ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Πρόσωπα του Κωνσταντίνου Μαυρακάκη στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας

Written by aeginalight

Πρόσωπα με πολλά πρόσωπα, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της έκθεσης του Κωνσταντίνου Μαυρακάκη. Ο καλλιτέχνης όμως επέλεξε η πρώτη του ατομική έκθεση, να μην έχει τίτλο.
Έτσι λοιπόν ο καθένας μας, επιλέγει ελεύθερα τον δικό τίτλο για τα έργα του Κωνσταντίνου, ανάλογα με τι βλέπει ή τι αισθάνεται μέσα από αυτά.
Ίσως μέσα από ανέκφραστα πρόσωπα, από χαρακτηριστικά ή το βλέμμα, να διακρίνει ψυχές χωρίς αντιστάσεις στην αυστηρότητα ή τη μοίρα. Αποτυπωμένα σπαράγματα, χαραγματιές πόνου, σωματικού ή ψυχικού, ασθένειας, εγκλεισμού ή βασανισμού. Ίσως, μόνο κενό. Σίγουρα, πρόσωπα που δεν συναντάμε συχνά ή αποφεύγουμε να κοιτάξουμε κατάματα και μόνο η τέχνη καταφέρνει να τα κάνει ελκυστικά.

 

Ο Κωνσταντίνος Μαυρακάκης ζει τον περισσότερο χρόνο του στην Αίγινα, που παραθερίζει και αγαπάει από μικρός. Χωρίς σπουδές στη ζωγραφική ζωγραφίζει κυρίως κεφάλια, δουλεύει με κάρβουνο και ακρυλικό, σε χαρτί, καμβά και ξύλο. Θα ήθελε να ασχοληθεί στο μέλλον και με την γλυπτική.

Μιλώντας ο ίδιος για τα έργα που εκθέτει σήμερα, τα περισσότερα των δυο τελευταίων ετών, μας είπε:

“Ζωγραφίζω μόνο κεφάλια ή αλλιώς πορτρέτα. Προσπαθούσα κάθε φορά να κάνω κάτι που δεν είχα κάνει πριν και να εξελίξω τα κεφάλια. Έφτασα σε ένα σημείο που θεώρησα ότι είναι έτοιμα να εκτεθούν.
Δεν υπάρχει μοντέλο, ούτε έχω εικόνα για το τι θα βγει στο τέλος. Ξεκινάω συνήθως από το κέντρο, τα μάτια, τη μύτη, το στόμα. Φτάνω σε μια έκφραση που αναγνωρίζω, μέσα μου, και δουλεύω πάνω σε αυτή την έκφραση που έχω βρει. Στη συνέχεια όμως τη χαλάω, τη χάνω. Προσπαθώ να γυρίσω πίσω να τη ξαναβρώ, αλλά δεν μπορώ και προχωράω σε άλλη. Έτσι κάθε κεφάλι μπορεί έχει μέσα του άλλα κεφάλια, προηγούμενα. Κεφάλια που έχω καταστρέψει και επάνω τους έχω χτίσει άλλα”.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου, με ωράριο 10:00 – 14:00 και  18:00 – 22:00.
Στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας, Σπύρου Ρόδη 16.

 

Νέλλη Πετροπούλου

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.