ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

Στα μονοπάτια της Γ. Κουλικούρδη και της Αιγιναίας

Written by aeginalight
Στον απόηχο της Γιορτής του Φιστικιού, θα αναφερθούμε στην όμορφη βραδιά που μας προσέφερε ο εκπαιδευτικός Νεκτάριος Κουκούλης στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου. Είναι αλήθεια ότι μέχρι σήμερα οι παρουσιάσεις για τις διαδρομές και τα μονοπάτια της ”μέσα” Αίγινας προέρχονταν συχνά και από ”ξενωμερίτες”. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχάσουμε τις δουλειές του Καθ. Γ. Μπήτρου και των μαθητών του για την καταγραφή των αλωνιών και άλλων υποδομών της αγροτικής παραγωγής.
 Δεν ξεχνάμε το έργο του Νεκτάριο- Εφραίμ Τζέραλντ, που πριν 30 χρόνια περπάτησε όλη την Αίγινα συνθέτοντας και συνδυάζοντας μύθους και διαδρομές, ζωντανεύοντας την παράδοση και το έργο της Γ. Κουλικούρδη. Ο Ν-Ε Τζέραλντ λάτρεψε την Αίγινα, όπως και άλλα 39 ελληνικά νησιά, που περπάτησε συγγράφοντας οδηγούς οι οποίοι όμως, δεν εκδόθηκαν ποτέ. Μαζί του ανακαλύψαμε πολλές υπέροχες διαδρομές, όπως και τις λιθοκατασκευές στην περιοχή του Μονόδενδρου , με αυτήν την πανοραμική θέα που σου κόβει την ανάσα, γύρω στο 2000.
Λίγο αργότερα με τον Κ. Ζαρόκωστα κατεβαίναμε την υπέροχη διαδρομή από την Χρυσολεόντισσα μέχρι το Ε.Κ.Π.Α.Ζ. γεμάτοι εκπλήξεις και ανακαλύψεις.
Στην συνέχεια ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών ενδιαφέρθηκε για τα παλιά μονοπάτια και αξιοποίησε το πρόγραμμα Μονοπάτια του Πολιτισμού της Ελληνικής Εταιρίας Πολιτισμού, καθαρίζοντας τα μονοπάτια με πολύ εργασία και χαρτογραφώντας διαδρομές. Έτσι με την βοήθεια του περιοδικού ”Πανόραμα” τα μονοπάτια των εσωτερικών διαδρομών της Αίγινας έγιναν γνωστά και αρκετές ομάδες Αθηναίων περιπατητών και συλλόγων τα επισκέπτονται κάθε χρόνο εκτός εποχής.
Στην Αίγινα μία μεγάλη αλλαγή ξεκίνησε με την διοργάνωση Ημιμαραθωνίου, (Αίγινα-Αγία Μαρίνα), του Ιδρύματος Best Costacos, όπου πεπειραμένος Μαραθωνοδρόμος προσέφερε τις γνώσεις του και τις επαφές του με αποτέλεσμα την μεγάλη συμμετοχή συλλόγων Μαραθωνοδρόμων από την Αττική. Η ευρεία συμμετοχή νέων αλλά και μεγαλύτερων δρομέων Αιγινητών απέδειξε ότι υπήρχε πλέον το ανθρώπινο δυναμικό της τοπικής κοινωνίας για την μετατροπή των παλαιών αγροτικών περιοχών του μόχθου, σε διαδρομές αναψυχής!
Η Ευαγγελία Ρεκλείτη που συμμετείχε επίσης με το γυμναστήριό της ανέπτυξε πλέον μία δραστήρια ομάδα την ” Ανάβαση”. Τα υπέροχα τοπία και οι διαδρομές που προβλήθηκαν στην παρουσίαση του Ν. Κουκούλη, όπως και οι πορείες που διοργανώθηκαν προσέλκυσαν μαζική συμμετοχή Αιγινητών ακροατών και κατόπιν περιπατητών. Παρακολουθήσαμε με βαθιά ικανοποίηση την παραπάνω παρουσίαση συνειδητοποιώντας ότι μόνον όταν οι Αιγινήτες δραστηριοποιούνται για την γνωριμία και στην συνέχεια για την διάσωση του τόπου τους, είναι δυνατόν να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Πεδίο δόξας λαμπρόν η ανακάλυψη και η αγάπη του ορεινού κι όχι μόνο, τοπίου της Αίγινας με την βαριά κληρονομιά φυσική και ιστορική, που τόσο έχει ανάγκη από υποστήριξη προβολή και προστασία.

                                                                                                              Αλέξης Κράους

 

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.