ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Ξενάγηση στον μοναδικό Κρυπτό Λιμένα της Αίγινας

Aegina Harbour Project
Written by aeginalight
του Αλέξη Κράους
Μετακινούμενοι ποντισμένοι-κατασκευασμένοι λιθοσωροί, αμυντικοί πύργοι του στρατιωτικού λιμένα, νεώσοικοι, χώροι φύλαξης για τις τριήρεις.
Όπως είχε προαναγγείλει η υπεύθυνη της αρχαιολογικής έρευνας του “Αίγινα Harbour project 2019-2023”,  Δ. Κουτσούμπα, το πρωινό του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου, αφιερώθηκε στην ξενάγηση των ενδιαφερομένων στον χώρο της ανασκαφής.
Να λοιπόν που καμιά σαρανταριά άτομα,- άνδρες, γυναίκες, κορίτσια και παιδιά-, με τα βατραχοπέδιλα και τις μάσκες τους, επωφελήθηκαν από την άριστη καθοδήγηση της αρχαιολόγου, με μεγάλο ενθουσιασμό.
Μπροστά στα έκπληκτα μάτια των συμμετεχόντων, η αρχαιολόγος παρουσίασε την ιδιαίτερα μακρόχρονη και πλούσια ιστορία του Αρχαίου Λιμένα της Αίγινας, τονίζοντας όμως τις πρόσφατες καταστροφές από την επικάλυψη του τσιμέντου στο μεγαλύτερο μέρος του εμπορικού Αρχαίου Λιμένα.
Εξήγησε πως εκεί μπροστά από την Αύρα, στα βραχάκια που σήμερα φυλάσσουν επιμελώς οι επίμονοι αχινοί, βρίσκονται βυθισμένοι πλέον στα αβαθή, οι νεώσοικοι, οι χώροι φύλαξης των αρχαίων πολεμικών σκαφών, που κυριάρχησαν κάποτε στην Ναυμαχία της Σαλαμίνας, των περίφημων τριηρών. Εξ’ άλλου εξήγησε ότι δυτικά της Κολώνας, ο επόμενος κόλπος αποτελεί και αυτός μέρος του αρχαίου λιμενικού συστήματος και διαθέτει εντυπωσιακές υποδομές.

Ακολουθώντας τα βραχάκια υπολείμματα του αρχαίου αμυντικού τείχους του Κρυπτού Λιμένα, οι επισκέπτες-κολυμβητές, έφτασαν στην έξοδο του Λιμένα που στην αρχαιότητα ήτανε πλαισιωμένη από δύο αμυντικούς πύργους, που διέθεταν περίπλοκα συστήματα και έκλειναν με αλυσίδα. Το σύνολο αυτό ονομάζονταν ”κλειστός λιμήν” και υπήρχε σε όλα τα στρατιωτικά αρχαία λιμάνια.

Τονίζουμε ότι η διαδικασία ξενάγησης γενικά στις αρχαιολογικές ανασκαφές είναι σχετικά σπάνια! Ακόμη περισσότερο όσον αφορά τις ενάλιες ανασκαφές. Για τον λόγο αυτό η ξενάγηση στον Κρυπτό Λιμένα αποτελεί μέρος των σπουδαίων καινοτομιών που χαρακτηρίζουν την επιστημονική διαδικασία και εκμετάλλευση της συγκεκριμένης ανασκαφής. Η πρωτοπορία στην έρευνα και την εκλαΐκευση συνδυάζεται εδώ με την μοναδικότητα της περίπτωσης του Κρυπτού Λιμένα, όπως ειδικά τον ονομάζει ο Παυσανίας και του συνόλου του αμυντικού συστήματος του, που δεν έχει το ταίρι του πουθενά στην Μεσόγειο, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, όπως υπογράμμισε η αρχαιολόγος.

Κάποιες αιγινήτισσες που ξεναγήθηκαν, θυμήθηκαν τις βουτιές που έκαναν στον χώρο όταν ήταν παιδιά! Αυτός όμως ο χώρος παραμένει ανοιχτός σε όλους σήμερα, χωρίς περιορισμούς, ενώ οι ερευνητικές εξελίξεις αναπτύσσονται και τον ανασύρουν από την λήθη…

 

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.