ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Για την «απώλεια» της δασκάλας Ελένης Κάτσα

Written by aeginalight

Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ 2ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ

«Έφυγε»  από κοντά μας στις 24 Απριλίου 2020 σε ηλικία 91 ετών,  η δασκάλα Ελένη Κάτσα.  Το  εκπαιδευτικό  ξεκίνημα της κυρίας Ελένης αρχίζει  το 1950  σε ιδιωτικό σχολείο στην Αθήνα, ενώ το επίσημο ξεκίνημα στο Δημόσιο σχολείο αρχίζει το 1954 στα  ορεινά  χωριά της Καρδίτσας (Ανάβρα και Λεοντάρι). Το 1960 επιστρέφει στο τόπο της την Αίγινα και στο 1/θεσιο Δημοτικό Σχολείο της Χλόης. Τη δεκαετία του 1970 η Ελένη Κάτσα δίδαξε σε πολλές περιοχές εκτός της Αίγινας (κυρίως στη Μακεδονία),λόγω των  επαγγελματικών υποχρεώσεων  του συζύγου της, στρατιωτικού, Αντώνη Λορέντζου. Έτσι είχε την τύχη να γνωρίσει πολλά μέρη της Ελλάδας και πολλούς μαθητές από διαφορετικές περιοχές. Η επιστροφή της στην Αίγινα  το 1979 την βρίσκει στα κεντρικά σχολεία του νησιού: αρχικά στο 1ο Δημοτικό και στη συνέχεια για αρκετά  χρόνια στο 2ο Δημοτικό, ως Διευθύντρια. Η εκπαιδευτική της πορεία  ολοκληρώνεται το 1984 στο Δημοτικό σχολείο της Κυψέλης, όπου ως Δ/ντρια  έχει σημαντική συμβολή, μαζί με τον τότε πρόεδρο Σακελλίων Νίκο  και άλλους παράγοντες, στη  δημιουργία του Γυμνασίου της Κυψέλης.

Η Ελένη Κάτσα ήταν από τις δασκάλες εκείνες,  που στους δύσκολους καιρούς της μεταπολεμικής Ελλάδας, έδωσε τον αγώνα  μαζί με όλους τους εκπαιδευτικούς εκείνης της γενιάς, όχι μόνο για τη μόρφωση των παιδιών, αλλά και για το χτίσιμο μιας νέας κοινωνίας. Γι’  αυτό ο αγώνας τέτοιων εκπαιδευτικών,  αποτελεί παράδειγμα μίμησης για τις νεώτερες γενιές.

Οι εκπαιδευτικοί του νησιού, οι παλιοί συνάδελφοί της που έζησαν μαζί της, αλλά και οι νεώτεροι που  είχαν την τύχη να τη γνωρίσουν εκτός τάξης και κυρίως οι πολυπληθείς μαθητές της στο νησί, θα τη θυμούνται με αγάπη και ευγνωμοσύνη.

Αντί στεφανιού το 2ο Δημοτικό σχολείο, το σχολείο στο οποίο εργάστηκε  για αρκετά χρόνια , θα προσφέρει χρήματα ή τρόφιμα, στο συσσίτιο του Λεούσειου Ιδρύματος.

Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ 2ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.