ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

Σκέψεις και προοπτικές για τον Μαραθώνιο κι όχι μόνο

Written by aeginalight

Μεγάλη μέρα γιορτής του αθλητισμού σήμερα 11 Νοεμβρίου με την τέλεση του Κλασσικού Μαραθωνίου

Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια το Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και οι άλλοι Έλληνες διοργανωτές πολλαπλασίασαν τις εκδηλώσεις δρόμου στην Αθήνα με αποτέλεσμα την εντυπωσιακή μαζική συμμετοχή από όλη την Ελλάδα και βεβαίως από όλον τον κόσμο.
Χαρά Θεού η θέα των χιλιάδων δρομέων, μήνυμα ελπίδας για να αφήσουμε τους καναπέδες και να ασχοληθούμε με την υγεία μας!
Άραγε όλος αυτός ο κόσμος των δεκάδων χιλιάδων δρομέων και συνοδών, εσωτερικού και εξωτερικού, δεν θα ήταν καλό να συνδεόταν όχι μόνο, με το υπέροχο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, του τερματισμού, μοναδικό αντίγραφο του Αρχαίου Αθηναϊκού Σταδίου, που επαναμαρμαρώθηκε για την Αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και με το έξοχο δείγμα αθλητικής αρχιτεκτονικής, μοναδικό κι αυτό, Στάδιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, (Στάδιο Καλατράβα )…(;)

 

Γιατί άραγε αυτή η θαυμάσια κατασκευή δεν φαίνεται να προβάλλεται στο πλαίσιο του αθλητικού και ολυμπιακού τουρισμού , που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία στον διεθνή χώρο(;)
Στην Βαρκελώνη, προ 20ετίας, η επισκεψιμότητα των εγκαταστάσεων των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992, προσέλκυε ήδη 2 εκατ. ενδιαφερόμενους με τα ανάλογα έσοδα και προσελκύει ακόμη!

Ένα δεύτερο ερώτημα είναι γιατί άραγε, το Σπάρταθλο, αγώνας δρόμου πολύ πιο δύσκολος, δεν χαίρει ανάλογης προβολής ύστερα από τόσα χρόνια. Μάλιστα η προβολή του είναι μεγάλη ευκαιρία ανάδειξης των δύο αρχαίων πόλεων με τα δύο εντελώς διαφορετικά πρότυπα, δηλαδή, την Αθήνα με την Σπάρτη. Πρόκειται για ένα ακόμα παράδειγμα προς αξιοποίηση, που μπορεί να μας προσφέρει η αρχαία κληρονομιά!

Στην κατεύθυνση αυτή μπορούμε να προτείνουμε ακόμα, η Ημέρα του Μαραθωνίου της Αθήνας να εξελιχθεί λόγω Καλλιμάρμαρου, σε Ημέρα Γιορτής των Αρχαίων Σταδίων στον ελληνικό χώρο! Ίσως έτσι να δικαιωθεί και η επιλογή ονομασίας του Υπουργείου Αθλητισμού και Πολιτισμού…, που δεν βλέπουμε να ”παντρεύονται” συχνά!

 

Αλέξης Κράους

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.