ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συντήρηση των τοιχογραφιών του Σανταντόνιο από την Κυριακή Χριστακοπούλου

Written by aeginalight

Η ζωγράφος Κυριακή Χριστακοπούλου, σύζυγος του αείμνηστου ζωγράφου Γιάννη Σανταντόνιο, ξεκίνησε φέτος το καλοκαίρι με δική της πρωτοβουλία την συντήρηση των τεσσάρων δεξαμενών νερού του Δήμου Αίγινας, που μαζί φιλοτέχνησαν αφιλοκερδώς, στον κεντρικό δρόμο των ορεινών οικισμών.

Οι υπαίθριες τοιχογραφίες έντυσαν με χρώμα το γκρίζο των δεξαμενών από το 2008 και αποτελούν πλέον χαρακτηριστικό του τόπου, αλλά και μια ευχάριστη έκπληξη για τους περαστικούς.
Η Κυριακή Χριστακοπούλου ξεκίνησε τη συντήρηση φέτος τον Ιούλιο, με μια διακοπή τον Αύγουστο και συνεχίζει από τέλος Σεπτέμβρη το σημαντικό έργο της, έχοντας ήδη ολοκληρώσει τις τρεις δεξαμενές. Όσοι ανηφορίζουν από την Λεύκη προς το Ανιτσαίο αυτές τις μέρες, θα την συναντήσουν εκεί με τα χρώματα και τα πινέλα της, να “πολεμά” τη φθορά. Αρκετοί είναι εκείνοι οι οδηγοί που σταματούν με ενθουσιασμό, για να τη συγχαρούν.

Την συναντήσαμε στη δεξαμενή με το ποδήλατο και όπως μας είπε στην κουβέντα μας: “Οι τοιχογραφίες έχουν να συντηρηθούν τέσσερα χρόνια, από τότε που αρρώστησε ο Γιάννης. Τις συντηρούσαμε μόνοι μας κάθε χρόνο, με δικά μας έξοδα.  Είναι το δώρο του Γιάννη στο νησί και εγώ συντηρώ αυτό που πρόσφερε ο Γιάννης. Όμως είναι πολύ δύσκολο να το κάνω μόνη μου. Θα έπρεπε ο δήμος να αναλάβει τη συντήρηση με έναν συντηρητή και εγώ όσο μπορώ να βοηθάω.  Σίγουρα οι τοιχογραφίες έχουν διάρκεια ζωής, αλλά η τακτική συντήρηση την παρατείνει”.

Σε κάποιες δεξαμενές οι γείτονες δείχνουν να εκτιμούν την προσφορά του Γιάννη Σανταντόνιο και φροντίζουν την καλή εικόνα του περιβάλλοντα χώρου ώστε να αναδειχθεί το έργο, όπως με κόψιμο των ξερόχορτων κλπ.
Στη δεξαμενή που είναι αφιερωμένη στο ΕΚΠΑΖ,  δεν έχει ολοκληρωθεί η συντήρηση εκεί, η ζωγράφος διαπίστωσε διαρροή νερού από ρωγμή στο τοιχίο, η οποία εκτός των άλλων, καταστρέφει και την τοιχογραφία.

Όσοι γνωρίσαμε τον ζωγράφο Γιάννη Σανταντόνιο χαιρόμαστε που  συναντάμε τα έργα του στην καθημερινότητά μας, όπως στις δημόσιες δεξαμενές, στο Κέντρο Υγείας και στο Νοσοκομείο.

Ευχόμαστε στην Κυριακή Χριστακοπούλου, καλή συνέχεια στην συντήρηση των δεξαμενών και μακάρι κάποτε εκπληρωθεί η επιθυμία του ζωγράφου για έναν λιτό φωτισμό τους.

Νέλλη Πετροπούλου

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.