ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Eyewitness / Γιάννης Μπεχράκης στο ΚΠΙΣΝ

Written by aeginalight

Μια συλλογή των πιο δυνατών φωτογραφιών του πολυβραβευμένου Έλληνα  φωτορεπόρτερ του Reuters, Γιάννη Μπεχράκη, φιλοξενείται στο Αίθριο του 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έως τις 31 Αυγούστου 2019, και αξίζει να την επισκεφθεί όποιος βρεθεί στην Αθήνα.

Όπως αναφέρει στο πρόγραμμα το ΚΠΙΣΝ:

Τριάντα χρόνια φωτοδημοσιογραφίας, διακρίσεων και βραβείων, τριάντα χρόνια παρουσίας του Γιάννη Μπεχράκη στα γεγονότα που πλέον ονομάζουμε «σύγχρονη ιστορία» την ώρα που αυτή γραφόταν. Μια συλλογή με εβδομήντα από τις πιο δυνατές και επιδραστικές φωτογραφίες του Έλληνα φωτοδημοσιογράφου, η οποία πλαισιώνεται από video με ομιλίες και συνεντεύξεις του Γιάννη Μπεχράκη κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης φωτογραφικής πορείας του με τις πιο σημαντικές σκέψεις του για τη φωτογραφία και τον κόσμο“.

Ο Γιάννης Μπεχράκης γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα, εργάστηκε για 30 χρόνια ως φωτογράφος – επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters στην Ελλάδα. Τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ για τον τρόπο που ο ίδιος και η ομάδα του κάλυψαν την ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση. Πέθανε στις 2 Μαρτίου του 2019.
Στην έκθεση Eyewitness στο ΚΠΙΣΝ, κυριαρχεί η εμβληματική φωτογραφία του “Ειδωμένη 2015“, όπου ένας Σύρος πρόσφυγας κρατά  αγκαλιά την κόρη του και περπατάει με βροχή στη μέση του δρόμου, φορώντας μια αυτοσχέδια μπέρτα από μαύρη σακούλα σκουπιδιών.

Ο ίδιος ο φωτογράφος σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» είχε πει για αυτή την φωτογραφία:
«Λέω μάλιστα πολλές φορές χαριτολογώντας ότι με αυτή τη φωτογραφία απέδειξα ότι οι σούπερ ήρωες δεν υπάρχουν μόνο στη φαντασία μας. Υπάρχουν και στη ζωή. Μπορεί να είναι ένας απλός άνθρωπος χωρίς μόρφωση, ένας φτωχός, ένας ζητιάνος, κάποιος που δεν του δίνεις ενδεχομένως καμία σημασία. Έρχεται όμως μια στιγμή που αυτός ο άνθρωπος θα κάνει μια πράξη τόσο δυνατή, που θα σε αφήσει άναυδο με την ομορφιά της»
…«Όταν είδα αυτή την εικόνα πέρυσι, στις 10 του Σεπτέμβρη, αυτό τον άντρα να κρατά την κόρη του, μου φάνηκε σαν τον Σούπερμαν. Έχει σκεπαστεί με αυτή τη σακούλα σκουπιδιών που μοιάζει με μπέρτα του Σούπερμαν. Είναι Σύρος. Φιλάει την κόρη του και μου δημιούργησε την αίσθηση του οποιουδήποτε πατέρα που προστατεύει το παιδί του. Περπατώντας στη θύελλα για να φτάσει στο όνειρο. Ήταν μια εκπληκτική μέρα».
Η έκθεση  λειτουργεί καθημερινά ως τις 31/08, μεταξύ 09.00 – 22.00

Νέλλη Πετροπούλου

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.