ΒΡΑΔΥΝΗ ΖΩΗ ΘΕΑΤΡΟ

“Place on ancient earth”- Χοροθεατρικό δρώμενο για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο στην Αφαία

Written by aeginalight

H οµάδα Synergy of Art, στο πλαίσιο του εορτασµού της ετήσιας Ανοιχτής Νύχτας των Αρχαιολογικών Χώρων για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο, παρουσιάζει

Ενημέρωση 3/8/΄20: Οι θέσεις καλύφθηκαν

H οµάδα Synergy of Art, στο πλαίσιο του εορτασμού της ετήσιας Ανοιχτής Νύχτας των Αρχαιολογικών Χώρων για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο, παρουσιάζει τη Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2020, ένα πρωτότυπο χοροθεατρικό δρώμενο, µε τίτλο “Place on ancient earth”, στον αρχαιολογικό χώρο του ναού της Αφαίας, στην Αίγινα. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και πραγματοποιείται µε τη συµπαράσταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, καθώς και µε την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιταλίας και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου στην Αθήνα.

Το έργο “Place on ancient earth” είναι µια προσευχή που στέλνει την ευχή του προς τους ανθρώπους όλης της γης, ότι τώρα ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουµε πόσο είναι πλέον αναγκαίο να συνδεθούμε µε τις αξίες του ελεύθερου πνεύματος και να επιτρέψουµε να ανοίξουµε τις καρδιές µας. Η παράσταση αντιπαραβάλλει τη δωρικότητα του αρχαίου ναού µε την απλότητα των ανθρώπινων σωµάτων, που ως φωτεινές ακτίνες και ανάλαφρες µορφές, ενσωµατώνουν και συνδέουν τους ήχους της ζωντανής µουσικής µε τους ήχους της φύσης. Το έργο στέλνει το µήνυµα ότι είναι ώρα να απελευθερωθούμε από όλες τις τοξίνες, από παλιές πεποιθήσεις που µας κρατούν διαχωρισμένους µέσα στο φόβο και µας εμποδίζουν να ακούμε την εσωτερική µας σοφία.
Το “Place on ancient earth” είναι ένα έργο µε τέσσερις σκηνές που εξελίσσονται περιμετρικά του αρχαίου ναού. Στόχο έχει να καταστήσει φανερό το άφαντο, όπως και η μυθολογική σημασία της λέξης Αφαία που ερμηνεύεται ως η άφαντη θεότητα.
Μπροστά από τις κολώνες του ναού, σε διάφορα σημεία, παίζεται ένα παιχνίδι όπου το φως και το σκοτάδι –µέσα από την εναλλαγή του χρώµατος, του φωτός και της σκιάς– αγκαλιάζει τα άκαμπτα σώµατα των performers ως αγάλματα, καλυµµένα από τα αόρατα ενεργειακά πέπλα του φόβου και του τρόμου.
Σταδιακά, αρχίζει µια αργή μεταµορφωτική διαδικασία, τα σώµατα αρχίζουν να αναπνέουν και να κινούνται σε διαφορετικές συχνότητες. Κινήσεις απαλές, ανάλαφρες, ως φωτεινές ακτίνες αρχίζουν να διασχίζουν το χώρο δίπλα από τις κολώνες του ναού και να σχηµατίζουν φόρµες που µοιάζουν µε την αντανάκλαση των αστεριών πάνω στην επιφάνεια της γης.

Όσο το έργο εξελίσσεται, τα σώµατα αλλάζουν κατευθύνσεις. Ενώ ο ρυθµός επιταχύνει, ακούγεται ο χτύπος των κρουστών, η φωνή της γης, που ξυπνάει και µας µιλάει. Όλα κινούνται – δεν υπάρχει πια σταθερότητα. Επαναλαµβανόµενα µοτίβα αρχίζουν να ταρακουνούν τα σώµατα που απελευθερώνονται. Μετά από µια βαθιά σιωπή και ακινησία, έρχεται η συνειδητοποίηση ότι είµαστε ελεύθεροι, ότι µπορούµε να αναπνεύσουµε βαθιά. Οι performers αρχίζουν να πλησιάζουν ο ένας τον άλλον. Σιγά σιγά, έρχονται κοντά, αισθάνονται και αναζητούν το άγγιγµα του άλλου. Στην τελευταία σκηνή, τα σώµατα πλέκονται το ένα µε το άλλο σε ένα λυρικό χορό, σχηµατίζεται το Δένδρο της ζωής και η σύνδεση µε την αρχαία σοφία.

Διάρκεια: 45’
Ώρα έναρξης: 21:00
Ελεύθερη είσοδος για το κοινό (περιορισµένος αριθµός θέσεων)
τηλ. κρατ.: 697 93 54 686

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ιδέα-Σύνθεση-Χορογραφία: Silvia Macchi
Συντονισµός-Κινησιολογική επιµέλεια: Μαργαρίτα Μάντακα
Performers: Μαλβίνα Λωρίδα, Silvia Macchi, Δέσποινα Χατζηπαυλίδου
Ζωντανή Μουσική: Αλίκη Μαρκαντωνάτου, Νίκος Νικολακόπουλος
Κοστούµια: Ανδρέας Κανελλόπουλος
Σχεδιασµός Φωτισµού: Δηµήτρης Κουτάς
Επιµέλεια Φωτισµού: Μιχαήλ Κάρλος
Βίντεο: Φίλιππος Κουτσάφτης
Σχέδια 3D-Προβολές: Μιχάλης Αθανασόπουλος
Διεύθυνση Παραγωγής: Ανδρέας Βαρώτσος
Βοηθός Παραγωγής-Φροντιστήριο: Σόνια Ψηµίτη
Φωτογράφος: Κωνσταντίνος Βαρώτσος
Παραγωγή: Synergy of Art

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.