ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Στη θέση Πύργος της νότιας Αίγινας

Written by aeginalight

Το νοτιότερο άκρο της Αίγινας επισκεφθήκαμε με οδηγό

Το νοτιότερο άκρο της Αίγινας επισκεφθήκαμε με οδηγό τον Γιώργο Καρύδη, όπου βρίσκονται τα ερείπια ενός αρχαίου πύργου, από τον οποίο πήρε την ονομασία της η περιοχή, αλλά και ό,τι έχει απομείνει από τα οχυρωματικά έργα  στη θέση Πύργος, στο ακρωτήρι μετά την παραλία Κλίμα.
Σε μια άκρη του γκρεμού, κοιτώντας το Πετροκάραβο, τα Μέθανα, τον Πόρο, το Αγκίστρι, τη Μονή, στέκονται ακόμη κάποια από τα ερείπια του αρχαίου πύργου. Όπως αναφέρει σε διδακτορικό του ο Αρχαιολόγος Καθηγητής Νικόλας Φαράκλας, η κατασκευή του  φαίνεται να τον χρονολογεί στα ελληνιστικά χρόνια και από ευρήματα συμπεραίνει ό,τι τουλάχιστον μια φρουρά θα πρέπει να στάθμευε εδώ μόνιμα. Ο πύργος έχει εξωτερική διάμετρο 7.70μ. και από τις πλίνθους που ήταν χτισμένος, η μεγαλύτερη που σώζεται έχει μήκος 1.95μ. Πολλά τμήματά του, έχουν λατομηθεί για να κατασκευασθούν μετέπειτα οχυρώσεις.

Το σχέδιο για την ενίσχυση της παράκτιας άμυνας στο Σαρωνικό κόλπο, επί κυβέρνησης Ιωάννη Μεταξά. προέβλεπε για την Αίγινα την κατασκευή:  α) Βόρειου Οχυρού στον Τούρλο Αιγίνης, β) Νοτίου Οχυρού στον Πύργο Αιγίνης.
Σύμφωνα με το Αρχείο Υπηρεσίας Ιστορίας του Ναυτικού, τη συγκρότηση και τον οπλισμό των οχυρών του Σαρωνικού, ανέλαβε ο Αντιναύαρχος Οικονόμου και στις οχυρωματικές κατασκευές που θα διατελούνταν στην Αίγινα, όρισε υπεύθυνο τον Υποναύαρχο Ράλλη, ο οποίος εκείνη την περίοδο διατελούσε Διευθυντής της Ανώτερης Διοίκησης Τοπικής Άμυνας. Όσον αφορά στο Νότιο Οχυρό στη θέση Πύργος, ο Ράλλης γνωστοποίησε στον Οικονόμου, ότι ύστερα από αναγνώριση της περιοχής στα ΝΑ άκρα της Αίγινας, η Περιοχή Πέρδικα εμφανιζόταν πλεονεκτικότερη του Πύργου για τους εξής λόγους: α) Η θέση Πύργος λόγω του μεγάλου υψομέτρου της θα είχε μεγάλα απυρόβλητα στα εγκατασταθησόμενα πυροβόλα, ενώ οι θέσεις των πυροβόλων στην Πέρδικα θα παρείχαν εξαιρετικά μικρότερα, β) η θέση στον Πύργο, δεν προσέφερε ευνοϊκή κορυφογραμμή για προκάλυψη του πυροβολείου από την πίσω μεριά γ) η θέση των πυροβόλων στην Πέρδικα θα έμενε αφανής από τα εχθρικά πλοία και δ) ήταν εγγύτερη προς το σημείο του κυρίου προορισμού του πυροβολείου γιατί προστάτευε το δίαυλο Μέθανα-Πέρδικα. Ο Οικονόμου από το Γ.Ε.Ν. ενέκρινε εντός 5 ημερών την αλλαγή της θέσης ζητώντας λεπτομερή προϋπολογισμό των δαπανών. Ανάμεσα στις δαπάνες όσον αφορά στους προβολείς, εγκρίθηκε ποσό για την κατασκευή κρύπτης και για το προσωπικό στην περιοχή του Πύργου.
Ελάχιστοι γνωρίζουν την ύπαρξη αυτών των οχυρωματικών εγκαταστάσεων στην περιοχή Πύργος, όλοι γνωρίζουν τα Ναυτικά Οχυρά του Τούρλου και της Πέρδικας, τα οποία τον Μάιο του 1941 παραδόθηκαν και αυτά στους κατακτητές.
-Το διδακτορικό του Αρχαιολόγου Ν. Φαράκλα, χρονολογίας 1981, βρίσκεται στη κατοχή του Γιώργου Καρύδη , τον οποίο ευχαριστούμε που μας διέθεσε πολύτιμα στοιχεία μέσα από αυτό.
-Οι πληροφορίες για τα Οχυρά προέρχονται από την Ναυτική Επιθεώρηση του Γενικού Επιτελείου του Ναυτικού.
Νέλλη Πετροπούλου

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.