ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

Αντώνης Γκλαβάς – Ο Αιγινήτης παραμυθάς των παιδικών ονείρων

Written by aeginalight

Και το παραμύθι ξεκίνησε​!  Διαδικτυακά, μέσα στις δύσκολες μέρες της καραντίνας του Νοεμβρίου 2020, για να ψυχαγωγήσει κάθε παιδί του νησιού στην πολυήμερη διαμονή του στο σπίτι.

«Κ​όκκινη κλωστή δεμένη,
στην ανέμη τυλιγμένη,
δώσ’ της κλώτσο να γυρίσει,
παραμύθι ν’ αρχινίσει…»

​Και το παραμύθι ξεκίνησε​! Διαδικτυακά, μέσα στις δύσκολες μέρες της καραντίνας του Νοεμβρίου 2020, για να ψυχαγωγήσει κάθε παιδί του νησιού στην πολυήμερη διαμονή του στο σπίτι.

Ο Αντώνης Γκλαβάς​, ​μαθητής ​Α’ τάξης Λυκείου,​ δημιούργησε τρία βίντεο αφήγησης παραμυθιού, θεατρικά δοσμένα, με μουσική υπόκρουση Μαίρης Χαλδαίου, τα παρουσίασε στους φίλους μέσω facebook και εντυπωσίασε μικρούς και μεγάλους. Όπως υπόσχεται, έπεται συνέχεια.
Τον Αντώνη τον γνωρίσαμε​ μέσα από την Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Αίγινας «Παιδικά Όνειρα». Μια ομάδα που ο ίδιος δημιούργησε και σήμερα στα 15 του χρόνια έχει ήδη ξεδιπλώσει το ταλέντο του μέσα από αυτή.​ Κείμενα-διασκευή, σκηνοθεσία, σκηνικά, σχεδιασμός κοστουμιών, αντικείμενα σκηνής… Ένα ταλέντο στο χώρο του θεάτρου που εξελίσσεται και μας εκπλήσσει ευχάριστα.
Όπως είχε πει ο Τσέχωφ: ​«Όσο μεγαλύτερο είναι το ταλέντο τόσο περισσότερο κόπο απαιτεί». ​Από τη συζήτηση που κάναμε μαζί του, είναι φανερό ότι ο Αντώνης​ ​Γκλαβάς έχει σκοπό να κοπιάσει, για το χόμπι του όπως ο ίδιος​ ​το λέει, ​αλλά εμείς αναμφισβήτητα το λέμε ταλέντο.

Νέλλη Πετροπούλου: Αντώνη, πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με το θέατρο;

Αντώνης Γκλαβάς: Ξεκινήσαμε με  παιδιά της γειτονιάς, να παίζουμε σε μια αυλή σπιτιού, το 2011.
Μετά από τρία  χρόνια κάλεσα τα παιδιά στο Σύλλογο Γυναικών και τους πρότεινα να κάνουμε μια θεατρική ομάδα. Έτσι δημιουργήθηκε η Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Αίγινας «Παιδικά Όνειρα», η πρώτη θεατρική παιδική ομάδα στην Αίγινα που κάνει θέατρο αποκλειστικά για παιδιά.

Νέλλη Πετροπούλου: Πόσα παιδιά είστε στην Ομάδα «Παιδικά Όνειρα» και πόσα έργα έχετε ανεβάσει;¨

Αντώνης Γκλαβάς: Είμαστε δέκα παιδιά, οι: Όλγα Σταυροπούλου, Σπύρος Φλεμετάκης, Πέτρος Φλεμετάκης, Νάνσυ Γιαννίτση,  Σωζια Ρωπαϊτη, Σταματίνα Ασημαντώνη, Χρυσούλα Λαδά, Ρωμανός Ανδρεάδης, Ανθή Γιαννίτση και η μουσικός Μαίρη Χαλδαίου στη μουσική επένδυση των παραστάσεων.
Ξεκινήσαμε στην αίθουσα του Συλλόγου με τα έργα: «Έρχεσαι μαζί μου» της Κάρμεν Ρουγγέρη και «Η παράξενη αγάπη του αλόγου και της λεύκας» του Χρήστου Μπουλώτη.
Μετά από αυτά αρχίσαμε να ανοιγόμαστε και εκτός Συλλόγου με το «Κατά το δρόμο της καρδιάς», τους «Θεούς του Ολύμπου», τους «Μύθους του Αισώπου», «Φρικαντέλα» και «Θησέας και Μινώταυρος».

Νέλλη Πετροπούλου Εκτός από τις παραστάσεις της Ομάδας σου σε είδαμε και σαν ηθοποιό σε κάποιες άλλες παραστάσεις.

Αντώνης Γκλαβάς : Ναι, σαν ηθοποιός συμμετείχα σε δυο παραστάσεις του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας «ο Καποδίστριας» στη «Γειτονιά των αγγέλων» και στο «Σάββατο-Κυριακή- Δευτέρα».
Με τη Θεατρική Ομάδα «Πρόσωπα», στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, έπαιξα στο έργο «Παν μέτρον άχρηστον» σε σκηνοθεσία της Αθανασίας Καραβία.
Επίσης έπαιξα σε τέσσερις παραστάσεις της Έλενας Φουντούκη με την οποία έκανα θεατρικό παιχνίδι, όταν ήμουν στην έκτη Δημοτικού.

Νέλλη Πετροπούλου : Πότε κατάλαβες την αγάπη σου για το θέατρο;

Αντώνης Γκλαβάς: Είχα πάντα αυτόν τον τρόπο έκφρασης, τον θεατρικό. Από μικρός ντυνόμουν, έπαιρνα και φορούσα πράγματα για να εκφραστώ. Δεν είχα καταλάβει ότι είναι αγάπη για το θέατρο. Μετά από την τρίτη μας παράσταση με τα παιδιά στη γειτονιά, όπου ασχολήθηκα με τα κοστούμια και τα σκηνικά, εκεί κατάλαβα ότι μου αρέσει πολύ αυτό. Να σχεδιάζω κοστούμια και σκηνικά για το θέατρο. Μέχρι τότε ζωγράφιζα, μου άρεσε η ζωγραφική.

Νέλλη Πετροπούλου: Δημοσίευσες στο facebook μέσα στο Νοέμβρη τρία βίντεο με παραμύθια. Πώς γεννήθηκε αυτή η ιδέα;

Αντώνης Γκλαβάς: Είχα ανάγκη να κάνω κάτι δημιουργικό μέσα στη καραντίνα. Πρόβες δεν μπορούμε να κάνουμε διαδικτυακά, προσπαθήσαμε αλλά δεν ήταν εύκολο. Μου ήρθε η ιδέα από την προηγούμενη καραντίνα που είχα δει αφηγήσεις παραμυθιών και προσπάθησα να τα εξελίξω, με τραγούδια και μουσική, με κούκλες, μάσκες, να μην είναι σκέτη αφήγηση, να είναι πιο θεατρικό.
Έχω φτιάξει τρία βίντεο με παραμύθια του Αισώπου και τώρα ετοιμάζω λαϊκά παραμύθια και μυθολογία. Η μουσική επένδυση είναι από τη Μαίρη Χαλδαίου, ηχογραφημένη λόγω καραντίνας.

Μου αρέσει να ψάχνω για παραμύθια, στη λαογραφία, στη μυθολογία, είναι το χόμπι  μου. Επίσης αγαπώ πολύ τα παιδιά και μου αρέσει να τους τα αφηγούμαι και αυτό που με κάνει να συνεχίζω είναι που βλέπω ότι τους αρέσει. Πριν μέρες είδα ένα παιδάκι με τη μητέρα του στο δρόμο που της φώναξε: μαμά, ο κύριος που κάνει τα παραμύθια. Χάρηκα…

Νέλλη Πετροπούλου: Σου αρέσει περισσότερο το θέατρο ή το παραμύθι;

Αντώνης Γκλαβάς: Μου αρέσουν εξίσου και τα δυο. Νομίζω ότι μέσω του θεάτρου μπορεί να βγει ένα παραμύθι και μέσω του παραμυθιού να βάλω το θέατρο. Βέβαια το παραμύθι είναι περιορισμένο, ενώ το θέατρο έχει ποικιλία. Μέχρι τώρα έχουμε ανεβάσει μόνο παιδικό θέατρο.

Νέλλη Πετροπούλου: Υπάρχουν μελλοντικά σχέδια της Ομάδας;

Αντώνης Γκλαβάς: Για το καλοκαίρι ετοιμάζουμε τις «Εκκλησιάζουσες», αν τα καταφέρουμε λόγω κορονοϊού…
Για το 2022 που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, θα επιχειρήσουμε να ανεβάσουμε τις «Μάγισσες της Σμύρνης». Θέλω πολύ να το κάνω, κυρίως γιατί έχουμε ρίζες και από τη Σμύρνη, η μια γιαγιά μου ήταν πρόσφυγας, αλλά και η Κατίνα η ηρωίδα του βιβλίου είχε σχέση με την Αίγινα.
Στις παραστάσεις μας δίνουμε σημασία στη μουσική που επιλέγουμε, θέλουμε πάντα να είναι παραδοσιακή. Όχι απαραίτητα ελληνική, ανάλογα τον τόπο του έργου, επιλέγουμε την παραδοσιακή μουσική του τόπου.

Νέλλη Πετροπούλου: Αντώνη εύχομαι καλή συνέχεια στην Ομάδα Παιδικά Όνειρα, στα παραμύθια σου και σε ευχαριστώ για τη συζήτηση!

Αντώνης Γκλαβάς: Και εγώ σας ευχαριστώ!

 

Ένα από τα βίντεο του Αντώνη Γκλαβά: «Ο αλεπούδος κι η κληματαριά»:

Νέλλη Πετροπούλου

 

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.