ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Μαρμελάδα Φραγκόσυκο – Όταν η φύση χαρίζει απλόχερα

Written by aeginalight

της Αννίτας Λεούση-Χαρτοφύλακα

Γεμάτες  είναι οι φραγκοσυκιές  στο νησί μας.

Ας διαβάσουμε τα οφέλη του  φρούτου αυτού.

Το φραγκόσυκο εξαιτίας των φυτικών ινών και της πηκτίνης που περιέχει μπορεί να μειώσει τη γλυκόζη του αίματος μειώνοντας την απορρόφηση του σακχάρου στο στομάχι και στο έντερο. Αναλυτικότερα, το κιτρικό και μηλικό οξύ που περιέχει το φραγκόσυκο βοηθά στη καλή πέψη μέσω του μεταβολισμού των σακχάρων και αυξάνει τη σωματική αντοχή.

Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι το φραγκόσυκο βοηθάει στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και για την καταπολέμηση μολύνσεων από ιούς. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση φραγκόσυκου καθημερινά για 4 εβδομάδες, μειώνει τη συνολική χοληστερίνη, τη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL ή «κακή») χοληστερόλη και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη.

Το φραγκόσυκο είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά που δρουν προστατευτικά ενάντια στον καρκίνο αλλά και σε διάφορους ιστούς και όργανα, όπως στις αρτηρίες, τα νεύρα, στους οφθαλμούς και τις αρθρώσεις. (Πληροφορίες από http://www.mydiatrofi.gr)

Σας έπεισα μετά απ’ αυτά  για να φτιάξετε την μαρμελάδα φραγκόσυκου;

Επιχείρηση συλλογής (εδώ είναι τα δύσκολα μόνο):

Γίνεται πρωί ή λίγο πριν την δύση.

Φοράμε γάντια  κηπουρού.Τα συλλέγουμε με μία λαβίδα όπως αυτή των μακαρονιών.Κοιτάξτε και κανένα  σχετικό βίντεο στο youtube.

Τα πλένουμε πολύ καλά  σε νερό τρεχούμενο.Σε μερικά μέρη όπως στην Κρήτη τα βάζουν στο ψυγείο για μία μέρα για να καθαρίζονται ευκολότερα.

Το καθάρισμα γίνεται με μαχαίρι και πιρούνι. Το πρόβλημα είναι τα κουκούτσια που είναι  δύσπεπτα.Για να τα αφαιρέσουμε τα περνάμε από το γκατζετάκι που περνούσαν οι γιαγιάδες  τις πατάτες  για τον πουρέ  ή το εξάρτημα της κουζινομηχανής που είναι για την ετοιμασία της σάλτσας ντομάτας και ξεχωρίζει τα σπόρια.

Τα βάζουμε καθαρισμένα και κομμένα στα δύο και θα πάρουμε μόνο τον χυμό.

Υλικά

25 καθαρισμένα φραγκόσυκα (πήρα  800-900 γρ. χυμό καθαρό)

3 καθαρισμένα σύκα

500-600 γρ. ζάχαρη

Χυμός μισού λεμονιού

Λίγα φυλλαράκια αρμπαρόριζα.

Την μαρμελάδα την παρασκεύασα στο thermomix με τις οδηγίες του. Αλλά υποθέτω ότι όλες ξέρουμε να βράσουμε την μαρμελάδα.Τα βάζα είναι  πλυμένα καλά  και αποστειρωμένα στον φούρνο  για 10 λεπτά στους 100 βαθμούς Κελσίου.

Μόλις τα γεμίζουμε(να είναι καυτά) τα κλείνουμε και τα αναποδογυρίζουμε  για να είμαστε βέβαιοι για το  αποτέλεσμα.

Αξίζει τον κόπο.

Αννίτα Λεούση-Χαρτοφύλακα

 

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.