ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

Η Άννα Γεραλή ανοίγει την αυλαία του 10ου Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας, με Τσέχωφ

Written by aeginalight

Η Άννα Γεραλή εμπνεύστηκε και δημιούργησε το Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας που φέτος κλείνει τα 10 του χρόνια. Κράτησε το πηδάλιο του Φεστιβάλ τα δυο πρώτα χρόνια και απέδειξε πως

Η Άννα Γεραλή εμπνεύστηκε και δημιούργησε το Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας που φέτος κλείνει τα 10 του χρόνια. Κράτησε το πηδάλιο του Φεστιβάλ τα δυο πρώτα χρόνια και απέδειξε πως όταν ένας επαγγελματίας καταξιωμένος  στο χώρο του, κρατά το πηδάλιο, η ρότα είναι ασφαλής. Έτσι ήρθαν δυο επιτυχημένα Φεστιβάλ και έβαλαν γερά τα θεμέλια ώστε να φτάσουμε φέτος στο 10ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας.

Ύστερα από οκτώ χρόνια επιστρέφει στο επετειακό Φεστιβάλ, μετά από πρόταση της προέδρου της ΚΕΔΑ κ. Μαίρης Κουκούλη, να συμμετάσχει ως τιμώμενο πρόσωπο για αυτό που χάρισε στο θεατρόφιλο κοινό της Αίγινας.
Η Άννα Γεραλή ανοίγει την αυλαία του 10ου Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας με το μονόπρακτο «Όλια μια ψυχούλα» των  Άντον Τσέχωφ και Γκαμπριέλ Αρού, το Σάββατο 18 Ιουλίου 2020, με δωρεάν είσοδο για το κοινό, όπως εκείνη πρότεινε.

Την συναντήσαμε, λαμπερή και αέρινη, στον ολάνθιστο κήπο του σπιτιού της στα Πλακάκια. Ίσως  το τέλειο σκηνικό για να συναρμολογήσει κανείς ή να αναθεωρήσει το έργο της ζωής του. Εμείς περιοριζόμαστε στο έργο που άφησε η Άννα Γεραλή στην Αίγινα στο χώρο του θεάτρου, όπως και στο Δημοτικό Θέατρο του νησιού που τόσο φρόντισε και αγάπησε.

Νέλλη Πετροπούλου: Είστε η δημιουργός του Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας, πώς γεννήθηκε αυτή η ιδέα;

Άννα Γεραλή: Το 2010 επί δημαρχίας Σάκη Σακιώτη, το σκέφτηκα, το πρότεινα στον δήμαρχο και έγινε.  Έτσι, όπως σου έρχεται μια ιδέα και λες γιατί να μην την πραγματοποιήσω;
Είχα δει κάποιες παραστάσεις στην Αθήνα που μου άρεσαν πάρα πολύ και σκεπτόμουν πως έχουμε ένα πολύ ωραίο και ποιοτικό Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας, της Ντόρας Μπακοπούλου, που έχει διαμορφώσει ένα πολύ καλό κοινό. Είναι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την τέχνη, για καινούργια πράγματα αλλά και κλασικά. Γιατί λοιπόν να μη δοκιμάσουμε να κάνουμε κάτι ανάλογο και για το θέατρο, που να είναι σχετικού επιπέδου και όχι ό,τι γινόταν παλιά, τα μπουλούκια που λέμε εμείς, που περιόδευαν στην επαρχία απλώς για λόγους εμπορικούς. Εν τω μεταξύ, εγώ ήδη είχα αρχίσει με την θεατρική μου ομάδα τη δουλειά που έκανα εδώ το χειμώνα και έβλεπα ότι υπάρχει ανταπόκριση. Και από παραθεριστές και από ντόπιους και από νέους ανθρώπους. Οπότε σκέφτηκα ότι θα υπήρχε ένα κοινό που θα ενδιαφερθεί και θα ανταποκριθεί.

Νέλλη Πετροπούλου: Και από την ιδέα φτάσαμε στην υλοποίηση;

Άννα Γεραλή: Ναι και ήταν ανέλπιστο αυτό, γιατί ξαφνικά πήγε πάρα πολύ καλά το πρώτο Φεστιβάλ.  Δεν ήταν εύκολο, ήταν κάτι πολύ δύσκολο, γιατί οι άνθρωποι που θα βοηθούσαν σε όλο αυτό ήταν εντελώς άπειροι, εγώ ήμουν η μόνη σχετική με τη δουλειά. Πήρα όλο αυτό το πακέτο πάνω μου, γιατί έτσι με πιάνει η τρέλα μου και πέφτω με τα μούτρα. Και όλοι μαζί το καταφέραμε. Έγινε το 1ο Φεστιβάλ Θεάτρου, είχε μεγάλη επιτυχία, με αποτέλεσμα από μια εβδομάδα που ήταν, τον επόμενο χρόνο να γίνει 15 μέρες. Από την πρώτη χρονιά είχε ακουστεί στο χώρο του θεάτρου η καλή αντιμετώπιση που είχαν από εμάς οι θίασοι σε όλα τα επίπεδα και μας έπαιρναν εκείνοι τηλέφωνο για να συμμετάσχουν.

Νέλλη Πετροπούλου: Τι συνέβη μετά την δεύτερη χρονιά και αποχωρήσατε από το Φεστιβάλ Θεάτρου;

Άννα Γεραλή: Υπήρξε μια διαφωνία με την τότε διοίκηση της ΚΕΔΑ. Θεωρήσαμε ότι δεν το αντιμετωπίζει σωστά και αποφασίσαμε όλοι της Επιτροπής ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία και παραιτηθήκαμε. Την επόμενη χρονιά συνέχισαν με καινούργια Επιτροπή.

Νέλλη Πετροπούλου: Από ότι θυμάμαι τα επόμενα 2-3 Φεστιβάλ δεν πήγαν και τόσο καλά. Σε τι πιστεύετε ότι ωφείλετο αυτό;

Άννα Γεραλή:  Εγώ αυτό που είχα στο μυαλό μου, ήταν να κρατηθεί το Φεστιβάλ Θεάτρου σε ένα επίπεδο, να παίζονται επιλεγμένες παραστάσεις που είχαν ήδη μια πολύ καλή μαρτυρία. Όπως έγινε τα δυο πρώτα χρόνια το 2010 και το 2011. Αντίθετα, παρουσιάστηκαν τα επόμενα χρόνια και παραστάσεις με άνιση ποιότητα. Πιστεύω πως αυτό οφειλόταν στην έλλειψη ιδιαίτερων γνώσεων από τους διοργανωτές που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία ενός καλλιτεχνικού φεστιβάλ με αξιώσεις. Παρόλα αυτά δε μπορώ παρά να μη νιώθω ικανοποίηση, που αυτή η ιδέα μου για την δημιουργία ενός σημαντικού Φεστιβάλ Θεάτρου στην Αίγινα, κατάφερε να φτάσει έως εδώ και να αγαπηθεί από το κοινό.

Νέλλη Πετροπούλου: Το να σε αναγκάζουν οι συνθήκες να εγκαταλείψεις κάτι, δεν είναι και τόσο ευχάριστο. Πώς νιώσατε τότε που αφήσατε το Φεστιβάλ;

Άννα Γεραλή: Με είχε στεναχωρήσει πολύ αυτή η ιστορία, γιατί ήταν το «παιδί μου». Ήταν κάτι που το σκέφτηκα και το δημιούργησα.  Είχα στο νου μου ακριβώς πως θα μπορούσε να εξελιχθεί.

Νέλλη Πετροπούλου: Πριν το Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας είχατε μια πολύχρονη θεατρική δραστηριότητα στο νησί με την ομάδα σας, που μας πρόσφερε αξιόλογες παραστάσεις. Υπήρχε κάποιος στόχος μέσα από αυτό;

Άννα Γεραλή: Όταν ξεκίνησα εδώ, αρχικά με τον Μορφωτικό Σύλλογο Αίγινας «ο Καποδίστριας» το 2005 και αργότερα με το Σύλλογο «Φίλοι Δημοτικού Θεάτρου Αίγινας», σκοπός μου ήταν να κάνω ένα άτυπο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στην Αίγινα, με τις ομάδες που υπάρχουν στο νησί, που όλο το χειμώνα θα μπορούσαν να παίζονται παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο. Να μπορεί ο κόσμος που ζει στην Αίγινα να βλέπει καλό θέατρο,  ερασιτεχνικό μεν, αλλά πολύ καλού επιπέδου. Υπάρχουν παραστάσεις από ερασιτέχνες ηθοποιούς και σκηνοθέτες που μένεις άφωνος. Θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο και στην Αίγινα. Ζουν στην Αίγινα καλλιτέχνες που μπορούν  να κάνουν πολύ καλά πράγματα για την τέχνη γενικά και είναι σημαντικό να τους αποδεχτούμε και να τους αξιοποιήσουμε.
Είναι κρίμα από το Θεό, θα μπορούσε να γίνει ένα πολιτιστικό κέντρο η Αίγινα, είναι ένα βήμα από την Αθήνα. Αλλά πρέπει να αποφασίσουμε τι μας συμφέρει. Μας συμφέρει να δώσουμε στους ανθρώπους μας εδώ έναν πολιτισμό σε ένα επίπεδο ή απλώς να τους χαϊδεύουμε τα αυτιά με ότι να ‘ναι; Υπάρχουν άνθρωποι εδώ που έχουν πολλές δυνατότητες, που αν δουλέψουν σωστά μπορούν να κάνουν πολύ ωραία πράγματα. Αλλά χρειάζεται να τους δοθεί η σωστή κατεύθυνση.
Αυτό προσπάθησα να κάνω αυτά τα 10 χρόνια που έμεινα εδώ με τον άντρα μου τον Συράκο Δανάλη, να φτιάξω έναν πυρήνα. Για την Αίγινα φυσικά, όχι για τον εαυτό μου.
Ελπίζω ότι αυτό το υπέροχο θεατράκι, το οποίο το λατρεύω, να μπορέσει να λειτουργήσει όπως πρέπει κάποια στιγμή. Μη ξεχνάμε πως είναι ο μοναδικός χώρος στο νησί που μπορεί να φιλοξενήσει το χειμώνα πολιτιστικές εκδηλώσεις. Του αξίζει και αξίζει στον κόσμο του νησιού.

Νέλλη Πετροπούλου: Ας έρθουμε στο σήμερα. Μετά από οκτώ χρόνια απουσίας σας, αποφασίζετε φέτος να ανοίξετε την αυλαία του Φεστιβάλ Θεάτρου.

Άννα Γεραλή: Μου έγινε μια πρόταση τιμητική, από την πρόεδρο της ΚΕΔΑ την Μαίρη Κουκούλη.  Λόγω των 10 χρόνων του Φεστιβάλ και ως δημιουργός του, να συμμετάσχω ανεβάζοντας  ένα έργο. Έτσι σκέφτηκα να παίξω αυτό το υπέροχο  μονόπρακτο «Όλια μια ψυχούλα» του Άντον Τσέχωφ, σε διασκευή του Γκαμπριέλ Αρού.  Είναι ένα έργο που μου αρέσει πολύ, με αντιπροσωπεύει και πιστεύω θα αρέσει και στο κοινό, που θα έχει την ευκαιρία να το παρακολουθήσει και μάλιστα δωρεάν. Θα έχω τη χαρά και την τιμή να ξεκινήσει το 10ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας με αυτό.

Νέλλη Πετροπούλου: Κυρία Γεραλή ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και σας εύχομαι καλή επιτυχία!

Άννα Γεραλή: Κι εγώ ευχαριστώ. Εύχομαι καλή επιτυχία στο 10ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας, που γίνεται μέσα σε δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας και που βεβαίως θα ακολουθηθούν όλοι οι κανόνες  και τα μέτρα προστασίας κατά του COVID-19.

 

10o ΦΕΣΤΙΒΑΛ  ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ
18  Ιουλίου – 12  Αυγούστου 2020

Πρόγραμμα Παραστάσεων

Νέλλη Πετροπούλου

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.