ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Κ.Ο. Αίγινας του ΚΚΕ τιμά τον ηγέτη του ΚΚΕ Ν. Ζαχαριάδη

Written by aeginalight

Σήμερα το πρωί, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, αντιπροσωπεία της ΚΟ Αίγινας του ΚΚΕ

Σήμερα το πρωί, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, αντιπροσωπεία της ΚΟ Αίγινας του ΚΚΕ και ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης  Αίγινας Παναγιώτης Ηλίας, αποδίδουμε φόρο τιμής, μαζί με όλες τις Οργανώσεις Αττικής του ΚΚΕ, στο μεγάλο κομμουνιστή ηγέτη Νίκο Ζαχαριάδη, Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ την περίοδο 1931-1956.

Ο σύντροφός μας Νίκος Ζαχαριάδης πέθανε σαν σήμερα, την 1η Αυγούστου του 1973, σε ηλικία 70 ετών, μέσα σε χρόνια θύελλας και όξυνσης της ταξικής πάλης στην Ελλάδα και διεθνώς.

Υπήρξε  αφοσιωμένος, μαχητικός, λαϊκός ηγέτης στην υπόθεση της εργατικής τάξης, στον προλεταριακό διεθνισμό, στην πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση,  και για το λόγο αυτό εξακολουθεί έως σήμερα να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τις παλαιότερες και τις νεότερες γενιές των κομμουνιστών. 

 Γεννημένος στην Αδριανούπολη το 1903, υπήρξε άξιο τέκνο της εργατικής τάξης γιατί μπήκε από νωρίς στη βιοπάλη, ήρθε σε επαφή με την επαναστατική θεωρία του μαρξισμού-λενινισμού, μπολιάστηκε από το κοινωνικό όραμα της κατάργησης της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, στρατεύθηκε στο κομμουνιστικό κίνημα, έγινε μέλος του ΚΚ Τουρκίας, του Πανρωσικού ΚΚ (Μπολσεβίκοι), και μετέπειτα του ΚΚΕ, όπου και ατσαλώθηκε ως επαναστάτης κρατούμενος, αρχικά στα κάτεργα της 4ης Αυγούστου από το 1936 μέχρι το 1941, στη συνέχεια στη Γκεστάπο της Βιέννης, και κατόπιν μέχρι το Μάη του 1945
στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου, όπου και “βγήκε” από την εννιάχρονη αυτή δοκιμασία αλύγιστος.

Ο σ. Ν. Ζαχαριάδης ηγήθηκε του Κόμματός μας σε συνθήκες σκληρής ταξικής πάλης, διώξεων, εκτελέσεων, δράσης κρατικών εγχώριων και ξένων μυστικών υπηρεσιών κατά του ΚΚΕ. Η συμβολή του ήταν σημαντικότατη. Συνέβαλε στην ανάπτυξη του ΚΚΕ τα χρόνια 1931-1936 απέναντι στο φασισμό και μετέπειτα πρωτοστάτησε στη δημιουργία του ΔΣΕ,  πραγματοποιώντας την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα τον 20ό αιώνα, κατά την οποία  χιλιάδες στελέχη και μέλη του ΚΚΕ, χιλιάδες φίλοι του Κόμματος και απλοί αγωνιστές, στάθηκαν  αταλάντευτοι απέναντι στον ταξικό εχθρό, παλεύοντας για μια άλλη κοινωνία στην οποία κουμάντο θα κάνει ο επαναστατημένος λαός.

Κατά τη διάρκεια της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ χιλιάδες βασανίστηκαν και εξορίστηκαν σε φυλακές, όπως οι κομμουνιστές που φυλακίστηκαν εδώ στην Αίγινα στο πρώην Ορφανοτροφείο, που πολλοί από αυτούς έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους, όπως οι 17 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν στις 9 Ιούνη 1947 και οι 36 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν στις 6 και 7 Μάη 1948.

Η ζωή και η δράση του Ν. Ζαχαριάδη ενοχλεί και φοβίζει ασταμάτητα μέχρι και σήμερα όλους τους καπιταλιστές, όλες τις εκάστοτε αστικές κυβερνήσεις, όλους τους κάθε λογής οπορτουνιστές που συμμετείχαν μαζί στις σάπιες αντιλαϊκές κυβερνήσεις, και φυσικά, και τα μαντρόσκυλά τους, δηλαδή τους κάθε λογής φασίστες του συστήματος. Όλοι αυτοί μαζί τόσα χρόνια λυσσάνε με αντικομμουνισμό. Και το κάνουν είτε ρίχνοντας τόνους λάσπης και ψευτιάς,  είτε αποσιωπώντας τις λαμπρές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και των αγώνων του λαού μας, είτε, όπως είδαμε και πρόσφατα στο νησί μας, προσπαθώντας να μας “ξαναπαρουσιάσουν” την ιστορία όπως τους βολεύει, δηλαδή με γενικόλογα και γλυκανάλατες εκφράσεις περί “αγώνων για τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη”. Ο σκοπός τους είναι ο ίδιος, και δεν είναι άλλος από την αδιαμφισβήτητη υπεράσπιση των συμφερόντων των μεγάλων κεφαλαίων.

Μάταιος ο κόπος τους. Ο λαός δεν ξεχνάει. Η Ιστορία μας έμαθε και δε βάζουμε πια στο ίδιο τσουβάλι τη δημοκρατία  και την κοινωνική δικαιοσύνη των καπιταλιστών με αυτές της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων αυτοαπασχολουμένων, των βιοπαλαιστών αγροτών,  των ανέργων, των φοιτητών, των γυναικών, των συνταξιούχων και των παιδιών μας. Γιατί ακόμα και οι πρόσφατες εξελίξεις με την πανδημία του κορονοιού, τη νέα οικονομική κρίση, την προκλητική στάση της Τουρκίας στα διεθνή και τις τελευταίες εξαγγελίες  κυβέρνησης ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ κ.α ιμπεριαλιστικών συμμαχιών δείχνουν ότι για μία ακόμα φορά οι λαοί δεν προλαβαίνουν να “πάρουν ανάσα “, γιατί και πάλι αυτοί είναι που πρέπει να πληρώσουν τα σπασμένα με νέα άγρια μέτρα, ματωμένους πολέμους, φτώχεια, ανεργία  και προσφυγιά, προκειμένου οι καπιταλιστές να εξασφαλίσουν ότι θα παραμείνουν για πάντα αλώβητα τα αμύθητα υπερσυσσωρευμένα κέρδη τους.

Φαίνεται λοιπόν ότι ο αγώνας που έδωσε ο σ. μας Ν. Ζαχαριάδης δεν τελείωσε ακόμα. Τα ιδανικά στα οποία αφιέρωσε τη ζωή του ολόκληρη είναι επίκαιρα όσο ποτέ. Για το λόγο αυτό εμπνεόμαστε από τη ζωή και τη δράση του και η ΚΟ Αίγινας του ΚΚΕ σήμερα εκφράζουμε το σεβασμό μας στον ηρωικό ηγέτη με την απόθεση λίγων λουλουδιών στον τάφο του,  τιμώντας έτσι σεμνά τη μνήμη των 47 χρόνων από το θάνατό του.

Παίρνουμε παράδειγμα από τα πολύτιμα διδάγματα της ζωής του, αντλούμε δύναμη από την προσφορά του, και προχωράμε μπροστά.

Στο δρόμο για την πάλη της τάξης μας έως τη νίκη, την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που με επίκεντρο το καπιταλιστικό κέρδος δε μας επιτρέπει να αναπνεύσουμε.

Στο δρόμο για την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας έως το τέρμα, την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας μας, του  Σοσιαλισμού- Κομμουνισμού, στην οποία επίκεντρο θα είναι ο άνθρωπος και οι σύγχρονες ανάγκες του.  

Σε αυτόν τον αγώνα δρόμου θα βγούμε νικητές. 


Κ.Ο ΑΙΓΙΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.