ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενάλια ανασκαφή στον Κρυπτό Λιμένα της Αίγινας

Written by aeginalight

‘AEGINA HARBOUR PROJECT 2019-2023”

του Αλέξη Κράους

Πρωτοπορία και πάλι η Αίγινα.

Από τη Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020 ξεκίνησε και πάλι η αρχαιολογική ενάλια ανασκαφή στον Κρυπτό Λιμένα της Αίγινας.
Μία ακόμη πτυχή της βαρύτατης πολιτιστικής κληρονομιάς της Αίγινας, το Αρχαίο Λιμάνι, ο περίφημος Κρυπτός Λιμήν συνεχίζει από πέρσι, επιτέλους να αποτελεί αντικείμενο πρότυπων αρχαιολογικών εργασιών, που θα οδηγήσουν πιθανότατα και σε Μουσείο Ενάλειων Αρχαιοτήτων, όταν ολοκληρωθούν ως πρωτοποριακό σχέδιο.
 Πρόκειται για τις εργασίες του διεθνούς προγράμματος Aegina Harbour Project, που πραγματοποιείται ύστερα από πρωτοβουλία της Δέσποινας Κουτσούμπα, του τμήματος Εναλίων Αρχαιοτήτων και υπό την ευθύνη της Διεύθυνσης Εναλίων και την ανώτερη εποπτεία  της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής της Μασσαλίας, υπό την αιγίδα της Ουνέσκο.
Ας μην ξεχνάμε πως 45 χρόνια μετά την ίδρυση του τμήματος των Εναλίων Αρχαιοτήτων από τον αείμνηστο Κ. Καραμανλή, οι ενάλιες αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ελλάδα μετριούνται στα δάκτυλα των χεριών. Ευτυχώς σήμερα, το παρόν πρόγραμμα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, αυξητικό, γιατί πρόκειται για την ανασκαφή ενός λιμένος το οποίο είναι σε χρήση από την προϊστορική εποχή, δηλαδή από το 3000 π.Χ., τουλάχιστον. Προσθέτουμε ότι, Γερμανός προϊστορικός αρχαιολόγος, μας είχε παλαιότερα εξηγήσει, ότι η επιλογή του διπλού λιμένα ένθεν και ένθεν της Κολώνας, είναι χαρακτηριστικό της περιόδου αυτής. Η συνέχιση της χρήσης του λιμένα για πολλούς αιώνες και μετά την κλασσική εποχή, αυξάνει περαιτέρω την σημασία του.
Ο διεθνής χαρακτήρας του προγράμματος, αποτελεί ένα ιδιαίτερα πολύτιμο χαρακτηριστικό και αρκετά σπάνιο στην χώρα μας. Πράγματι, οι 17 χώρες που διαθέτουν Αρχαιολογικές Σχολές στην Ελλάδα, σπανίως συνεργάζονται μεταξύ τους, αλλά και ούτε με την ελληνική πλευρά! Μάλιστα, η παρουσίαση  δημόσια των απολογισμών των εργασιών τους στην Αθήνα, αποτελεί πρόσφατο φαινόμενο. οι περσινές εργασίες είχαν επίσης προσφέρει μία ακόμη σπάνια πολύτιμη δραστηριότητα αρχαιολογικής ανασκαφής. Πρόκειται για την ξενάγηση των επισκεπτών στην περιοχή της ανασκαφής.
Μαθαίνουμε πως η διάρκεια των εργασιών θα καλύψει 4 εβδομάδες.
Ευχόμαστε και στα 18 άτομα της αποστολής, Έλληνες και Γάλλους, το ”Καλώς ήλθατε!” και καλή επιτυχία στις εργασίες σας!
Στην Αίγινα του αύριο, το έργο αυτό θα έχει ξεχωριστή θέση.
Aegina Harbour Project Aegina Harbour Project Aegina Harbour Project Aegina Harbour Project

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.