανάκτηση των επιχειρηματιών της Σουβάλας που δέχονται  πρόστιμα από το Λιμεναρχείο επειδή καθυστερούν από το Λιμενικό Ταμείο  οι άδειες τους για χρήση  χώρου.

Το πρόβλημα της Σουβάλας έθιξε και ο κ. Ν. Οικονόμου και ρώτησε τι γίνετε με τους αγροτικούς γιατρούς. Ο Μεσαγρός είναι τρεις εβδομάδες χωρίς γιατρό, λόγω άδειας της αγροτικής ιατρού.

Η κ. Καίτη Σαλπέα διαβεβαίωσε ότι τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει ο παιδικός σταθμός στον Κοντό.

Ο κ. Νίκος Πούντος, ο κ. Ν. Λεούσης και ο κ. Ν. Πτερούδης κατηγόρησαν για καθυστέρηση τη δημοτική αρχή, να αποκτήσει το εξειδικευμένο προσωπικό που χρειάζεται η νέα δεξαμενή του Λεοντίου για να λειτουργήσει. «Είναι έτοιμη πάνω από έναν χρόνο, το γνωρίζατε αλλά δεν φροντίσατε».
Για άλλη μια φορά ο κ. Ν.  Πτερούδης ζήτησε τις απώλειες του νερού που ζητά συχνά και ο κ. Ν. Οικονόμου .

Η συνεδρίασε έληξε στις 12.00

Νέλλη Πετροπούλου

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.