ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αρχαία λιμενικά έργα. Ξενάγηση σε ένα κρυμμένο θησαυρό

Written by aeginalight

Στα πλαίσια του εορτασμού στην Αίγινα των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, η Δέσποινα Κουτσούμπα μας προσκαλεί σε ξενάγηση στα βυθισμένα αρχαία λιμενικά έργα της Κολώνας. Απαραίτητα με μάσκα και βατραχοπέδιλα.
Σε ελάχιστο βάθος και εύκολα προσπελάσιμος, βρίσκεται ένας αρχαιολογικός θησαυρός για τον οποίο έχουμε ακούσει πολλά αλλά δει ελάχιστα ή και καθόλου.
Μια πρώτη γεύση στις παρακάτω φωτογραφίες © EEA – Lionel Roux που δημοσιεύονται για πρώτη φορά:

1. Στυλοβάτες νεωσοίκων του κρυπτού λιμένα, στην περιοχή της παραλίας της Αύρας.

Οι νεώσοικοι ήταν τα υπόστεγα στα οποία τράβαγαν τις τριήρεις για να τις προστατέψουν από τις καιρικές συνθήκες. Οι στυλοβάτες ήταν οι βάσεις στις οποίες ακούμπαγαν οι κολώνες των υποστέγων.

Όπως βλέπουμε στη φωτογραφία, το βάθος στο οποίο βρίσκονται σήμερα είναι πολύ μικρό, και αυτό οφείλεται στο ότι οι νεώσοικοι ήταν στην ξηρά. Ενώ λοιπόν η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει περίπου 2,5 μέτρα από την εποχή των λιμενικών έργων, οι στυλοβάτες των νεωσοίκων είναι σε βάθος λιγότερο του ενάμισι μέτρου και πολύ εύκολα προσβάσιμοι.

Τα δύο αρχαία λιμάνια της Αίγινας, το εμπορικό που παραμένει στη θέση του και το πολεμικό, στην Αύρα, προστατεύονταν από δύο τεράστιους κυματοθραύστες μήκους 300+ μέτρων, τον βόρειο στην περιοχή του Ξενοδοχείου Ναυσικά και τον νότιο που ξεκινούσε από το σημείο που σήμερα είναι ο κινηματογράφος Ακρογιάλι.

Ανάμεσα σε αυτούς τους κυματοθραύστες, υπήρχαν μια σειρά τεχνητών υφάλων που η κορυφή τους ήταν λίγο πιο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και λειτουργούσαν αποτρεπτικά στις επιθέσεις των πολεμικών πλοίων του εχθρού που κινδύνευαν, μια και η θέση τους ήταν γνωστή μόνο στους έμπειρους Αιγινήτες ναυτικούς, να τσακιστούν πάνω τους, ενώ οι τριήρεις των Αιγινητών μπορούσαν να ελιχθούν ανάμεσά τους.

Το Σάββατο και την Κυριακή θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά σε ξενάγηση τα σπουδαία αυτά έργα που περιμένουν να τα ανακαλύψουμε και να τα αναδείξουμε.

Πρόγραμμα ξεναγήσεων:

Σάββατο:
11:00, ραντεβού στην είσοδο της περίφραξης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αίγινας.
15:00, ραντεβού στο κέντρο της παραλίας της Κολώνας (κάτω από το “Ναυσικά”)
Κυριακή:
13:00 ραντεβού στην είσοδο της περίφραξης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αίγινας.
15:30, ραντεβού στο κέντρο της παραλίας της Κολώνας (κάτω από το “Ναυσικά”)

Παντελής Γιαννούλης

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.