ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τούλα Ζορμπά: Η Αίγινα Κέντρο Πολιτισμού

Written by aeginalight

Η Αίγινα είναι ένα νησί που διατηρεί ακόμα το νησιώτικο χαρακτήρα και είναι προικισμένο με ποικίλη φυσική ομορφιά, με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, με ιστορία που ξεκινά από τη Νεολιθική εποχή και πολιτισμό.
Αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της είναι αναξιοποίητα αν και με την αύρα που αποπνέουν και σε συνδυασμό με την κοντινή απόσταση στην Αθήνα, προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες .

Έρχονται οι επισκέπτες και φεύγουν γοητευμένοι μεν από τη φυσική ομορφιά του νησιού αλλά με απογοήτευση από την εικόνα εγκατάλειψης των Καποδιστριακών κτηρίων που είναι κλειστά καιδεν μπορούν να τα επισκεφτούν.

Πηγαίνουν στην Παλιαχώρα, τη γνωστή ως Βυζαντινή Καστροπολιτεία της Αίγινας και φεύγουν με αισθήματα λύπης και αγανάκτησης , βλέποντας τα εναπομείναντα περίπου 30 εκκλησάκια υπό κατάρρευση ανάμεσα σε ξερά χόρτα και σκουπίδια.

Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι η Αίγινα είναι η Πρώτη Πρωτεύουσα του νεώτερου Ελληνικού κράτους. Ποτέ δεν έγινε μία ευρεία καμπάνια για να αναδειχθεί η ιστορία και ο πολιτισμός της.

Έχουμε πολιτιστικούς -μορφωτικούς συλλόγους με εκπληκτικό έργο,οι οποίοι όμως δεν έχουν καμμία στήριξη από το Δήμο και την ΚΕΔΑ.

Δρώμενα και λαογραφικά έθιμα ,όπως ο Λειδινός στην Κυψέλη , η άφιξη της Αφαίας Δίκτυνας στην Αγία Μαρίνα , ο χορός της Λαμπρής στην Παλιαχώρα ,ο παραδοσιακός Αιγινήτικος γάμος , τα οποία δεν είναι ευρέως γνωστά.

Παραδοσιακές τέχνες ,όπως η αγγειοπλαστική και το κοπανέλι ,που τείνουν προς εξαφάνιση Αρχαία Μνημεία ,όπως ο ξακουστός Ναός της Αφαίας ,που είναι πνιγμένα στο βαθύ σκοτάδι .

Ο μουσικός σύλλογος “ Μούσα” που καλύπτει με εντυπωσιακό τρόπο μουσικά τις επίσημες εκδηλώσεις στο νησί. Οι δάσκαλοι μουσικής διδάσκουν τα παιδιά μουσική δωρεάν και προσφέρουν το θεάρεστο έργο τους χωρίς την παραμικρή βοήθεια εκτός από την περίοδο , που ήταν Δήμαρχος ο Π. Κουκούλης, ο οποίος και στήριξε την ίδρυσή του το 2012.

Ποιητικές και λογοτεχνικές βραδιές πνευματικών ανθρώπων χωρίς καμία στήριξη από την ΚΕΔΑ, που μόνο επί πληρωμή τους παραχωρείται η αυλή του Λαογραφικού Μουσείου.

Μουσείο Καπράλου ανενεργό και γενικώς αναξιοποίητα τα έργα ντόπιων Ζωγράφων και Γλυπτών με έμπνευση το νησί μας.

Λαογραφικό Μουσείο , το οποίο χρήζει συντήρησης.

Όλα τα ανωτέρω δεν έχουν αναδειχθεί πανελληνίως, δεν υποστηρίζονται και δεν έχει γίνει προσπάθεια. από το Δήμο για την κληρονομιά της πολιτιστικής μας παράδοσης στις νεώτερες γενιές.
Όμως παρά τις δυσκολίες η πνευματική και καλλιτεχνική ζωή είναι έντονη στηριζόμενη μόνο στον εθελοντισμό των μελών των συλλόγων και των πολιτών.
Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών. Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας , Φεστιβάλ Φιστικιού.
Θεατρικές παραστάσεις στο Δημοτικό θέατρο , στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου ή σε αίθουσες σχολείων. Χορευτικά τμήματα. Φωτογραφικό εργαστήρι. Φιλολογικό Καφενείο.
Χορωδία, Μαθήματα κοπανελιού. Αναβίωση εθίμων . Ανοικτό Ελεύθερο Πανεπιστήμιο , το οποίο είναι μια πιλοτική κίνηση από μένα με τη συμπαράσταση της ΕΕΦ στον Πολυχώρο-Μουσική Σκηνή ΠΑΝΤΑΡΕΙ .

Η Αίγινα έχει πνευματική και πολιτιστική δυναμική.

Η Αίγινα μπορεί να γίνει ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ εφόσον αποκτήσει τη στήριξη του ΔΗΜΟΥ και της ΚΕΔΑ.

Χρειάζεται γι αυτό μια ολοκληρωμένη στρατηγική:
Με την επισκευή επιτέλους και τη λειτουργία των Καποδιστριακών Κτηρίων
Με την ολοκλήρωση της επισκευής τμήματος του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου -Φυλακές ώστε να δημιουργηθούν αίθουσες συνεδρίων ,εκπαιδευτικών δράσεων και πνευματικών εκδηλώσεων
Με την ολοκλήρωση της ένταξης του Μουσείου Καπράλου στην Εθνική Πινακοθήκη και επέκταση αυτού.
Με τον φωτισμό των αρχαίων μνημείων και των πολλών αρχαιολογικών χώρων που κάποιοι προέρχονται από τη Νεολιθική εποχή.
Με αξιοποίηση κονδυλίων. Να διεκδικήσουμε το νέο ΕΣΠΑ 2021-27
Με διαβούλευση με τους πολιτιστικούς ,κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς .
Με συνεργασία με τις απαραίτητες κρατικές υπηρεσίες
Με συνεργασία άλλων μεγάλων Πολιτιστικών φορέων στην Ελλάδα και εξωτερικό.
Με συνέργειες μεταξύ πολιτισμού και άλλων τομέων ,όπως η ιστορία,η εκπαίδευση,η γαστρονομία , ο αθλητισμός κ.α.

Τελειώνοντας …… Πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η κινητοποίηση των νέων και η συμμετοχή τους σε πολιτιστικές και δημιουργικές δραστηριότητες . Με στόχο τη δημιουργία μιας νέας γενιάς δημιουργών και θεατών. Χρειάζεται όμως γι αυτό η παιδεία και η ενθάρρυνση από το σπίτι και το σχολείο.

Δήμητρα (Τούλα) Ζορμπά 
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Αίγινας
“Αίγινα Μπορείς”


Η Δήμητρα (Τούλα) Ζορμπά μετά από 30 χρόνια εργασίας και θέσεων ευθύνης στα πιο νευραλγικά τμήματα της Εμπορικής Τράπεζας Dealing room, Risk Management και Σύμβουλος Επενδύσεων.

Μετά από επίσης 30 χρόνια κοινωνικής προσφοράς από ηγετικές θέσεις Αθηναϊκών ομίλων διεθνούς εμβέλειας.
Μετά από έντονη πνευματική και κοινωνική ζωή και δραστηριότητα εγκαταστάθηκε μετά τη συνταξιοδότησή της μόνιμα στην Αίγινα, στο οικογενειακό σπίτι της δεκαετίας του 1960, το οποίο επέκτεινε, κοντά στη φύση και τη θάλασσα που αγαπά. Την ενέργεια ,την εμπειρία της, τις γνώσεις της αποφάσισε να τις προσφέρει δημιουργικά στο νησί.
Μετά από χρόνια εθελοντικών δράσεων στην Αίγινα, διεκδικεί μία θέση Δημοτικού Συμβούλου με το συνδυασμό Αίγινα Μπορείς με τον υποψήφιο Δήμαρχο Π. Κουκούλη, για να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει περισσότερα στον τόπο της.

 

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.