του Αλέξη Κράους
Κατά παράβαση των συμφωνηθέντων, ο ρους της ιστορίας ώθησε τον Καποδίστρια να επιλέξει την Αίγινα, τον Ιανουάριο του 1828, όπου ξεκίνησε η διακυβέρνηση της χώρας και πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του ως Κυβερνήτη. Οι 22 μήνες στην Αίγινα επέτρεψαν στον Καποδίστρια να αναπτύξει τα ώριμα σχέδιά του στον διεθνή χώρο όπου οι χειρισμοί του κατέληξαν, μεταξύ άλλων, στην απομάκρυνση του στρατού του Ιμπραήμ από την Πελοπόννησο. Η πολιτική του στην παιδεία μετέτρεψε το φτωχικό νησί καταφύγιο, την Αίγινα, και σε πρώτη εκπαιδευτική πρωτεύουσα με 1200 μαθητές. Κτίστηκε το Εϋνάρδειο, το πρώτο εκπαιδευτήριο διδασκάλων και οικοδομήθηκε ταχύτατα το όραμα του Καποδίστρια, δηλαδή το Πρότυπο Ορφανοτροφείο Εκπαιδευτήριο Επαγγελματικών Σπουδών, για τα 500 ορφανά του Αγώνα. Αντιμετωπίζοντας εμφύλιες διαμάχες και διεθνείς πιέσεις, ο πολύπειρος πολιτικός, στα 55 του χρόνια, προχώρησε στην πρώτη φάση διακυβέρνησης της ανεξάρτητης χώρας, που είχε ξεκινήσει με την Ιόνιο Πολιτεία νεώτατος.
Όλα τα προηγούμενα και πολλά ακόμα που στοιχειοθετούν τον ρόλο της Αίγινας ως Πρώτης Ιστορικής Πρωτεύουσας, αναδείχθηκαν και προβλήθηκαν από τον αείμνηστο καθηγητή Π Πετρίδη και τον υπέροχο τόμο, όπως και το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ της Μαρίας Σφυρόερα, μετά το 2000. Αργότερα με πρωτοβουλία του Γ. Χωλ και του υπογράφοντα, οι Ενεργοί Πολίτες και ο Δήμος Αίγινας διοργάνωσαν διεθνές συνέδριο για τον Καποδίστρια στην Αίγινα για πρώτη φορά, όπου κλήθηκαν και συμμετείχαν οι πρεσβείες της Ελβετίας , της Γαλλίας και άλλων χωρών, με την συνεργασία του Δικτύου Πόλεων Καποδίστρια. Οι εκδηλώσεις του συλλόγου Ενεργών Πολιτών Αίγινας συνεχίστηκαν με θέμα την ευρωπαϊκή πολιτική του Καποδίστρια και την επετηρίδα του Ζαν Γκαμπριέλ Εϋνάρντ. Ο υπογράφων πραγματοποίησε επανειλημμένες ξεναγήσεις στα 5 Καποδιστριακά κτίρια, με την συνεργασία του πατέρα Εμμανουήλ, για μία 5ετία τουλάχιστον, στα πλαίσια του Fistiki Fest. Όλα αυτά επί δημάρχων Π. Κουκούλη και Σ. Σακιώτη Δ. Μούρτζη. Μάλιστα να θυμίσουμε ότι διοικητικά έμπειρο πνεύμα επί δημάρχου Σακιώτη κατάφερε να αξιοποιήσει την προβολή εκείνη στο θέμα της Αίγινας πολιτικά και να επισημοποιήσει την άφιξη του Καποδίστρια τον Ιανουάριο στην Αίγινα, ως εθνική εορτή τοπικής σημασίας. Το περιοδικό ”Αιγιναία” έχει στηρίξει και προβάλλει επανειλημμένα το θέμα. Μην ξεχνάμε ότι το επόμενο βήμα, υπήρξε, η επίσκεψη για πρώτη φορά Προέδρου της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλου, για την Καποδιστριακή άφιξη με πολεμικό σκάφος! Οι προσπάθειες της σπουδαίας αρχαιολόγου και πρώην διευθύντριας του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ακρόπολης, Ε. Τουλούπα, για την διάσωση του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου, απέδωσαν, παρά τις δυσκολίες και τα πισωγυρίσματα. Κατά την προηγούμενη κυβέρνηση, 40 κυβερνητικοί βουλευτές υπέγραψαν κείμενο για την διάσωση του κτιρίου και την αποπεράτωση των εργασιών. Χαιρετίζουμε την άφιξη και το ενδιαφέρον της Προέδρου της Επιτροπής για τα 200 χρόνια του 21, κ.Γ. Αγγελοπούλου, που δείχνει διευρυμένη διάθεση αξιοποίησης και προβολής.
Ελπίζουμε πως η ευκαιρία αυτής της επετείου θα δώσει έτσι στην υπόθεση και του Ορφανοτροφείου ένα ισχυρό λάκτισμα, όπου το Καποδιστριακό Όραμα μπορεί να βρει την θέση του προς μεγάλο όφελος της Αίγινας του μέλλοντος.