ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δωρεάν εξέταση για τον καρκίνο του μαστού από τον Dr N.Κέλεση στην Κυψέλη

Written by aeginalight

Ο ιατρός Dr Νικόλαος Κέλεσης Χειρουργός Ογκολόγος, MD, PhD, SSAT, βρέθηκε σήμερα Τρίτη 13 Νοεμβρίου στο Κοινοτικό Κατάστημα της Κυψέλης, για να πραγματοποιήσει δωρεάν εξέταση και ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες της περιοχής και όχι μόνο.
Μια πρωτοβουλία του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κυψέλης και της Τοπικής Κοινότητας Κυψέλης.
Στο  Κοινοτικό Κατάστημα, ανοιχτό και φροντισμένο, τις ώρες της εξέτασης βρίσκονταν και οι δύο πρόεδροι, του Μορφωτικού Συλλόγου κ. Γεράσιμος Κοκκίνης και  της Τοπικής Κοινότητας κ. Κώστας Λορέντζος.  Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Λορέντζος, κάθε Τετάρτη λειτουργεί το Αγροτικό Ιατρείο και κάθε Πέμπτη έρχεται ανταποκριτής του ΟΓΑ.

Η εξέταση θα συνεχιστεί και αύριο Τετάρτη από τις 11.00 – 13.00 και 16.00 – 19.00.

Ζητήσαμε από τον ιατρό κ. Ν. Κέλεση μια σύντομη ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού:

“Ο καρκίνος του μαστού είναι ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο δεν αφορά μόνο τις γυναίκες και σε μικρό ποσοστό τους άντρες, αλλά αφορά και την κοινωνική πολιτική της κάθε χώρας. Και αυτό γιατί κάθε χρόνο ξοδεύονται από σοβαρές χώρες, τεράστια ποσά σε αυτό που λέμε εμείς οι γιατροί έγκαιρη πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση.

Σχετικά με την αιτιολογία της νόσου:
Η κληρονομικότητα αποτελεί έναν από τους κυριότερους αιτιολογικούς παράγοντες, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε παράγοντες  περιβαλλοντικούς, διατροφή και ογκογονίδια.

Συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού:
Ενώ παλαιότερα πιστεύαμε ότι παρουσίαζε μια μείωση, αντιθέτως τα σημερινά δεδομένα  είναι ανησυχητικά και έχουμε φτάσει στο σημείο να βλέπουμε ένα ποσοστό 7-9% του γυναικείου πληθυσμού να προσβάλλεται από τη νόσο αυτή.
Οι γυναίκες που έχουν κληρονομικό ιστορικό, εμφανίζουν τη νόσο με σχεδόν διπλάσια συχνότητα.

Συμπτωματολογία:
Η συμπτωματολογία δεν είναι  ειδική της νόσου, που σημαίνει ότι μπορεί να μην έχουμε συμπτώματα καθόλου και όταν εκείνα εμφανιστούν μπορεί να οφείλονται σε προχωρημένη νόσο.

Κλινική εξέταση και διαγνωστικές μέθοδοι:
Η προσεκτική από ειδικό γιατρό ψηλάφηση, η μαστογραφία, η μαγνητική τομογραφία του μαστού και το υπερηχογράφημα, αποτελούν  στο σύνολο τους ή από μόνες τους τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις.
Όταν διαγνωστεί ένας όγκος με τις παραπάνω μεθόδους, ο ιατρός προχωρά σε διαγνωστική παρακέντηση του όγκου με λεπτή βελόνα( FNAB) από την οποία διαπιστώνεται το είδος του όγκου.

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού :
Η χειρουργική αφαίρεση του όγκου του μαστού υπό τη μορφή της ολικής μαστεκτομής με ή χωρίς λεμφαδενική εκτομή της συστοίχου μασχάλης, συνιστά την θεραπεία εκλογής. Ανάλογα με το μέγεθος του όγκου και την έκτασή του, η ασθενής ακολούθως θα πρέπει ή μη να υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καρκίνος του μαστού εάν διαγνωστεί έγκαιρα είναι θεραπεύσιμος και ότι η πρόληψη θα πρέπει να αποτελεί το κυριότερο μέλημά μας.

Νέλλη Πετροπούλου

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.