ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Των θυρών κεκλεισμένων», η Εορτή του Αγίου Νεκταρίου

Written by aeginalight

9 Νοεμβρίου 2020

Με τις πόρτες κλειστές για τους πιστούς, όπως ορίζουν τα περιοριστικά μέτρα της δεύτερης για τη χώρα μας καραντίνας, η Αίγινα τίμησε τη μνήμη του προστάτη της, Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως. Τελέστηκαν ο Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Ἐσπερινός και η Θεία Λειτουργία, με τον Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου και μεταδόθηκαν ραδιοφωνικά.

Ένας ακόμη αλλόκοτος εορτασμός για την Εκκλησία μας, για την ημέρα που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου. Αλλόκοτες οι εικόνες χωρίς πιστούς, η άδεια εκκλησία, το προαύλιο και το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου η Μονή Αγίας Τριάδος.

Μια δυσάρεστη συγκυρία που δημιούργησε ο covid-19 για πιστούς και προσκυνητές, αλλά ίσως και μια δυνατότητα για εσωστρεφή λατρεία χωρίς το τυπικό λειτουργικό της και τα εικονίσματα, όπου νιώθουμε τους Αγίους κοντά μας κάθε στιγμή και παντού.
Άλλωστε, ο ο Ιησούς “των θυρών κεκλεισμένων” εμφανίστηκε στους μαθητές του μετά την Ανάσταση. Ίσως για να δηλώσει πως η προσπάθεια να βρει ο καθένας τον δρόμο για την Ανάσταση, είναι αυστηρά προσωπική και μοναχική.
“Μετὰ τὴν Ἔγερσίν σου Κύριε, συνηγμένων τῶν Μαθητῶν σου, καὶ τῶν θυρῶν κεκλεισμένων, ἐν μέσῳ ἔστης, εἰρήνην παρέχων αὐτοῖς”.  

Νέλλη Πετροπούλου

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.