ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Λεμονάκι μυρωδάτο!

Written by aeginalight

της Λένας Μαρίνη

Έφτασε ο καιρός που γέμισε η λεμονιά σας λεμόνια και δεν ξέρετε τι να τα κάνετε; Σήμερα θα σας δώσω ιδέες και δυό πανεύκολες συνταγές!

Ξεκινάμε λοιπόν την λίστα “τι μπορώ να κάνω με τόσα πολλά λεμόνια”:

  • Σπιτική δροσιστική λεμονάδα
  • Λεμοντσέλο
  • Γλυκό του κουταλιού
  • Μαρμελάδα
  • Μους λεμονιού
  • Λέμον Πάϊ

Η λίστα είναι πραγματικά ατελείωτη… μπορείτε να παρασκευάσετε δεκάδες είδη γλυκισμάτων. Κι αν στο τέλος και πάλι περισσέψουν λεμόνια, στύψτε τα και βάλτε τον χυμό τους σε παγοθήκες ώστε να έχετε χυμό για το φαγητό ή τα κοκτέιλ σας το καλοκαίρι.

Ας πάμε λοιπόν στις σημερινές μας συνταγές

Λεμοντσέλο 

Υλικά:

6-7 λεμόνια

750 ml βότκα

700 γρ ζάχαρη

1250 γρ νερό

Εκτέλεση:

Πλένουμε πολύ καλά τα λεμόνια μας και με ένα πίλερ αφαιρούμε λεπτές κίτρινες φλούδες. Προσοχή μην πιέζεται πολύ το πίλερ διότι θα πάρει μαζί και το λευκό μέρος της φλούδας που πικρίζει.

Τοποθετούμε τις φλούδες μαζί με την βότκα σε μια κανάτα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για 5 ημέρες σε ένα σκιερό μέρος στην κουζίνα μας.

Την έκτη ημέρα φτιάχνουμε ένα σιρόπι με το νερό και την ζάχαρη και το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.

Σουρώνουμε τις βότκα και πετάμε τις φλούδες.

Αναμιγνύουμε καλά τη βότκα με το σιρόπι και γεμίζουμε τα μπουκάλια μας. Διατηρείται στο ψυγείο για περίπου έναν χρόνο. Πίνεται πάντα παγωμένο.

Συμβουλή 

Εάν προτιμάτε το λεμοντσέλο σας πιο δυνατό και λιγότερο γλυκό χρησιμοποιήστε τα ¾ από το σιρόπι σας.

Μαρμελάδα λεμόνι

Η συγκεκριμένη συνταγή δεν ακολουθεί το κλασικό αγγλικό πρότυπο της μαρμελάδας όπου χρησιμοποιούνται φλούδες και σάρκα λεμονιού. Εδώ θα χρησιμοποιήσουμε μόνο την σάρκα αφού αφαιρέσουμε πολύ προσεκτικά τα άσπρα στοιχεία του φλοιού και τα κουκούτσια. Να θυμάστε ότι τα άσπρα μέρη του λεμονιού είναι αυτά που δίνουν την χαρακτηριστική πικράδα στις παρασκευές μας.

Η συγκεκριμένη μαρμελάδα ταιριάζει υπέροχα με μια πανακότα, μπαίνει σε μια πάστα φλώρα και αν και ακούγεται παράξενο δένει υπέροχα με ένα πλατό κίτρινων τυριών.

Υλικά:

900 γρ σάρκα λεμονιών πολύ καλά καθαρισμένες

1000 γρ λευκή ζάχαρη

100 γρ νερό

Εκτέλεση:

Τοποθετούμε όλα μας τα υλικά σε μια κατσαρόλα και σιγοβράσουμε μέχρι να αρχίσει να συμπηκνώνεται ελαφρά. Πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ και συνεχίζουμε για λίγο ακόμη το βράσιμο μέχρι να δέσει η μαρμελάδα μας. Το εύκολο τεστ για να δείτε πότε είναι έτοιμη είναι να βάλετε μια κουταλιά σε ένα πιάτο και να τραβήξετε μια γραμμή με το κουτάλι. Εάν παραμένει το αυλάκι στη μέση της μαρμελάδας τότε αυτή είναι έτοιμη.

Συμβουλή: μην ξεχάστε να αποστειρώσετε τα βαζάκια σας βράζοντάς τα σε καυτό νερό για λίγα λεπτά μαζί με τα καπάκια τους.

Γεμίζουμε τα καυτά βαζάκια με την καυτή μαρμελάδα και τοποθετούμε ανάποδα για 24 ώρες. Με αυτόν τον τρόπο η μαρμελάδα σας μπορεί να φυλαχθεί εκτός ψυγείου για έναν περίπου χρόνο.

Καλή σας επιτυχία!!!

Η Λένα Μαρίνη δηλώνει ερασιτέχνης μαγείρισσα, απόφοιτη του Δ. ΙΕΚ Αίγινας με ειδικότητα Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας, της αρέσει να ανακαλύπτει νέα γαστριμαργικά σύνορα και μετά να …πειράζει τις συνταγές αναμιγνύοντας υλικά και κουλτούρες, ανοίγοντας έτσι διαύλους επικοινωνίας που ξαφνιάζουν ευχάριστα τους ομοτράπεζούς της…

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.