ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας

Written by aeginalight
του Αλέξη Κράους
Διάσωση αρχαιοτήτων από τον πόλεμο του 40.
Παρασκευή 11 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, στο πλαίσιο του προγράμματος freeathens44 και θέμα την διάσωση των αρχαιοτήτων.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα της αρχαιολόγου-ξεναγού, το σύνολο των αντικειμένων και εκθεμάτων του Μουσείου θάφτηκεπροσεκτικά κάτω από τα υπόγεια και διεσώθη. Αντίθετα οι Γερμανοί, Ιταλοί και Βούλγαροι κατέκλεψαν αρχαιότητες στην Μακεδονία, την Θράκη και την Κρήτη. Μερικές από αυτές εμφανίζονται και σήμερα σε μουσεία της Γερμανίας και αποτελούν αντικείμενα διεκδίκησης.
Ανώνυμη η Αίγινα.
Είσοδος του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών: Στ΄αριστερά μας η πρώτη αίθουσα με τους Κούρους, η πρώτη αίθουσα του Μουσείου στην επίσκεψη. Δρασκελίζουμε λοιπόν με ένα πρώτο βήμα και μέσα στην αίθουσα ρίχνουμε μία πρώτη ματιά δεξιά μας, όπου ένας χάρτης του αρχαίου ελληνικού κόσμου αναφέρει όλα τα σημεία της χώρας από όπου προέρχονται εκθέματα του Μουσείου συνολικά. Όπως φαίνεται καθαρά στην φωτογραφία μας, περιέργως η Αίγινα είναι ανώνυμη…, πολλά χρόνια τώρα. Κι όμως εκθέματά της δεν λείπουν από τις συλλογές. Ίσως μικρή αβλεψία.

Το αρχαιότερο δείγμα ελληνικής γραφής.
Δίπλα ακριβώς, στο μισό μέτρο, μία μικρή βιτρίνα περιέχει ένα βάζο ύψους 15 εκ. της Γεωμετρικής εποχής. Ακριβώς δίπλα στον τοίχο, ένα επεξηγηματικό κείμενο με μικρά γράμματα, μας παρουσιάζει την σπουδαιότητα και την μοναδικότητα του κεραμικού. Πράγματι, γύρω από τον λαιμό του αρχαίου δοχείου είναι χαραγμένο στα αρχαία ελληνικά ένα κείμενο που μαρτυρεί ότι το δοχείο είναι βραβείο σε διαγωνισμό χορού. Πρόκειται για το αρχαιότερο δείγμα ελληνικής γραφής που έχει βρεθεί μέχρι τώρα. Μάλιστα το κείμενο αναφέρεται σε καλλιτεχνικό διαγωνισμό χορού και όχι σε εμπορική πράξη. Αποτελεί τεράστιας σημασίας δείγμα γραφής της αρχαίας ελληνικής, ήδη πολιτιστικό , μοναδικό και εντελώς παραγκωνισμένο.

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.