ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ

Ένα “χαλί” Azolla στη σουβάλα στη θέση Σφυρίχτρες

Written by aeginalight

Μια εντυπωσιακή εικόνα 

Μια εντυπωσιακή εικόνα συναντήσαμε στα νερά της σουβάλας που βρίσκεται στη θέση Σφυρίχτρες κοντά στον βυζαντινό ναό των Ταξιαρχών, στους πρόποδες τους Όρους.
Ένα υδρόβιο φυτό από εκείνα που εξαπλώνονται στην επιφάνεια των στάσιμων υδάτων έχει καλύψει από άκρη σε άκρη τη σουβάλα, σχηματίζοντας ένα εντυπωσιακό  δίχρωμο “χαλί” στην επιφάνεια του νερού.

Αναζητήσαμε στο διαδίκτυο αυτό το φυτό και βρήκαμε ότι  είναι υδρόβια φτέρη που  ανήκει στο γένος Azolla – Αζόλα,  το Azolla caroliniana.

Όπως αναφέρει το gardenguide.gr:

Το Azolla caroliniana κατάγεται από την Βόρεια Αμερική. Πρόκειται για ποώδες, πολυετές, πτεροειδές, υδρόβιο φυτό, που ανήκει στην οικογένεια Azollaceae. Πολλές φορές αποκαλείται ως ‘Mosquito Fern’, δηλαδή, «Φτέρη κουνουπιού», και αυτό γιατί, με το πυκνό του φύλλωμα, περιορίζει την επώαση των προνυμφών, των κουνουπιών. Φτάνουν σε ύψος, μόλις 3,5 εκατοστών, και εξαπλώνονται σε αποικίες, που καλύπτουν, συνήθως ολόκληρη την επιφάνεια, του νερού, που τοποθετούνται. Ποικίλουν σε χρωματισμούς, αφού το δαντελωτό, πτεροειδές φύλλωμα, παίρνει πράσινες και κόκκινες αποχρώσεις και ειδικά τον χειμώνα, κοκκινίζει εντονότερα. Τα φύλλα έχουν μήκος 5-10 χιλιοστών και λεπτές τρίχες, στην επιφάνεια του, που δίνουν την αίσθηση, βελούδου.

Το Azolla caroliniana δίνει θεαματικά αποτελέσματα, σε διακοσμητικούς κήπους νερού. Πολυάριθμες είναι όμως και άλλες χρήσεις του φυτού, πέραν των καλλωπιστικών. Χρησιμοποιείται ευρέως ως ζιζανιοκτόνο και, υψηλής, θρεπτικής αξίας, ζωοτροφή. Επίσης, το φυτό, θεωρείται πολύτιμο βιολίπασμα, λόγω της ιδιαίτερης ικανότητας του, να δεσμεύει μεγάλες ποσότητες αζώτου, κάτι που το καθιστά και ισχυρό όπλο, υπέρ των βιολογικών καθαρισμών, λυμάτων. Αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, ανεξάρτητα, από τον φωτισμό του. Το φυτό πολλαπλασιάζεται με διαίρεση.

Στη δεύτερη σουβάλα  κοντά στους Ταξιάρχες δεν συμβαίνει το ίδιο, δεν έχει αναπτυχθεί κάποιο υδρόβιο φυτό στην επιφάνεια του νερού.

Προσοχή όμως στα τετράποδά μας: Κίνδυνος για τα τετράποδα η κάλυψη από Azolla στις σουβάλες”

Νέλλη Πετροπούλου

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.