ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σίμων ο Κυρηναίος- Ο άνδρας που κουβάλησε τον σταυρό του Ιησού

Written by aeginalight

Αρχίζει το πραγματικό μονοπάτι του σταυρού. O Ιησούς όμως συντετριμμένος καταρρέει

Κατά Μάρκον Ευαγγέλιον 15, 20-21

Αρχίζει το πραγματικό μονοπάτι του σταυρού. O Ιησούς όμως συντετριμμένος καταρρέει κάτω από το βάρος του σταυρού του ατιμωτικού θανάτου και του μαρτυρίου του.
Πρώτος από εκείνους που επιστρέφουν μεταννοούντες στον Θεό. Εκείνος που είπε: «Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν άρον τον σταυρόν αυτού και ακολουθεί μοι» ανοίγει σήμερα πρώτος τον δρόμο.
Ο Ιησούς μεταφέρει το σταυρό του,

Αλλά κανείς από τους ηγαπημένους μαθητές δεν βρίσκεται πίσω του: Έφυγαν όλοι, εκρύβησαν από τον φόβο. Όμως υπάρχει ένας Ιουδαίος ο Σίμων ο Κυρηναίος που επέστρεψε σήμερα στη γη του Ισραήλ, στις πύλες της Ιερουσαλήμ. Γυρνάει άραγε στο σπίτι του; Ανεβαίνει στο Ναό για το Πάσχα; Δεν γνωρίζει τίποτε για τον Ιησού, ούτε για τα τεκταινόμενα.
ΟΙ φρουροί τον πλησιάζουν, τον υποχρεώνουν να μεταφέρει τον σταυρό, έναν σταυρό που δεν είναι δικός του, τον σταυρό του Κυρίου. Εκείνον μόνον από το πλήθος που παρακολουθεί. Έναν Ιουδαίο, ακόμη έναν Ιουδαίο. Ο Σίμων δεν αρνείται ούτε κρύβεται στο πλήθος για να φύγει, υποχρεώνεται να κουβαλήσει-όπως τόσοι ανάμεσά μας-ένα σταυρό που δεν είναι δικός τους, χωρίς να γνωρίζουν ότι κουβαλούν τον σταυρό του Κυρίου τους…όπως τόσοι που δεν γνωρίζουν ούτε το όνομα του σταυρού, στην καθημερινή κούραση, την δυστυχία και τον πόνο της ζωής.

Eustache Le Sueur (1617-55) Louvre, Paris

 

Πόσοι Σίμωνες Κυρηναίαοι μέσα στον κόσμο: Ίσως και να μην είναι χριστιανοί, ίσως να μην γνωρίζουν τον Χριστό, αλλά είναι άνθρωποι που αναγνωρίζουν στον πόνο του άλλου την δική τους ανθρώπινη υποχρέωση, φτωχοί άνθρωποι που βοηθούν φτωχούς ανθρώπους. Ο Σίμων δέχεται να άρει εκείνο τον Σταυρό, τον Σταυρό ενός αγνώστου από συμπάθεια σ’ εκείνο τον συντετριμμένο άνθρωπο που κατέρρευσε εμπρός του. Στο Πρόσωπο του Ιησού αναγνωρίζει έναν άλλον συνάνθρωπόν του, ημιθανή, καταδικασμένο, βασανισμένο, κυνηγημένο: έναν άνθρωπο που χρειάζεται βοήθεια.

Μιά μέρα ο Κύριος θα θυμηθεί αυτή την βοήθεια που αυτοί προσέφεραν στον συνάνθρωπο, για τον σταυρό που βοήθησαν να κουβαληθεί. Τότε θα του απαντήσουν: «μα πότε Κύριε σε βοηθήσαμε να άρεις τον Σταυρόν Σου;» Ο δέ Κύριος θα τους πει: «κάθε φορά που κουβαλήσατε τον σταυρό ενός εκ των ελαχίστων τον ιδικόν μου Σταυρόν άρατε ως άλλοι Σίμωνες Κυρηναίοι».

πηγή: agioritikesmnimes.blogspot.com

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.