ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Ο Γέρος και η Θάλασσα

Written by aeginalight

Στις 4 Μαίου του 1953 ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ για το έργο του Ο Γέρος και η Θάλασσα,

Στις 4 Μαίου του 1953 ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ για τη νουβέλα του Ο Γέρος και η Θάλασσα, που πολλοί το χαρακτηρίζουν ως το σημαντικότερο συγγραφικό του έργο.
Ο Σαντιάγο, ένας γέρος μοναχικός ψαράς που οι άλλοι θεωρούν γρουσούζη, θα δώσει τη μεγαλύτερη κι ίσως την τελευταία μάχη του με τον μεγάλο ξιφία στα ανοιχτά της Κούβας. Θα χρησιμοποιήσει όλη τη μαστοριά, το μυαλό και την τέχνη του. Τρεις μέρες θα κρατήσει η μάχη κι ο Σαντιάγο θα νικήσει. Όταν, αργά την τρίτη νύχτα, θα μπει στο λιμάνι, δίπλα στη μικρή του βάρκα θα πλέει μονάχα το άσπρο κόκαλο από το τεράστιο ψάρι που καταβρόχθισαν στη διαδρομή τους οι καρχαρίες.
Μια σημαντική στιγμή της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ένα από τα αξεπέραστα έργα του μεγάλου νομπελίστα συγγραφέα, το σπουδαιότερο ίσως κείμενο που γράφτηκε ποτέ για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, λέει το οπισθόφυλλο των εκδόσεων Πολιτεία.

Αρκετές δεκαετίες μετά, ο Αλεξάντερ Πετρόφ, κινηματογραφιστής animation ταινιών μικρού μήκους, μεταφέρει τη νουβέλα στον κινηματογράφο αποσπώντας πλήθος βραβείων για τη δημιουργία του.

Η ταινία του έχει βραβευθεί σε πολλά κινηματογραφικά φεστιβάλ του είδους, συμπεριλαμβανομένου του Academy Award for Animated Short Film.

Το φιλμ δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου στο Μόντρεαλ, η κινηματογράφηση διήρκεσε δυόμιση χρόνια και χρηματοδοτήθηκε με κεφάλαια Καναδικών, Ρωσικών και Ιαπωνικών εταιρειών.

Όπως και να’χει, το αποτέλεσμα είναι μαγικό, ένα από τα ευτυχή “παντρέματα” του κόσμου της τέχνης. Απολαύστε το.

 

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.